Morini navijači zbirajo denar za Anžeta Kopitarja

Slovenski hokejist Anže Kopitar je tik pred podpisom pogodbe s švedsko Moro, igral naj bi že proti Djurgårdnu.

Objavljeno
18. september 2012 10.32
Slovenija, Bled, 10.September2012, Anže Kopitar trenira v blejski ledeni dvorani. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Ker se vodstvo tekmovanja NHL in predstavniki sindikata igralcev tudi na zadnjem sestanku niso dogovorili glede nove kolektivne pogodbe, se najmočnejša hokejska liga na svetu ne bo začela 11. oktobra, kot je bilo predvideno. Nova stavka – že četrta po sezonah 1991/92, 1994/95 in 2004/05 – je povzročila množično selitev asov v Evropo.

Slovenski zvezdnik Anže Kopitar, ki je v minuli sezoni prispeval pomemben delež h končnemu zmagoslavju moštva Los Angeles Kings v NHL, naj bi bil tik pred podpisom pogodbe s švedskim drugoligaškim klubom Mora, čigar barve sicer brani tudi njegov mlajši brat Gašper. Ker je najboljši slovenski hokejist že pred dnevi tudi sam izjavil, da bi se v primeru stavke v NHL najraje preselil v osrčje Švedske, je verjetno le še vprašanje časa, kdaj bo prvič zaigral za tamkajšnjo zasedbo. Sploh ker si tudi vodilni možje More na vse kriplje prizadevajo, da bi se dogovorili z Anžetom.

Zdi se, da je edina ovira na poti do sklenitve sodelovanja višina zavarovalne premije, ki naj bi za našega zvezdnika LA Kings znašala 200.000 švedskih kron na mesec (nekaj več kot 23.000 evrov). Na toliko jo namreč ocenjuje Peter Hermodsson, direktor omenjenega švedskega moštva, ki je na klubski spletni strani objavilo novico »Svetovni zvezdnik k Mori! Skupaj nam lahko uspe!«

V njej so pod fotografijo Kopitarja s Stanleyjevim pokalom zapisali nekaj njegovih osebnih podatkov in uspehov ter poziv oziroma prošnjo navijačem, naj po svojih močeh prispevajo k prihodu 25-letnega Hrušičana. V ta namen so pri banki (Swedbank) odprli poseben račun, na katerem zbirajo sredstva za Anžetovo zavarovalno premijo. Do včeraj zvečer so sicer zbrali blizu 4000 kron.

»Anže kajpak ni poceni igralec. Če, recimo, zasluži 50 milijonov in bi se poškodoval med igranjem na Švedskem, bi nas drago stalo. Če bi ga zavarovali za sedem mesecev, kolikor traja sezona, bi bilo to sprejemljivo. Upam, da se bomo lahko z zavarovalnico dogovorili za takšno polico, ki bi jo lahko kadarkoli prekinili, če bi se prvenstvo v NHL vendarle začelo in bi se seveda potem Kopitar vrnil nazaj v Los Angeles,« je za spletno stran hockeysverige.se omenil Hermodsson.

Na vprašanje, kdaj bi lahko Anže prvič oblekel dres More, je odvrnil, da zagotovo še ne na jutrišnjem gostovanju pri Oskarshamnu. »Najverjetneje bo za nas debitiral v soboto (22. t. m.) doma proti Djurgårdnu,« pa je direktor More prepričan o skorajšnjem prihodu 25-letnega Hrušičana in ob tem ne skriva navdušenja: »To bo zelo zabavno, Anžetov brat Gašper že igra za nas, oba sta očitno zelo prijetna fanta in zaljubljena v hokej ...«