Na Koroškem so se ustrašili Muršaka

Za Jana Muršaka so se resno ogreli v Tivoliju, napadalec naj bi bil tudi na Medveščakovem seznamu želja.

Objavljeno
21. september 2012 13.47
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.08.2012 HOKEJ OLIMPIJA VSV PANCE ZIGA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Pogled na lestvico EBEL ne govori v prid tega, da bi si dvoboj med hokejisti VSV in Telemacha Olimpije še zaslužil naziv derbi. Beljačani so namreč prav na vrhu, zmaji pa na bledem predzadnjem mestu. Toda prav ta dvoboj je bil že pred sezono med najbolj nestrpno pričakovanimi, sploh v zeleno-belem taboru.

Ljubljansko moštvo se je nazadnje uvrstilo v polfinale, nato pa zdesetkano in brez svojega prvega vratarja Jeana-Philippa Lamoureuxa izpadlo iz končnice proti poznejšim prvakom iz Linza. Zdaj, pol leta pozneje, je zgodba povsem drugačna. Olimpija je resda vnovič brez Lamoureuxa, a tudi brez kopice drugih adutov iz tujine ter uspešnega trenerja Hannuja Järvenpääja. Slednji je zdaj očitno začel svojo novo veliko zgodbo v Beljaku – moštvo iz zapriseženega hokejskega mesta na Koroškem je silno motivirano, potem ko se nazadnje sploh ni uvrstilo v končnico EBEL.

Predstave zmajev so bile takrat precej bolj všečne in učinkovite, še nikdar od vstopa v razširjeno avstrijsko ligo, jeseni 2007, si v Tivoliju niso tako zgodaj zagotovili končnice. Olimpija je igrala pod Järvenpääjevim vodstvom disciplinirano in obenem dinamično, pogosto je prekrižala načrte bogatejšim tekmecem in nikakor ni presenetljivo, da so tivolsko tuje jedro – tako trenerja kot igralce – povabili v Beljak, kjer so hrepeneli po zasuku. Za temeljite analize o vrednosti posameznih moštev, tudi VSV in Olimpije, je še (pre)zgodaj, toda prav v Ljubljani jim je iz preteklosti dobro znano, kako pomemben je štart.

V prvih štirih kolih je zdaj edini slovenski klub v ligi zbral le dve točki. Slab začetek je sprožil tudi že prve spremembe. Tako med zmaji ni več Alexandra Imbeaulta in Sergeja Smirnova, glede na doslej videno bi bil še kdo med tujci lahko blizu izhodnih vrat. Največ spokojnosti zaenkrat prinašata učinek nekaterih domačih igralcev, denimo bratov Žige in Erica Panceta, ter vrnitev Brocka McBrida z Dunaja. Kajpak bi za zvrhan koš dobre volje poskrbel prihod Jana Muršaka, enega od dveh slovenskih akterjev iz NHL. Dejansko so se v Tivoliju med iskanjem rešitev za plezanje po lestvici ogreli za okrepitev iz Detroita. A Štajerca bi želeli imeti tudi nekateri drugi evropski klubi, ta odličen napadalec naj bi bil tudi na Medveščakovem seznamu želja …

In četudi so včeraj severno od Karavank že zganjali preplah, češ da bo Muršak že pridrsal v Olimpijinem dresu na led beljaške dvorane, se bodo zmaji danes lotili lova na domače orle brez pomoči novinca iz ZDA. Heikki Mälkiä je pred zahtevno preizkušnjo in četudi nam vedno znova z Järvenpääjem v en glas razlagata, da gre na sleherni tekmi EBEL le za dve točki, se rojaka pred današnjim večerom vendarle ne moreta izogniti prav posebnemu medsebojnemu prestižu. Tokrat prvič v sezoni za prvenstvene točke, potem ko je uvodni dvoboj v poletni ligi na Bledu pripadel beljaškemu moštvu.