Neuresničena želja pred premiero v Tivoliju

Jutri v Ljubljani končno uvodna tekma hokejske sezone za Olimpijo. V goste prihaja Salzburg (19.15).

Objavljeno
22. september 2013 23.20
BLED 05.11. 2011 kapetan hokejske reprezentance. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Podobno kot so nekoč med služenjem domovini vojaki s črticami odštevali dneve do odhoda domov, so zdaj nestrpni največji zanesenjaki med obiskovalci tivolskih hokejskih tekem. Za akterji v EBEL sta že dva tedna, Olimpija pa še ni imela domače tekme. Prvo bodo zmaji končno dočakali jutri, ko bo v Ljubljani gostoval Salzburg.

Košarkarsko EP je pač preložilo ljubljansko hokejsko premiero, o tem smo pisali že večkrat. Želja akterjev v zeleno-belih dresih in njihovih privržencev o vsaj kakšni točki na uvodnih treh gostovanjih pred nestrpno pričakovanim domačim odprtjem s Salzburgom pa je ostala neuresničena. Olimpija bo tako jutri začela svojo tivolsko zgodbo z ničle, prav nenavaden pogled pa je pravzaprav na oba tekmeca – nekoč sta se borila v velikem finalu EBEL za lovoriko, zdaj sta zadnjeuvrščena na lestvici.

Jasno, da bo nadaljevanje komaj začete sezone še marsikaj zasukalo, toda Ljubljančani, ki so vnovič edini slovenski udeleženci najvišje avstrijske hokejske ravni (v drugem razredu, INL, pa nastopa kar šest naših moštev), so že za začetek dobili opozorilo, ki jih je pri priči spomnilo na minulo sezono. Takrat je hokej nekajkrat omrežil športno Ljubljano – nepozabni ostajajo predvsem trije spektakli na oživljenem bežigrajskem štadionu kot tudi mojstrovine Jana Muršaka –, a zmajem se je izmuznila končnica po spodrsljajih proti moštvom z druge polovice lestvice. Podobno so tudi zdaj slovenski prvaki ostali praznih rok v Innsbrucku in Dornbirnu, nekaj luči je v mračnem predoru prižgala zadnja predstava v Linzu, kjer se je Olimpija favoritu odločno zoperstavila, a po zapravljenem kazenskem strelu in nato nesrečno prejetem golu tri minute pred koncem ostala praznih rok.

Sinoči je bilo tivolsko moštvo prosto, pred njim sta zdaj pomembni domači preizkušnji; jutri s Salzburgom ter v petek proti KAC. V včerajšnjem sporedu pa je vnovič »udarila« očitno zelo močna Vienna. Potem ko je v petek nepričakovano gladko, z 9:1, odpravila jutrišnjega Olimpijinega tekmeca, je bila sinoči prepričljiva še v Beljaku – 4:1. Edini gol za gostitelje je zabil »Messi na drsalkah«, kot je tivolski napovedovalec Jože Rojko nekoč imenoval Johna Hughesa.

Za večino slovenskih reprezentantov se sicer nadaljuje sezona na tujem, ob koncu tedna se s pretirano učinkovitostjo niso odrezali. A predvsem gre iz DEL, elitne nemške lige, omeniti točko za podajo Marcela Rodmana pri Schwenningenu, dvoboj med Robertom Saboličem (Ingolstadt) in Janom Urbasom (München) pa je pripadel prvemu, na tej tekmi tudi strelcu. V KHL je Muršakov Habarovsk doživel visok poraz v Magnitogorsku (1:6), Medveščak se vrača domov s točko iz Mitiščija, primestnega moskovskega naselja. A že jutri bo v Zagrebu izjemna predstava na ledu. Gostoval bo SKA iz St. Peterburga s prvim zvezdnikom lige Iljo Kovaljčukom.

EBEL, 5. kolo

KAC : Graz 99ers 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Pöck, Koch, Iberer;

VSV : Vienna Capitals 1:4 (0:0, 1:2, 0:2)

Hughes; Fortier, Schiechl, Gratton, Ferland;

Innsbruck : Dornbirn 5:2 (3:0, 1:3, 1:2)

Donati 2, Mössmer, Jurik, Höller; Grabher-Meier, Oraže;

Bolzano : Fehervar 5:2 (0:0, 1:1, 4:1)

Nicoletti, Sharp, Whitfield, Esposito, Bernard; Yellow Horn, Naglich).

Vrstni red: Bolzano 11 (6 tekem), VSV 8 (5), Vienna, Innsbruck po 6 (5), Linz 6 (4), KAC 5 (5), Dornbirn, Fehervar, Graz 99ers po 4 (5), Znojmo 3 (4), Salzburg 2 (4), Telemach Olimpija 0 (3).


INL, 1. kolo

Kaltern : Bled 4:3 (3:3; Kaimel, Burazin, Tošič),

Neumarkt : Slavija 6:4 (Zdešar, Šimunovič, Sotlar, Ščap),

Maribor : Zell am See 1:4 (Ferlež),

Celje : Triglav 1:4 (Jezovšek; Berčič 2, Čimžar, Mulej),

Eppan : Bregenz 4:1,

Feldkirch : Gardena 8:7 (7:7),

Lustenau : Merano 2:4.