Ko se začne boj zares, odmeva glasno rjovenje levov

Finska že šestič na zadnjih sedmih prvenstvih med izbrano četverico, Rusi se vračajo iz Pariza nasmejani.

Objavljeno
19. maj 2017 00.37
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Köln – Tako kot pred enim letom v Moskvi sta se spet reprezentanci Rusije in Finske uvrstili v sklepni teden svetovnega prvenstva in z upanjem o napadu vsaj na kolajno, če že ne kar naslov najboljše na svetu. Nekaj napovedi sta zasukali, a v četrtfinalu sta pokazali precej več kot poraženi tekmici, moštvi Češke in ZDA. 

Köln, mesto z več kot milijonom prebivalcev, se v deževnem in prav sivem popoldnevu ni kaj prida vznemirjalo zavoljo uvodnega četrtfinalnega dvoboja na hokejskem SP. Ob Renu, kjer se prebivalstvo najbolj razživi v pustnih dneh ali pa ob tekmah svojega nogometnega prvoligaša – jutri bo ta nastopil proti Mainzu na že zdavnaj razprodanem štadionu zadnjič v sezoni –, je sicer hokej lepo popestril ta maj. Nemška reprezentanca je vse dni občutila izjemno podporo s polnih tribun največje ledne dvorane v Evropi (18.800 sedežev), zelo številčna je bila tudi »rdeča armada« privržencev ruske reprezentance. A ta se je za en dan morala preseliti v Pariz in tam preskočila češko oviro, bila je podobno zanesljiva kot Finska proti ZDA.

Resda so Američani sprožili več strelov (26:20), a severnjaki so se predstavili z zbrano in čvrsto igro. »Ni se bilo lahko postaviti proti njihovi obrambi,« je na novinarski konferenci poudaril ameriški selektor Jeff Blashill, se zahvalil igralcem za lepa dva tedna in dodal, da mu je seveda žal, ker se po 1. mestu v skupini moštvo poslavlja od Kölna že po uvodni tekmi končnice.

Finska zgodba na ledu pa je drugačna. Moštvo s severa, od včerajšnjega večera že šestič med najboljšimi štirimi na zadnjih sedmih prvenstvih, sprva na tem prvenstvu ni blestelo. Kar nenavadno je bilo za Fince, da s 4. mesta v skupini štartajo v izločilne boje, toda v Parizu so trije višje uvrščeni tekmeci – Kanadčani, Čehi in Švicarji – pokazali več zanesljivosti. A v končnici so zdaj finski levi zarjoveli in pregnali s poti Američane.

Resda finsko moštvo, ki ga letos prvič na svetovnem prvenstvu vodi 40-letni Lauri Marjamäki, tudi v domovini po polomu na septembrskem svetovnem pokalu ni vlivalo pretiranega zaupanja, a očitno se je zbralo v pravem trenutku. »Z nekaterimi smo skupaj 45 dni, poznam posameznike, izkušnje nekaterih mi zelo pomagajo, zato ves čas ohranjam samozavest,« je poudaril selektor, ki je očitno vendarle sestavil posrečeno navezo nekaterih dolgoletnih adutov in predstavnikov novega vala, med katerimi stroko in navijače najbolj navdušuje Sebastian Aho. Devetnajstletnik je v tej sezoni, svoji prvi v NHL, pri moštvu Caroline s 24 goli in 25 podajami opozoril nase. »Pa ni bilo lahko, ko se kar naenkrat znajdeš v novem okolju, komaj spoznavaš soigralce, se mučiš z angleščino,« je kar potožil sinoči v Kölnu, ko ga sicer hitra selitev iz Pariza prav nič ni zmotila: »Ko sem vstopil v to dvorano, mi je bila pri priči všeč. Obe prizorišči sta lepi, seveda mi bo že zdaj Köln ostal v lepem spominu, saj ostajamo v boju za kolajne. Tako kot lani v Moskvi.« Takrat je prvič nastopil na svetovnem prvenstvu, ni veliko manjkalo, pa bi se že s premiere vračal z zlato kolajno. Močno Finsko je tedaj šele v finalu ustavila Kanada.

Zdaj je pred Finci prost petek, nato jutri boj za uvrstitev v veliki nedeljski finale. V Köln se bodo danes vrnili nasmejanih obrazov Rusi, češki hokejisti nemškega prizorišča ne bodo videli. Pa so se ga prav veselili. Kajti v tej dvorani so nazadnje, leta 2010, osvojili naslov svetovnih prvakov. Odtlej z izjemo brona v Helsinkih 2012 pogrešajo odmevne dosežke in se podobno kot sosedje Slovaki oddaljujejo od stare hokejske slave.

Četrtfinale SP

Köln
Finska : ZDA 2:0 (0:0, 1:0, 1:0; Rantanen 22. PP, Kemppainen 50.)
Nemčija : Kanada 1:2 (0:1, 0:1, 1:0; Y. Seidenberg 54. SH; Scheifele 18. PP, Skinner 39.)

Pariz
Rusija : Češka 3:0 (2:0, 0:0, 1:0; Orlov 9., Kučerov 14. PP, Panarin 54.)
Švedska : Švica 3:1 (1:1, 1:0, 1:0; Bäckström 5, Nylander 34., Edler 44.; Haas 13)

Polfinale (Köln, jutri)
Finska - Švedska, Rusija - Kanada