NHL: »lockout« vse bliže

Predstavniki vodstva lige NHL in sindikat igralcev niso uspeli doseči novega dogovora, zadnji rok za dosego le-tega je 15. september.

Objavljeno
13. september 2012 10.31
Posodobljeno
13. september 2012 10.31
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New York - Kot vse kaže, se bo v severnoameriški hokejski ligi NHL ponovila zgodba košarkarske lige, saj predstavniki NHL in sindikat igralcev niso blizu novemu dogovoru, s katerim bi se nova sezona začela nemoteno.

Komisar lige Gary Bettman je pojasnil, da so zavrnili zadnji predlog sindikata igralcev. »Njihov predlog ni bil bistveno drugačen od prejšnjega, za katerega smo dejali, da je nesprejemljiv,« je dejal Bettman.

Ta je razkril, da so tudi predstavniki lige sestavili svoj predlog delitve dobička, ki je bila v pretekli sezoni na strani igralcev (57:43). Tako želijo lastniki prejemati več kot polovico skupnega zneska, pri čemer je njihova stran nasprotni pripravljena ponuditi več kot 46-odstotni delež.

»V upanju, da pogajanja zaključimo pred koncem tedna, smo ponudili nov predlog, s katerim smo igralcem ponudili med 250 in 300 milijoni več. Za sklenitev dogovora je še dovolj časa, vendar sta za to potrebni dve strani,« je zaključil Bettman.

V zgodovini lige je že večkrat prišlo do »lockouta«. Tako je v sezoni 1994/95 ta trajal 104 dni, še slabše pa je bilo v sezoni 2004/05, ki je bila odpovedana v celoti.

Prve tekme letošnje sezone, v kateri bi naslov branili hokejisti moštva Los Angeles Kings, so bile sicer načrtovane za 11. oktober.

Odzivi komisarja NHL Garyja Bettmana in izvršnega direktorja Donalda Fehra: