Nenavadna prizorišča kot Olimpijina znamka

Na Dunaju so predstavili novo sezono hokejske lige EBEL.

Objavljeno
09. september 2014 21.59
uho_Olimpija - VSV
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Dunaj – Sončen dan z množico turistov od vsepovsod na osrednjem trgu avstrijske metropole nikakor ni bil v skladu z razmišljanjem o novi sezoni na ledenih ploskvah, a takoj za prvim vogalom so v prostorih znane banke, pokrovitelja razširjene avstrijske lige, predstavili prihajajoče mesece. Že v petek bo Telemach Olimpija nastopila v Celovcu.

Ljubljansko moštvo še naprej ostaja edino slovensko v zanimivem tekmovanju hokejskih zasedb iz petih držav, v katerem so se nazadnje naslova prvakov veselili pri Bolzanu in tako postali prvi neavstrijski klub na vrhu EBEL. »Takšen dosežek je imenitna reklama za naše tekmovanje, vesel sem kajpak tudi, da je Olimpija strnila svoje vrste, okrepila delovanje v vodstvu z Markom Popovičem, ki mu hokej še zdaleč ni tuj, in prav želim si, da bi bila konkurenčna v boju za končnico,« je poudaril Christian Feichtinger, direktor lige, ki bi se v prihodnje lahko razširila na še kakšno drugo državo in hokejski Evropi predstavila bolj pisano zasedbo udeležencev.

Nova sezona se bo začela v petek, ljubljanski zmaji bodo gostovali pri celovških, že tradicionalno bo na uvodni tekmovalni večer tudi dvoboj finalistov zadnje pomladi, Bolzana in Salzburga. Tekmovalo bo 12 moštev, precej je sprememb na trenerskih klopeh, v Olimpijini slačilnici je devet novincev, prav toliko pa tudi pri obeh taborih omenjenih finalistov na Južnem Tirolskem in Solnograškem.

Tako kot nazadnje je pred udeleženci za uvod štirikrožni tekmovalni spored in tudi nadaljevanje bo drvelo po ustaljenih tirnicah – v dveh skupinah s po šestimi moštvi. Elitna šesterica prvega dela se bo borila le še za štartna mesta v končnici, v drugi skupini pa se bo vnel boj za preostala vizuma izločilnih bojev. Ti se bodo začeli 6. marca 2015, tako v četrtfinalu kot tudi polfinalu in finalu bodo igrali na štiri zmage, zadnji možni dan sezone v EBEL bo torek, 21. aprila. V vodstvu lige ostajajo ambiciozni, veselijo se tudi morebitnih priboljškov zunaj običajnih prizorišč. Tako je ob včerajšnji predstavitvi nove sezone Peter Mennel, predsednik lige, podčrtal odmevnost tekem iz prejšnje zime v osrednjem parku v Budimpešti, ozrl pa se je tudi na olimpijske spomine pred 30 leti, tekmi Olimpijinih hokejistov z Beljačani in s Celovčani v Zetri v Sarajevu.

Ljubljanski klub naj bi po prirejanju velikih predstav v puljskem amfiteatru, na štadionu za Bežigradom ter v omenjeni metropoli BiH še naprej vztrajal pri nenavadnih prizoriščih. Tako gre vsaj soditi po predstavitvi uradnega koledarja sezone, saj je ob gostovanjih Fehervarja (14. decembra), KAC (16. decembra), Znojma (23. januarja) in Linza (25. januarja) zapisan »poseben dogodek«. V sporedu pa je takšna oznaka zapisana le še pri dveh koroških derbijih med Beljačani in Celovčani, ki bi jih mogoče – tako kot pred leti – uprizorili v navzočnosti 30.000 gledalcev na štadionu, enem od prizorišč evropskega prvenstva v nogometu 2008.

A najprej bo pod drobnogledom uvodni konec tedna, ki Olimpija prinaša zaporedni gostovanji, v petek na Koroškem pri KAC ter dva dni pozneje v Dornbirnu na Predarlberškem. Premiera nove sezone EBEL bo v Tivoliju v petek, 19. t. m., proti Znojmu.

»Prav veselim se izzivov v zame povsem novem okolju. Ni prav vsakdanje, da bi nemški trener delal v tekmovanju pod avstrijsko streho,« je na uradni predstavitvi poudaril Fabian Dahlem, novinec na ljubljanski klopi. Tradicionalno so na novinarski konferenci razgrnili načrte trenerji in kapetani moštev – z Alešem Mušičem, Olimpijinim igralcem z oznako C, bomo objavili pogovor v prihodnjih dneh –, vsak od njih si je za cilj postavil uvrstitev v končnico, nihče pa si ni drznil napovedati napada na končno lovoriko.