Končno spet bojeviti risi, toda podvig je bil predaleč

Moštveni duh slovenskih hokejistov je bil proti Finski na precej višji ravni kot ob ponesrečeni torkovi predstavi z Norveško.

Objavljeno
11. maj 2017 01.28
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pariz – Slovenska hokejska reprezentanca je resda doživela nov poraz na svetovnem prvenstvu, a želja po zasuku jo je po povsem spodleteli predstavi proti Norveški dolgo ohranjala v boju za senzacionalno točko ali celo zmago proti favorizirani Finski. Danes bo za rise prost dan, jutri pa jih čaka boj s Čehi.

Popotnica za četrti nastop Slovenije na tem prvenstvu je bila vse prej kot spodbudna. Predstava dan prej proti Norveško je bila porazna, zlasti glede pristopa in zbranosti, na vrsti pa je bila že tako tradicionalno močna Finska, zdaj pa še posebej motivirana, ker ji v dosedanjem tekmovanju ni šlo vse po načrtih. Tudi našim risom ne, a med levi s severa je realno več kakovosti in izbire adutov, ki lahko rešujejo težave. Zato je bilo jasno, da se lahko naši hokejisti kosajo s favoriti le ob precej bolj povezani, urejeni, smiselni in predvsem zavzeti igri, kot so jo prikazali na prejšnji tekmi.

Selektor Nik Zupančič se je znašel pred psihološko preizkušnjo, kakršne še ni imel v selektorski vlogi. Tudi kapetan Jan Muršak se je moral lotiti prebujanja v očitno pretirano zaspanem tropu risov, ta druščina nazadnje ni bila na videni ravni iz preteklosti. Moštveni duh, že kar znamenit za ta rod slovenskih hokejistov, na povsem ponesrečeni predstavi z Norveško ni bil opazen.

Nakar so dejansko že uvodne minute pokazale tisto lepšo podobo slovenske izbrane vrste. Seveda je bilo od začetka jasno realno razmerje sil, po katerem je Finska, srebrna na lanskem SP, še vedno stopnjo ali dve na ledu višje od Slovenije, toda tokrat je bilo v igri Zupančičevih izbrancev precej več srčnosti, medsebojne pomoči, garanja v obrambi proti mojstrom iz NHL, KHL in močnih tekmovanj iz nordijskega sveta. Tudi Gašper Krošelj je bil od začetka v vratih zbran in zanesljiv, vlival je soigralcem nujno samozavest, ki jo je slaba torkova zgodba razrahljala. V moštvo se je po dveh tekmah kazni vrnil Žiga Jeglič, v branilskih vrstah je Andreja Tavžlja zamenjal Jurij Repe, Matic Podlipnik se je razveselil nove pogodbe v francoskem prvenstvu za naslednjo sezono, in sicer pri Epinalu.

Končno tudi ni bilo hladne prhe v pariški areni s kakšnim hitro in poceni prejetim golom, tokrat je naša vrsta zabila vodilni gol, ko je bil natančen v hitrem protinapadu Anže Kuralt, član četrtega reprezentančnega napada, prav v francoskem hokeju cenjen kot učinkovit član moštva iz Grenobla. Finska je bila bolj aktivna, kar je potrjevalo tudi razmerje strelov – 15:5 po prvi tretjini – vseeno je slovenska borbena igra vseeno ponujala upanje na podvig.

Od tega so se risi oddaljili po dveh hitro prejetih golih v drugi tretjini, Finci so si vodstvo priigrali z igralcem več na ledu, še naprej pritiskali proti vratom Krošlja, a ta je ob pomoči soigralcev preprečil nov polom. Zaostanek enega gola po 40 minutah je bil znosen, kajpak pa ni več ponujal tako lepega izhodišča kot po prvem delu.

Bojeviti slovenski vrsti se je v zadnjem delu ponudila prva priložnost igre s hokejistom več, uigrana trojka Tičar-Jeglič-Sabolič je poskrbela za izenačenje in tako tudi novo upanje o nagradi za pristop. Vendar pa so bili Finci neusmiljeni, dvakrat natančno zadeli in se le približali k načrtovanim točkam. Risi so ob drugi številčni premoči poskusili še brez vratarja, prejeli gol v svojo mrežo za končni izid, a z ledu oddrsali s precej boljšim občutkom kot dan prej …

Miha Verlič, napadalec Slovenije: »Pred to tekmo smo se pogovorili, se spomnili, kako smo igrali v igrali na olimpijskih kvalifikacijah v Minsku, zato je bila tudi podoba naše predstave že v uvodni tretjini drugačna. Povrhu smo imeli tokrat popolne štiri peterke, izognili smo se tudi uvodnemu zaostanku. Tokrat smo zabili prvi gol, v tem primeru nam je vedno lažje. Zdaj je treba nadaljevati s tem pristopu in v petek poskusiti presenetiti Češko.«