NHL: Chicago želi prekiniti urok dveh zaporednih naslovov

Ponoči se na severnoameriških ledenih ploskvah začenja nova sezona NHL. Anže Kopitar in Kralji v noči na petek.

Objavljeno
01. oktober 2013 19.25
NHL-STANLEY/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Pred vrati je nova sezona severnoameriške hokejske lige. Za razliko od lanskega leta, se začenja po urniku, torej z začetkom oktobra in bo tako tudi precej manj stresna kot prejšnja, ki so jo zaradi »lock-outa« začeli šele januarja.

NHL bodo s prvo tekmo odprli hokejisti Chicaga. Branilci naslova se bodo pomerili z Washingtonom. Prvi dan nove sezone bosta na sporedu še tekmi Edmonton - Winnipeg in Toronto - Montreal. Chicago je osvojil drugi naslov v zadnjih petih sezonah, zdaj pa bo skušal premagati še urok zaporednih zmag. Los Angelesu lani ni uspelo, zadnji klub, ki je slavil dvakrat zapored, je bil Detroit v letih 1997 in 1998.

Slovenija v elitnem tekmovanju znova le enega predstavnika, potem ko se je v KHL preselil Jan Muršak. A ima Anže Kopitar toliko vidnejšo vlogo. Že več let eden najbolj prepoznavnih hokejistov v NHL in nosilec igre kraljev iz Los Angelesa, s katerimi je pred dvema sezonama osvojil prestižni Stanleyjev pokal, lani pa je v finalu zahodne konference njegova ekipa izpadla proti poznejšim prvakom. 

Kralji bodo sezono začel v noči na petek v gosteh proti Minnesoti, dan pozneje kralje čaka še gostovanje pri Winnipegu, prva domača tekma bo v torek, 8. oktobra, proti newyorškim rangerjem.

Vendarle pa tudi nova sezona nekoliko posebna: za 14 dni jo bodo prekinili zaradi zimskih olimpijskih iger. Na veliko veselje Kopitarja, bo tokrat lahko s Slovenijo sodeloval tudi sam. Naslov bodo v Sočiju, kjer imajo največ želje po najvišji stopnički nedvomno gostitelji, branili Kanadčani iz Vancouvra 2010.

Nova sezona s spremembo pravil

V sezoni 2013/14 se hokejistom in ljubiteljem tega športa obeta nekaj novosti. V ligi je še vedno 30 moštev, ki pa ne bodo več razdeljena na dve konferenci s po tremi skupinami, temveč bosta v vsaki konferenci le še po dve večji skupini. Na vzhodu sta nastali atlantska (Boston, Buffalo, Detroit, Florida, Montreal, Ottawa, Tampa Bay, Toronto) in metropolitanska (Carolina, Columbus, New Jersey, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia, Pittsburgh, Washington), na zahodu pa centralna (Chicago, Colorado, Dallas, Minnesota, Nashville, St. Louis, Winnipeg) in pacifiška (Anaheim, Calgary, Edmonton, Los Angeles, Phoenix, San Jose, Vancouver). V končnico se bodo uvrstila prva tri moštva iz vsake skupine in še naslednji dve iz vsake konference. Po novem bo ekipa Winnipega igrala na zahodu, Detroit in Columbus pa sta se preselila na vzhod.

Med spremembami pravil je najpomembnejše tik pred začetkom tekmovanja odobreno pravilo hibridnega prepovedanega dolgega strela (icinga) - po novem se bodo lahko sodniki odločili, da gre za prepovedani dolgi strel, še preden bo plošček dejansko prešel črto za golom, s čimer želijo preprečiti včasih nevarno dirko hokejistov, ko skušajo ustaviti plošček in se zaletijo v zaščitno ogrado. Če bo sodnik ocenil, da bo pri ploščku prvi igralec napadajoče ekipe, pa dolgega strela sploh ne bo piskal.