Luka Dončić obožuje vse, kar je povezano s košarko

Poleg talenta in telesne moči je največja Dončićeva vrlina sproščenost, zato vsako tekmo postavlja nove rekorde.

Objavljeno
27. oktober 2017 16.56
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Evropski naslov ni bil samo izjemen uspeh slovenske košarke, ampak vrhunec celotnega slovenskega športa. A v tej množici je vendarle fant, ki se očitno razvija v nekaj še precej večjega, morda celo nepredstavljivega. Luka Dončič je namreč v novi klubski sezoni pri Realu Madridu stopil še stopničko višje in je najboljši košarkar največje športne ustanove v Evropi. Pri vsega 18 letih.

Kje je meja Luke Dončiča? Ko se zdi, da smo videli že vse, vzame dih z novo drzno potezo. Prejšnji teden je na tekmi proti Unicaji kar dvema nasprotnikoma spustil žogo med nogami, česar se med tekmo spomni le malo igralcev, izvede pa jih še bistveno manj. Dončiću sta obe preigravanji uspeli s popolno lahkoto, skoraj mimogrede, kakor da gre za nekaj najlažjega, a prav ta preprostost v njegovi igri ga dviguje nad druge, da mu navdušeno ploskajo celo nasprotnikovi navijači. Kajti vsaj v evroligi ga ne primerjamo več le z drugimi mladimi igralci, ampak z vsemi najboljšimi, saj je postal prvi zvezdnik madridskega Reala, enega glavnih favoritov za evropski naslov.

Dončićeva žrtev preigravanja proti Unicaji je bil tudi Carlos Suarez, nekdanji košarkar madridskega kluba, ki je spoznal slovenskega mladeniča pred mnogimi leti. »Dobro se spomnim, kako je neki svetlolasi fantič prihajal gledat naše treninge … Potem pa je zrastel in mi dela takšne stvari,« se je pošalil izkušeni španski košarkar, ki je zaradi svojega odprtega značaja priljubljen pri soigralcih in tekmecih.

Pritisk? Kakšen pritisk?

Poleg neizmernega talenta in prirojene telesne moči je največja Dončićeva vrlina popolna sproščenost, kakor da igra s prijatelji na sosednjem igrišču in ne pred več tisoč gledalci v veliki madridski dvorani. »Ne čutim pritiska in verjetne ga ne bom čutil niti v prihodnje,« je dejal novi slovenski zvezdnik. »Vsi me sprašujejo o pritisku, a vedno odgovorim enako: 'Ne, nimam pritiska, ampak samo igram.' Rojen sem bil, da igram košarko, in ta šport preprosto ljubim. Če nekaj ljubiš, potem zraven ne čutiš pritiska,« je razložil.

Marsikdo se boji, da ga bo zlomila slava in vsi milijoni evrov, ki ga čakajo v prihodnosti. Že res, da mu denar omogoča dobrine, o katerih jih lahko velika večina smrtnikov zgolj sanja (luksuzen avtomobil, vrhunsko stanovanje …), ampak odgovor je spet enak kot pri pritisku – Luka v košarki preprosto uživa, tega denar in slava ne moreta spremeniti. Kajti četudi si bogat, še vedno najraje počneš tisto, kar te najbolj osrečuje. »Obožujem vse, kar je povezano s košarko,« pove z nasmeškom. »Rad dosežem koš, asistiram, skočim za žogo, igram v obrambi … Sploh ni pomembno, samo da igram in zmagujem. Čutim, da moram med košarko uživati. Če med igro ne uživaš, potem nekaj ni v redu.«

Da je Luka kljub vse večji slavi enak kot nekoč, poudarjajo njegovi bližnji. Še naprej se najraje druži s prijatelji iz Slovenije, ki jih pozna s poletnih počitnic na Krku. »Obnašamo se tako kot nekoč. Morda si kdo misli, da plačam vsako večerjo, ker imam največ denarja, toda med nami še vedno plačujemo vsi enako. Jaz sem samo en prijatelj več, nihče med nami ni drugačen ali boljši. Tudi oni se šalijo na moj račun, vsi smo enaki. Prav zato vem, da smo ostali najboljši prijatelji,« je povedal.

»Nihče drug ni tako dober«

Zdaj se je k njemu v Madrid preselilo tudi dekle, nobena skrivnost pa ni več, da Luka v Španiji igra svojo zadnjo sezono. Prihodnje leto bo odšel na nabor za ligo NBA, zato bo s svojimi odličnimi igrami zagotovo prišel do zelo visokega izbora. Skoraj nihče ne dvomi, da bo med najboljšimi tremi, vse več je tistih, ki so celo prepričani, da mora biti Dončić prvi izbor. Tako je zatrdil tudi latvijski center Kristaps Porzingis, potem ko je slovenskega mladeniča dodobra spoznal v četrtfinalu evropskega prvenstva, zdaj pa blesti v dresu New Yorka. »Še nikoli v Evropi nismo videli tako dobrega igralca pri samo osemnajstih letih. Že je vodja madridskega Reala, v svoji igri pa je zelo stabilen. Drugi mladi igralci zablestijo na eni tekmi, potem pa so spet malo slabši in tako naprej. Tudi jaz sem imel velika nihanja pri njegovi starosti, toda Luka je vrhunski ves čas. Prav zato mora biti prvi izbor,« pravi Porzingis.

Hkrati je latvijski zvezdnik zavrnil namigovanja, da tako razmišlja samo zato, ker je tudi Dončić evropski košarkar. »Sodim ga zgolj po njegovih igrah. Brez težav igra na najvišji evropski ravni, kar ni lahko. Zagotovo je tudi res, da ne poznamo prihodnosti, kako se bo znašel v ligi NBA, saj ima marsikdo tudi težave. Recimo jaz nikoli nisem bil tako opevan, ko sem igral v Španiji, toda moja igra zelo ustreza ligi NBA. Morda bo Dončiću težje, ker je organizator igre, saj je konkurenca zagotovo večja kot pri centrih, zato bo potreboval nekaj časa, ampak to velja za prav vse novince,« opozarja Porzingis, toda v naslednji sapi pove vso resnico: »Nihče med drugimi igralci, ki bodo prihodnje leto na naboru, ne more igrati v evroligi tako dobro, kot to počne Dončić. Zato mora biti prvi izbor.«