NHL: Nashvillu zgodovinska priložnost polzi iz rok 

Hokejisti Pittsburgha so že na pol poti do Stanleyevega pokala, na drugi tekmi so bili boljši s 4:1. 

Objavljeno
01. junij 2017 09.50
SPO-2017-NHL-STANLEY-CUP-FINAL---GAME-TWO
N. Gr.
N. Gr.

Pittsburgh - Kako veliko v finalih največjih tekmovanj pomenijo izkušnje so še enkrat dokazali Pingvini iz Pittsburgha. Do finala niso igrali najboljšega hokeja, Nashville pa je na drugi strani skorajda letel po ledu, a so se karte v boju za Stanleyev pokal vnovič premešale.

Po katastrofalni prvi tekmi, kjer so Plenilci zaostajali že z 0:3, izid izenačili in nato po zaslugi katastrofalnega Pekka Rinneja tekmo izgubili, je bila tudi na drugi tekmi slika podobna. Pontus Aberg je Nashville popeljal v vodstvo v prvi tretjini, a je nato Jake Guentzel še pred koncem prve tretjine izenačil.

Šele 22-letni Guentzel je povedel Pingvine v vodstvo na začetku tretje tretjine, zgodba novinca v ligi pa je zelo zanimiva. V ekipi Pittsburgha je prišel kot neizbran igralec na naboru, se prebil skozi priprave in zablestel v polnem sijaju, ko je na prvi tekmi v ligi NHL dosegel dva zadetka. V rednem delu je bil eden boljših Pingvinov, na zadnjih tekmah pa mu ni šlo, pred finalom ni zadel na osmih zaporednih srečanjih.

Trener bi ga kmalu posadil na klop, a je vseeno na prvi tekmi dobil prednost pred Carlom Hagelinom in jo izkoristil z golom za zmago na prvi tekmi. »Noro je, kar se mi dogaja, a je še bolj pomembno, da zmagujemo kot ekipa. Ni še konec,« je povedal Guentzel po drugi tekmi. Po današnjih dveh zadetkih sta Scott Wilson in Jevgenij Malkin v manj kot treh minutah do vrha napolnila mrežo nemočnega Rinneja, ki je spet prejel štiri zadetke iz le 24 strelov in trener Nashvilla Peter Laviolette ga je bil prisiljen poklicati na klop. 

»Pekka je bil celo končnico izvrsten, tudi obramba mora storiti več. Vse tri zadetke je dobil iz akcij, kjer so imeli domačini v protinapadu igralca več, zato mu je bilo težko. Moramo mu omogočiti več lahkih strelov, da si spet pridobi samozavest,« nad finskim branilcem mreže še ni obupal Laviolette.

Na drugi strani je v golu blestel Matt Murray, ki je ustavil kar 37 strelov. Guentzel je z 12 zadetki v letošnji končnici postal najbolj uspešen igralec v odločilnem delu sezone, imel pa bo vsaj še dve priložnosti, da svojo bero točk poviša. Naslednja tekma bo na sporedu v soboto, ko se serija seli v Nashville. 

Pittsburgh Penguins - Nashville Predators 4:1