NHL: Doan, Lehtonen in Burrows podaljšali pogodbe

Hokejisti Shane Doan, Kari Lehtonen in Alexandre Burrows so podaljšali pogodbe s svojimi moštvi.

Objavljeno
15. september 2012 11.24
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Phoenix - V severnoameriški ligi NHL, kjer so trenutno v ospredju pogajanja med sindikatom igralcev in predstavniki lige o sklenitvi nove kolektivne pogodbe, je bilo v zadnjih dneh pestro tudi na področju hokejske tržnice.

Tako je kapetan Phoenixa Shane Doan sklenil, da v ekipi ostane še naslednja štiri leta, s čimer bo zaslužil 21,2 milijona dolarjev. 35-letni napadalec, ki je v pretekli sezoni na 79 tekmah vknjižil 22 golov in 28 podaj, se je z moštvom prebil do finala zahodne konference, v katerem so jih s 4:1 premagali kasnejši prvaki Los Angeles Kingsi. Doan v ligi NHL nastopa od leta 1995, od takrat pa je na 1198 tekmah dosegel 318 golov in 470 podaj.

Finski vratar Kari Lehtonen je za pet let podaljšal sodelovanje z moštvom Dallas Stars, pogodba pa je vredna 29,5 milijona ameriških dolarjev. »Kari se je svojim trdim delom uveljavil kot eden izmed najboljših vratarjev lige NHL. Verjamemo, da so njegovi najboljši časi še pred njim in da nam bo s svojo delovno etiko pomagal v boju za osvojitev Stanleyjevega pokala,« je dejal generalni direktor Dallasa Joe Nieuwendyk.

Za podaljšanje pogodbe se je odločil tudi krilni igralec Vancouver Canucksov Alexandre Burrows. Hokejist, ki je v pretekli sezoni na 80 tekmah vknjižil 52 točk (28 golov + 24 podaj), bo v moštvu ostal vsaj do sezone 2016/17, pri čemer naj bi na leto prejemal približno 4,5 milijona dolarjev.

Med tistimi, ki so obljubili zvestobo trenutnim delodajalcem, je tudi član Washingtona John Carlson. 22-letni branilec je podpisal novo, šestletno pogodbo, vredno 23,8 milijona dolarjev. Od njegovih soigralcev imata daljšo pogodbo le Rus Alex Ovečkin in Šved Nicklas Bäckström.

Zadnji dan za podpis kolektivne pogodbe

Liga NHL je tik pred lockoutom, saj imajo lastniki ekip, predstavniki lige in sindikat igralcev le še do polnoči čas, da podpišejo novo kolektivno pogodbo.

Po stari so igralci v pretekli sezoni prejeli 57-odstotni delež, zdaj jim lastniki ponujajo enajst odstotkov nižjega. Pri prihodkih so vštete vstopnine, koncesije, medijske pravice, pokroviteljska sredstva ter prihodki od prodaje dresov in drugih rekvizitov in s hokejem ter ligo povezanih izdelkov.

Če se strani do polnoči ne bodo uskladile o podrobnostih nove kolektivne pogodbe, se bo še četrtič od leta 1992 zgodilo, da bodo za nedoločen čas prestavljene vse dejavnosti lige.