NHL: Kralji s šampionskimi prstani najprej v boj z Morskimi psi

Začenja se 98. sezona severnoameriške hokejske lige. Naslov branijo hokejisti Los Angelesa z Anžetom Kopitarjem.

Objavljeno
08. oktober 2014 10.10
SPO-HKO-HKN-ANAHEIM-DUCKS-V-LOS-ANGELES-KINGS---GAME-SIX
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Los Angeles - V noči na četrtek bodo spet oživele ledene dvorane v najmočnejšem hokejskem tekmovanju v Severni Ameriki. Začenja se že 98. sezona lige NHL, v kateri bodo naslov prvaka bodo drugič v zgodovini branili igralci moštva Los Angeles Kings, med njimi tudi slovenski as Anže Kopitar.

Kralji, ki so včeraj prejeli šampionske prstane, bodo sezono že prvi dan odprli s starimi znanci iz San Joseja. Morski psi imajo veliko motivov za maščevanje, spomin na tisti izjemen preobrat v prvem krogu končnice, ko so se Kralji po zaostanku z 0:3 vrnili in napredovali vse do finala.

Los Angeles je tako sezono 2013/14 končal sredi junija z zmagoslavjem proti New York Rangers za drugi naslov v treh sezonah. To bodo v losangeleškem taboru skušali nadgraditi še v sezoni 2014/15. A čaka jih težko delo, saj nobeni ekipi po Detroitu leta 1998 ni uspelo ubraniti naslova.

Eden od ključnih igralcev ekipe kajpak ostaja Kopitar, ki kljub vse večjim uspehom ostaja na trdnih tleh. Poletne priprave je po kratkih, a sproščenih počitnicah kot vselej opravil doma, na Bledu, od koder se je pred mesecem dni odpravil v svoj drugi dom v Kalifornijo. Pred odhodom v ZDA je poudaril, da se on in soigralci ne smejo preveč obremenjevati s tem, da bodo ubranili prvo mesto: »To je breme, ki si ga ne smemo naložiti preveč. Najprej je treba priti v končnico, cilj je seveda ubranitev naslova, pomemben pa bo tudi naš začetek, da nam nato ne bo šlo preveč za nohte.«

Toda sodeč po pripravljalnih tekmah, Kralji ne bodo imeli veliko težav. Skorajda enaka zasedba kot v prejšnji sezoni je od sedmih dobila pet prijateljskih obračunov, le prvo proti Arizoni in zadnjo proti Coloradu so izgubili po kazenskih strelih. Los Angeles v vrh favoritov v novi sezoni uvrščajo tudi stavnice, ob njih pa še Boston in Chicago. Vse te ekipe so bile po letu 2010 po dvakrat v finalu.

Preden se bo začelo zares, bodo imeli v losangeleškem Staples Centru pod strop dvorane še potegnili zastavo za osvojen naslov prvakov. »Lani smo končali s sezono, ki so jo mnogi videli kot najboljšo v zgodovini, tako na ledu kot izven ledu. Imamo dobro izhodišče, a največji izziv je vedenje, da smo lahko še boljši. Lahko samo še zrastemo,« je pred novo sezono prepričan izvršni direktor lige Bill Daly.