Hokejisti iz NHL romajo v Evropo, Stajan se pogovarja z Olimpijo

Med »lockoutom« v NHL bi utegnil vrste Olimpije okrepiti tudi kanadski hokejist s slovenskimi koreninami Matt Stajan.

Objavljeno
04. oktober 2012 10.15
Posodobljeno
04. oktober 2012 11.17
reut*LEAFS STAJAN CELEBRATES GOAL AGAINST CANADI
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Ker med prekinitvijo dejavnosti v severnoameriški hokejski ligi pogajanja med vodstvom in sindikatom igralcem ne vlivajo veliko optimizma za začetek sezone, se nadaljuje invazija zvezdnikov na evropske ledene ploskve. Hokejska liga EBEL, kjer igra tudi Telemach Olimpija, je tako vsak dan bogatejša za kakšnega igralca iz lige NHL. V domovino so se tako vrnili Jan Muršak ter trije avstrijski reprezentanti Thomas Vanek, Andreas Nödl in Michael Grabner, svojega NHL-ovca pa ima odslej tudi češki član lige iz Znojma, za katerega bo igral Bryan Bickell.

Stajan v Olimpijo?

Lov na okrepitve iz NHL so z Muršakom začeli prav pri ljubljanski Telemach Olimpiji, ki pa se menda pogovarja še z enim hokejistom. Za prihod v Slovenijo se zanima igralec moštva Calgary Flames Matt Stajan, v Torontu rojen kanadski hokejist s slovenskimi koreninami.

Stajan, čigar stari starši so Slovenci, je National Post potrdil, da se je že pogovarjal z vodstvom Olimpije. »Možnosti je treba imeti odprte, saj nihče ne ve, kaj se bo zgodilo tukaj. Ne bi želel izgubiti še enega celega leta moje kariere,« je dejal 28-letni Stajan. Letošnji »lock-out« zanj ni prvi, v sezoni 2004/05 je »počival« pri moštvu Toronto Maple Leafs.

»Bomo videli, kako bo. Najprej sem moram pogovoriti z ženo. Če bo čas pravi, se bova mora res odločila za odhod v Evropo,« je povedal Kanadčan, ki še vedno upa, da se bosta vodstvo in sindikat pravočasno dogovorila za začetek sezone. »Trudimo se, da ostanemo v čim boljši formi. Toda zaradi vse te negotovosti, z glavo ne moremo biti osredotočeni na sezono. Mnogi mislijo, da poleti počivamo, toda to ni res. Ves čas trdno delamo, tudi v času 'lock-outa',« je še dejal Stajan, ki sicer razume slovensko, a priznava, da, za razliko od njegovih staršev in sestre, je ne govori najbolje.

Kot je še razkril, je bil doslej v Sloveniji na počitnicah trikrat, in da dobro pozna glavnega slovenskega hokejskega zvezdnika Anžeta Kopitarja, ki pa je namesto slovenskega ledu izbral švedsko drugo ligo in moštvo Mora.

Grabner v Beljak

Tudi koroški Beljak je vendarle našel dodatna finančna sredstva in bo za mesec dni pripeljal Michaela Grabnerja, ki v NHL sicer igra za New York Islanders. V Beljaku ga pričakujejo že v petek, ko naj bi prav na svoj 25. rojstni dan zaigral proti Dornbirnu.

Že nekaj dni je znano, da bo Vanek (Buffalo) začasno igral za Gradec, Nödl (Carlina Hurricanes) pa bo skušal pomagati zadnjeuvrščenemu Innsbrucku. Na Dunaju pa so privabili Kanadčana Coreyja Potterja. Od srede zvečer pa imajo v svojih vrstah hokejista iz NHL tudi v češkem Znojmu, začasno jih bo okrepil napadalec Chicaga Bryan Bickell, ki je leta 2010 osvojil tudi Stanleyjev pokal.

Chara bo na razplet v NHL počakal v Pragi

Robustni slovaški branilec Zdeno Chara pa bo v času prekinitve dejavnosti v NHL namesto Bostonovega nosil dres praške ekipe Lev v ruski ligi KHL. Chara je v sezoni 2010/11 z Bostonom osvojil Stanleyjev pokal in takrat zbral 44 točk, v lanski pa je končal pri 52 točkah, kar je bilo zanj največ v karieri.

»Veselim se že nastopov v ligi KHL. Lahko bi igral tudi za Slovan iz Bratislave, a je Lev prvi poslal ponudbo,« je o tem, kako je prišlo do selitve na Češko, dejal 35-letni Chara.

Novinec leta v NHL odhaja v Stockholm

Hokejistom iz Kanade in ZDA, ki iščejo nove začasne službe v Evropi, se je pridružil tudi kapetan ekipe Colorado Avalanche Gabriel Landeskog. Hokejist, ki je lani dobil nagrado za najboljšega novinca v NHL, bo zaigral za švedskega drugoligaša Djurgarden iz Stockholma.

»Vznemirjen sem, ker bom spet lahko igral pred domačimi navijači in prijatelji,« je dejal igralec, ki je v prejšnji sezoni za Colorado dosegel 22 golov. Če bo prekinitev v NHL trajala še vsaj tri tedne, se bo Landeskog na Švedskem pomeril tudi z najboljšim slovenskim hokejistom Anžetom Kopitarjem, saj bo naslednja tekma med Moro, Kopitarjevim začasnim klubom, in Djurgardnom na sporedu 30. oktobra.