Na HZS idilično, na Jesenicah ne

Na zasedanju skupščine Hokejske zveze Slovenije (HZS) spet prevladoval optimizem.

Objavljeno
25. maj 2017 02.20
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Oddaljujejo se časi, ko so se zasedanja letne skupščine Hokejske zveze Slovenije raztegnila v večurne razprave, prepire, prekinitve in brezplodna natolcevanja. Tudi včerajšnje srečanje je minilo mirno, kot vedno Matjaž Rakovec, prvi mož zveze, razgrinja optimizem, četudi brezskrbnosti glede slovenske hokejske scene zagotovo ni.

Nekaj smernic o prihodnosti iz svojega zornega kota je Rakovec pred dnevi razkril v pogovoru za naš časnik ob koncu svetovnega prvenstva, podobno vsebino je ponudil včeraj na dobro zasedenem zboru – med 26 delegati se jih je tokrat v Tivoliju zbralo 23.

Ti so pozorno prisluhnili pričakovanim poročilom brez senzacionalnih novic. Rakovec je omenjal »zadovoljivo« poslovanje, pritrdil mu je tudi dolgoletni hokejski delavec Brane Terglav, ki v zadnjih letih pri zvezi skrbi za nadzor, tudi sam je omenil povečane stroške delovanja v prejšnjem koledarskem letu zaradi nastopa v olimpijskih kvalifikacijah ter ob tem komaj zaznavno podporo države.

Gorazd Drinovec, predsednik strokovnega sveta, je spregovoril o pogledu na realne uvrstitve različnih reprezentančnih selekcij, opazno je bilo zadovoljstvo med navzočimi zavoljo uspešnega nastopa reprezentance do 18 let v skupini C, ki je domači led na Bledu dobro izkoristila in se prebila v višji kakovostni razred. Zdaj bodo temu moštvu poskusili slediti še člani mlade izbrane vrste (do 20 let), ki bodo prav tako, in sicer decembra letos, imeli prvenstvo skupine C na Bledu.

Zaradi tega tekmovanja kot tudi prvenstva skupine D za ženske, tudi na Bledu, pri HZS računajo, da bodo s prispevkom mednarodne zveze lažje preskočili denarne ovire tega koledarskega leta. »Peto leto zapored delamo pozitivno, resda smo pričakovali še vidnejšo odpravo dolga, a v bližnji prihodnosti bo zaradi dveh prvenstev pri nas ter prispevkov IIHF, MOK in OKS lažje,« je povedal Rakovec.

Bogdan Jakopič, nazadnje v Parizu prvi operativec slovenske reprezentance, sicer pa že dolgo vodja tekmovanj HZS, je predstavil pisano zadnjo sezono, v kateri je v treh kategorijah, med njimi v najbolj odmevni članski, naslov prvakov pripadel Jesenicam, v dveh Olimpijinim upom. Jakopič se je zahvalil tudi obema vodilnima slovenskima hokejskima inštitucijama za razum in potrpežljivost pri sestavljanju koledarja končnice: železarjem, ker so hkrati nastopali še v naporni končnici AHL, zmajem pa ob spoznanju, da so morali zaradi zgodnjega slovesa od EBEL dolgo čakati na domač finale. Pri HZS pa niso spravili pod streho finala pokala, zdaj ga ne bo, ker HDD Olimpija izginja z obzorja. Drugi tivolski klub, HK Olimpija, postaja član AHL, v katerem bodo igrali še jeseniški železarji. A Podmežaklo se je očitno zakuhalo. Namesto da bi gradili na februarsko-marčni evforiji in vrnitvi gledalcev, je o prihodnosti hokeja na Jesenicah veliko vprašajev, o čemer bomo pisali v prihodnjih dneh.