Končno tudi Slovenca v izbrani evropski družbi

V KHL danes prvič tudi dva Slovenca, Jan Muršak in Gal Koren. Prvi pri slovitem CSKA, drugi kot adut pri Amurju.

Objavljeno
05. september 2013 19.28
LJUBLJANA 10.10. 2012 hokejist. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Razširjena ruska hokejska liga KHL je vstopila v svojo 6. sezono in odkar združuje vodilna moštva novonastalih držav na območju nekdanjega sovjetskega imperija, povrhu pa je privabila še tri moštva iz drugih evropskih dežel, ohranja ugled izjemnega tekmovanja na ledu, tik za NHL. Danes pa bosta prvič v KHL nastopila tudi dva Slovenca, Jan Muršak in Gal Koren.

Muršakove predstave v delu prejšnje sezone za Olimpijine privržence ostajajo za vekomaj v spominu, Matjaž Sekelj, alfa in omega vodstva ljubljanskega kluba, je bil nad Štajercem – tako nad učinkom na ledu kot odnosom do športa in kluba – tako navdušen, da mu je napovedal za prihodnost odprta vrata, kadarkoli se bo želel vrniti v Tivoli. Pravljica z napadalcem pa se je končala ob nadaljevanju sezone v NHL, kjer je imel nato Muršak izjemno smolo, v kombinaciji s poškodbo kot tudi 'betoniranimi' mesti staroselcev v slačilnici slovitih Detroit Red Wings …

Hokejist, doma iz Pesnice pri Mariboru, je nato sprejel ponudbo z daljnega ruskega vzhoda in se sredi poletja znašel v Habarovsku. Pri moštvu Amurja so mu že v pripravljalnem delu namenjali izjemno pozornost, prvi slovenski hokejist v KHL bo predvidoma imel zelo vidno vlogo. Poleg Muršaka bo našo hokejsko šolo v evropski klubski eliti predstavljal tudi Gal Koren. Ostal je član Medveščaka, zdaj novinca v razširjeni ruski družbi. Moštvo iz Zagreba je sicer eno od treh – poleg Slovana iz Bratislave in Leva iz Prage –, ki ne prihaja z območja nekdanje Sovjetske zveze.

A prav bližina hrvaške metropole naj bi močno povečala zanimanje slovenskih športnikov zanesenjakov, saj bodo zdaj imeli pred vrati, ob eno- ali največ dveurni vožnji, hokej najvišje možne ravni v Evropi. Že današnji Medveščakov uvod v razprodanem Domu športov, v zadnjih letih prizorišču najbolj obiskanih tekem v EBEL, s prihodom CSKA iz Moskve prinaša spektakel, kakršnega na ledu v naši soseščini še ni bilo, posebej bo vreden ogleda tudi gostovanje bratislavskega Slovana, moštva številnih slovaških in čeških reprezentantov. Kajpak pa hokejska Slovenija že zdaj odšteva dneve do ponedeljka, 28. oktobra, ko bo ob 19.30 na zagrebškem ledu nastopil Amur z Janom Muršakom.

Premiera medvedov bo tako danes, zastor nad novo sezono so dvignili v Moskvi že v sredo. Čast uvodnega nastopa je pripadla branilcem Gagarinovega pokala, hokejistom moskovskega Dinama, ti so že za uvod gladko, s 5:1, odpravili tekmece iz finala prejšnje sezone, hokejiste Traktorja iz Čeljabinska. Pri posameznih klubih se sicer iz sezone v sezone sučejo višje denarne vsote, podobno kot v NHL pa so tudi v tem tekmovanju omejili proračun za dohodke igralcev in tako ta zdaj znaša največ 31,6 milijona evrov za posamezno moštvo.

Največ denarja je v blagajni moštva SKA Peterburg – 28,6 milijona evrov –, mejo 25 milijonov so presegli še v Kazanu, Magnitogorsku in Ufi. Medveščak je v tej razpredelnici prav na dnu (4,1 milijona), podobno vsoto (4,2) so zbrali v Bratislavi, Lev iz Prage, ki pa v svojem mestu kot novonastala »umetna« tvorba še zdaleč ni tako priljubljen kot v slovaški metropoli tradicionalni Slovan, je s proračunom 16,8 milijona krepko bogatejši.


Prvi zvezdnik lige je nesporno Ilja Kovaljčuk (SKA Peterburg; v NHL 8 sezon pri Atlanti, 4 pri New Jerseyju), med igralci z najvišjimi pogodbami pa so še Aleksandr Radulov (CSKA), finski reprezentant Leo Komarov (Dinamo Moskva), ukrajinski as Ruslan Fedotenko (Donjeck) in Belorus Sergej Kosticin (Omsk).