Kopitar: V klubu niso navdušeni, a težav ne pričakujem

Pred najboljšim slovenskim hokejistom živahno poletje in jesenska vrhunca, olimpijske kvalifikacije in svetovni pokal.

Objavljeno
30. maj 2016 19.28
Anže Kopitar
J. P.
J. P.

Bled - Najprepoznavnejši slovenski hokejist v svetovnem merilu Anže Kopitar se je tudi v tej sezoni v domovino vrnil hitreje, kot bi si želel. Sezona onstran »luže«, v ligi NHL, je bila sicer za odtenek boljša kot prejšnja, vseeno pa se je končala z izpadom Kraljev iz Los Angelesa že v uvodnem krogu končnice. Vendar pa Hrušičan niti poleti ne bo počival, saj se mora dobro pripraviti na dva jesenska cilja - olimpijske kvalifikacije in svetovni pokal.

Kopitar je na današnji novinarski konferenci na Bledu potegnil črto pod klubsko sezono, v kateri je klub nekaj ciljev izpolnil, vseh še zdaleč ne: »Roko na srce se je vse skupaj že malo umirilo, je pa bilo razočaranje kar precejšnje, sploh ker smo imeli dovolj časa za pripravo na sezono. Prvi cilj je bil uspešno nastopiti v rednem delu, se uvrstiti v končnico in loviti naslov prvaka. V dveh točkah od treh smo bili uspešni, v najpomembnejši žal ne. V ključnem trenutku žal nismo igrali dobro. Zdaj tekem končnice v celoti ne gledam, ker bi mi vzelo preveč časa. Preletim posnetke in rezultate, kaj več niti ne. Ne poglabljam se v vse skupaj.«

Domače poletje prinaša zdaj že tradicionalno mešanico počitnic in priprav na novo sezono. Najprej ga čaka hokejska akademija, ki jo pripravlja skupaj z nekdanjim reprezentančnim kolegom Tomažem Razingarjem, nato Tomaževa »poslovilka« in še vsakoletni dobrodelni turnir v golfu. »Dolgčas ne bo. Akademija je dovolj zgodaj v poletju, da treningi ne bodo trpeli. Nekajkrat bom šel tudi na led, da se malo razdrsam. Obenem se bo potrebno pripraviti na Tomaževo tekmo. Dobrodošlo bo, da bom šel na ploskev prej kot običajno, zato pa bo turnir v golfu tokrat nekoliko pozneje, saj je termin konec avgusta tisti, ki vsem ustreza. Treningi pa na ta račun ne bodo trpeli,« se je v prihodnost ozrl 28-letni napadalec.

Nato pa ga že čakajo prvi tekmovalni izzivi nove sezone: v začetku septembra olimpijske kvalifikacije v Minsku, nato še zanimiva novost, svetovni pokal v Torontu, na katerem bo branil barve združene reprezentance Evrope. »Minsk je z moje strani potrjen. Upam, da se bo odvilo, kot se mora. Načrt je, da pridem pomagat reprezentanci, kar ni nič novega, saj vedno rad nastopam v majici z državnim grbom. Olimpijske kvalifikacije so bržčas prestavili ravno zato, da lahko sodelujemo igralci iz NHL tudi iz manjših držav. Enkrat sem že bil zraven, lepo je biti del ekipe, s katero lahko napišemo novo zgodbo in se spet uvrstimo na olimpijske igre,« poudarja Kopitar.

O svetovnem pokalu pa: »To tekmovanje bo nekaj posebnega, morda celo najmočnejši turnir na svetu, celo kakovostnejši od olimpijskega. Tam bo 95 odstotkov igralcev iz NHL, česar na igrah ni. Zanimiv bo tudi koncept naše evropske ekipe, kako bo vse skupaj delovalo. Se pa obeh turnirjev veselim. Kar se kluba tiče, vodilni niso nikdar prav navdušeni, kadar oblečemo reprezentančni dres, vendar pa mi nastopa povsem ne morejo prepovedati. Usedel sem se s športnim direktorjem in trenerji, pogovorili smo se in uskladili, nobenih težav ne bi smelo biti glede tega.«