Kopitar s soigralci spisal novo veliko zgodbo

Evropa v podaljšku ugnala Švedsko in se uvrstila v veliki finale na dve zmagi s Kanado.

Objavljeno
26. september 2016 03.13
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Toronto – Hokejisti evropske selekcije so z našim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem začrtali nov mejnik. To moštvo nastopa prvič v svetovnem pokalu, po sinočnji zmagi v podaljšku proti Švedom, ko je za odločilni gol Tomašu Tatarju podal prav Kopitar, pa se bo v velikem finalu na dve zmagi pomerilo s Kanado.

Ko sta evropski selektor Ralph Krueger in menedžer Miroslav Šatan poleti sestavljala to novo evropsko reprezentanco, je bilo le malo takšnih, ki so tej umetni ekipi pripisovali možnosti za podvig v družbi vodilnih svetovnih selekcij. Še zlasti po dveh gladkih porazih v pripravljalnih tekmah s severnoameriško zasedbo do 23 let. Toda omenjena vodilna v štabu evropske izbrane vrste sta v miru pripravljala hokejiste, ti so Švedom pokazali zobe že na generalki svetovnega pokala, nato pa v tekmovanju zablesteli ter si povsem zasluženo priigrali polfinale.

V njem so se sinoči, tako kot na omenjeni zadnji pripravljalni tekmi, pomerili z močno švedsko reprezentanco. In če bi sodili po dogodkih v prvi tretjini, v kateri ni bilo gola, je bila igra Skandinavcev aktivnejša in nevarna za vrata Evrope, v kateri je Slovak Jaroslav Halak vlival zanesljivost soigralcem. Pri teh je resda kopica izkušenih hokejistov – slovenski zvezdnik Kopitar, sicer kapetan moštva, je denimo prestal deset izjemnih sezon v NHL –, zato ni bilo med njimi zaznati nikakršnega preplaha ob hitrem švedskem golu v 2. tretjini.

Po imenitni akciji, ki jo je začel 29-letni Slovenec, jo nadaljeval Nemec Christian Ehrhoff in z golom sklenil slovaški adut Marian Gaborik, Kopitarjev soigralec iz Los Angelesa, je Evropa izničila prednost švedske vrste. Odtlej se je vnel izjemen boj, že ta septembrski hokej je bil na ravni derbijev s svetovnih prvenstev ali z olimpijskih iger.

Podobno je bilo seveda tudi večer prej v klasiki Kanade in Rusije (5:3), ko se je domovina hokeja vnovič priklonila velemojstru Sidneyju Crosbyju – ob njegovi navzočnosti je bila to 23. zmaga kanadske reprezentance zapored!

Tatar mož odločitve

A sinoči so nato prišli na svoj račun še tisti, ki občudujejo tako izjemne hokejske predstave Kopitarja kot še nekaterih zvezdnikov stare celine, med katerimi so včeraj izstopali slovaški akterji. V trenutkih odločitve se je odrezal dvakratni strelec Tomaš Tatar. Najprej za vodstvo Evrope, ki so ga resda Švedi izničili, nato pa še za gol po treh minutah in 43 sekundah podaljška v akciji, v kateri je tako kot pri Gaborikovem vodstvu spet sodeloval Kopitar (vrhunci polfinala v spodnjem videu). Le tri tedne po podvigu, ki ga je s svojimi risi uprizoril sredi Minska, je zdaj Hrušičan spet med junaki nove izjemne zgodbe na ledu.

Svetovni pokal, polfinalna izida

Švedska - Evropa 2:3 (0:0, 1:1, 1:1; 0:1) - po podaljšku

(Backstrom 23., Karlsson 55.; Gaborik 37., Tatar 41., 64.)

Kanada - Rusija 5:3 (1:0, 1:2, 3:1)

(Crosby 8., Marchand 38., 42., Perry 46., Tavares 50.; Kučerov 29., Kuznecov 37., Panarin 60.)