Muršak se veseli ljubljanske premiere

Jan Muršak, Olimpijina okrepitev iz NHL, danes (19.15) proti Dornbirnu prvič v zelenem dresu.

Objavljeno
28. september 2012 14.04
Slovenija,Ljubljana.27.09.2012 Jan Mursak med danasnjim treningom Tilie Olimpije.Foto:Matej Druznik/DELO
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Za hokejiste Olimpije se bo danes začelo povsem novo poglavje. Na Predarlberškem bodo igrali pod vodstvom trenerja Bojana Zajca, naslednika odpuščenega Heikkija Mälkiäja, prvič v zelenem dresu pa bo nastopil Jan Muršak, s katerim smo se pogovarjali po včerajšnjem treningu.

Nikakršnih skrivnosti ni, čemu se je Matjaž Sekelj po nekaterih zgrešenih potezah te sezone odločil za prihod enega naših dveh akterjev iz NHL. Gre namreč za slovenskega zvezdnika, ki bo zagotovo privabil več občinstva na tribune kot pa malo znani tuji novinci. Hkrati mu bo v Tivoliju zagotovo pripadlo več igralnega časa, kot bi ga imel v kateri od najbolj cenjenih ligaških tekmovanj po Evropi.

»Pravzaprav moja selitev iz Detroita kam drugam kot v EBEL niti ni bila realna. V najvišjem švedskem ligaškem razredu, kolikor veste, nihče ne more priti za manj kot eno leto, ruski klubi lahko v teh dneh stavke NHL privabijo le po tri novince, dva od njih morata Rusa, tujec pa mora imeti bodisi vsaj 200 tekem v NHL bodisi eno od velikih lovorik. Švicarji že dolgo ne hrepenijo po številnih tujih okrepitvah, na Češkem se v teh dneh, razumljivo, ozirajo predvsem po svojih zvezdnikih iz NHL,« je Štajerec iz Detroita ob prihodu v Tivoli realno razgrnil sedanji zemljevid hokejske Evrope. Tudi njegov prijatelj in soigralec Tomaš Tatar, eden junakov slovaškega srebra na zadnjem SP, se je vrnil domov.

Muršak se prav veseli ponujene priložnosti v Olimpijinem moštvu, ki za začetek sezone ni blestelo. Polfinalisti odprtega avstrijskega prvenstva tako taborijo pri dnu lestvice. »Prepričan sem, da je Olimpija sposobna premagati vsakogar v EBEL. A kolikor sem na hitro opazil, bomo poslej morali igrati precej bolj zanesljivo in zbrano v obrambi. Pred svojimi vrati moramo 'čistiti prostor',« se dobro zaveda hokejist z doslej zbranimi 44 nastopi pri moštvu Detroit Red Wings, vedno znova enem najbolj cenjenih v severnoameriškem hokeju.

Podobno kot pri Rdečih krilih, kamor bi se moral ob začetku tekmovanja NHL nemudoma vrniti, bo imel tudi v ljubljanskem moštvu dres s številko 39, v hokejskem svetu znano predvsem kot »spremljevalko« slovitega vratarja Dominika Haška. »Pravzaprav sem jo dobil kmalu. Najprej so mi po naboru podelili pri Detroitu številko 61, nato so mi hitro – niti ne vem zakaj – dali 39. Moja 'trinajstica' je bila zasedena, saj jo je že imel Pavel Dacjuk, drugi dve najljubši številki, 10 in 12, pa sta pri Rdečih krilih upokojeni,« smo slišali od Olimpijine okrepitve. Seveda bo pomembnejši od številke na dresu učinek Jana Muršaka na ledu.

»Prav veselim se prihajajočih tekem, saj že dolgo nisem igral. Hokej je seveda moštvena panoga, toda upam, da bom prispeval h kakovosti igre in tudi vrnitvi gledalcev v Tivoli. Najprej je seveda najpomembnejši ta paket tekem na avstrijskem zahodu, danes v Dornbirnu in v nedeljo v Innsbrucku, nato bom seveda že odšteval dneve do domače preizkušnje, naslednji petek proti KAC,« nam je še dejal hokejist, ki je pomladi 2010 že navduševal občinstvo na SP skupine B. V dvorani, v kateri je takrat zabijal gole, zdaj začenja svojo novo hokejsko zgodbo.