Lepa zmaga v izvedbi Kopitarja in Gaborika

Kralji po zaostanku 0:2 ujeli prvake in jih ugnali v podaljšku. Patrick Kane dosegel novi mejnik.

Objavljeno
30. november 2015 00.57
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Los Angeles – Privrženci moštva Los Angeles Kings so spomladi močno pogrešali tekme končnice. Potem ko so jih hokejisti z izjemnim Anžetom Kopitarjem dvakrat razveselili s Stanleyjevim pokalom, jim je nazadnje vlak izločilnih bojev ušel. Toda sobotna tekma, v kateri so Kralji ugnali prvake iz Chicaga s 3:2, je bila na ravni najbolj razburljivih v končnici …

Staples Center v Los Angelesu je tokrat gostil izjemno moštvo iz Chicaga z najučinkovitejšim igralcem lige Patrickom Kanom. Gledalci so imeli kaj videti, dvoboj si je zaslužil visoko oceno, domače moštvo pa je pokazalo značaj, ki ga je nazadnje v boju za končnico močno pogrešalo, prav po zaslugi tega pa je pred tem preseglo tudi nekatere favorite v boju za prestižno šampionsko lovoriko.

»A zadnja mučna pomlad je bila očitno poučna. Našim Kraljem je zdaj jasno, da dolg spanec v rednem delu lahko zelo drago plačajo,« je zapisal kolumnist dnevnika Los Angeles Times po najbrž najlepši hokejski predstavi te sezone v mestu. Moštvo iz Chicaga je namreč vodilo z 2:0, a gostitelji se niso dali, po Kopitarjevi podaji pa je slovaški strelec Marian Gaborik šest minut pred koncem izenačil. Podaljšek se je komaj dobro začel, spet je udarila naveza Kopitar-Gaborik, občinstvo pa je takrat navdušeno pozdravilo gol za zmago. Tako sta si Evropejca v Los Angelesu tudi vidno izboljšala osebni statistiki, pri katerih sicer nista na ravni preteklosti.

Slovenski napadalec se prebuja in po dolgem postu zdaj domala ni tekme, ko ne bi s točko ali z dvema prispeval delež k moštvenemu uspehu, tokrat sta njegovi natančni podaji gradili pot h goloma za zasuk. Kopitar je sicer doslej na 23 tekmah zbral 13 točk (7 golov, 6 podaj), Gaborik denimo 7 (5+2), vodilna strelca pri Kraljih doslej v sezoni sta Jeff Carter (22; 10+12) in Tyler Toffoli (20; 11+9). A kakorkoli, v Los Angelesu je »padel« prvi branilec naslova in spet tudi favorit sezone, imenitna predstava omenjene slovensko-slovaške naveze vliva upanje na uspešno nadaljevanje sezone. Po točkah sta zdaj Chicago in Los Angeles v zahodni konferenci izenačena (29), več sta jih zbrala le Dallas (38) in St. Louis (33), a zgodba rednega dela je komaj pri dobri četrtini poglavij, marsikaj se še lahko zgodi. Res pa je za psihološko trdnost za Kralje sobotna zmaga izjemnega pomena. Zdaj so lahko spet bolj samozavestni. Tako kot prvaki, pri katerih je omenjeni Kane dosegel mejnik med ameriškimi akterji v NHL – še nihče pred njim ni na 19 tekmah zapored dosegel vsaj po eno točko.