NHL: nadaljujejo se pogajanja o novi kolektivni pogodbi

V severnoameriški ligi NHL se nadaljujejo pogajanja med predstavniki lige in sindikatom igralcev.

Objavljeno
29. september 2012 10.24
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New York - V ligi NHL, kjer v četrtek zvečer že odpovedali vse pripravljalne tekme, sindikat igralcev in predstavniki lige nadaljujejo s pogovori o sklenitvi nove kolektivne pogodbe.

Novo srečanje je razočaralo namestnika komisarja lige Billa Dalyja, saj sta se strani pogovarjali le o temah, ki zadevajo delovne pogoje - o varnosti igralcev, njihovih testiranjih za nedovoljena poživila, treningih - in po njegovem mnenju niso najpomembnejše.

»Želim si, da bi se dogovarjali o pomembnejših temah, vednar se ne moremo pogovarjati o stvareh, o katerih ne želijo govoriti. Kar delamo, je pomembno, vendar ne najpomembnejše,« je dejal Daly, ki je razkril, kaj je trenutno najbolj relevantno področje. »Rad bi usklajeval ekonomske teme. Od sindikata igralcev potrebujemo nekakšen znak, da so se pripravljeni spremeniti svoj ekonomski položaj, saj o tem nismo govorili vse od 14. septembra,« je še dodal Daly.

Predstavnik igralcev Steve Fehr je zadnje srečanje strani označil kot produktivno, hkrati pa izrazil upanje, da se bo obetaven začetek razvil v kaj večjega. Poleg sindikata igralcev in predstavnikov lige sta se na samem sestala tudi izvršni direktor sindikata igralcev Donald Fehr in komisar lige Gary Bettman, ki pa nista želela pojasniti, o čem sta govorila.

Predstavniki obeh strani se bodo jutri vnovič sestali, pri čemer vodstvo lige upa, da bodo na spored končno prišli tudi pogovori o razdelitvi dobička. Slednje ostaja glavna ovira za sklenitev nove kolektivne pogodbe, saj igralci ne želijo odstopiti od svojega trenutnega deleža (57%), s čimer pa se ne strinja nasprotna stran.

Kane začasno pri Dinamu iz Minska

V času »lockouta« so si številni zvezdniki našli klub v Evropi, tudi Anže Kopitar, ki se je začasno pridružil švedski Mori, za katero igra tudi njegov brat Gašper.

Kot zadnji se je v Evropo podal napadalec Winnipega Evander Kane, ki je do konca »lockouta« podpisal pogodbo z beloruskim Dinamom iz Minska, ki igra v močni ruski ligi KHL.

Kane je v minuli sezoni zabil 30 golov za Jets in s klubom pred lockoutom podaljšal pogodbo za šest let in 31,5 milijona dolarjev.

 

Izjavi namestnika komisarja Billa Dalyja in predstavnika igralcev Steva Fehra o nadaljevanju pogovorov (v angleščini):