Ni dolgih potovanj, bodo pa polne tribune

Drevi ob 19. uri bo na Jesenicah prva tekma slovenskega četrtfinala v hokejski ligi AHL.

Objavljeno
06. marec 2018 09.23
Matic Kralj,hokejist,Ljubljana Slovenija 05.03.2018 [Hokej]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice, Ljubljana – Slovenija res nima več svojega moštva v EBEL, hokejskem tekmovanju najvišje ravni v regiji, vendar pa je hkratna navzočnost SIJ Acronija Jesenic in SŽ Olimpije v alpski ligi pritegnila pozornost prebujenih navijačev. In tako bo tudi v četrfinalnem slovenskem dvoboju, ki se bo začel danes v Podmežakli.

Gorenjci so ligaški del tekmovanja sklenili na 3. mestu, Ljubljančani so bili 6., oboji so tako uresničili cilj uvrstitve v končnico. Jeseničanom je pripadla možnost izbire tekmeca v končnici, med Olimpijo in Brunicom so izbrali prvo, kar še zdaleč ne preseneča. Italijansko moštvo se je namreč v dneh, ko je slovenska reprezentanca igrala na OI, odrezalo v končnici domačega prvenstva in ugnalo favorizirane tekmece v Asiagu s 6:4. V finalu ni imelo več dovolj moči (Ritten 1:6), vseeno pa železarjem nikakor ni bilo do tekme z vzpenjajočim se Brunicom.

»Ne nazadnje smo se odločili za Olimpijo tudi zaradi krajših voženj, v teh zimskih dneh zna biti pot v Italijo dolga in težavna. Seveda pa je najbolj pomembno, da bomo imeli slovenski praznik hokeja, končnica, ko igraš na dva dni tekmo, bo tako kot v razvitem hokejskem svetu napeta in privlačna,« je v pričakovanju današnjega začetka serije na štiri zmage poudaril Gaber Glavič, trener železarjev. Doslej jih je proti zmajem vodil uspešno, v sezoni je na sedmih medsebojnih tekmah doživel le en poraz. K moštvu se je po poškodbi vrnil Nik Pem, po novem igra v vlogi branilca.

Tudi Olimpijino moštvo je popolno, kapetan Matic Kralj je bil zaradi poškodbe roke dva meseca odsoten. »Zdaj se sezona začenja znova, hokej pa igramo za zmage,« je jasno dejal na novinarski konferenci ljubljanskega kluba pred začetkom tega četrtfinala, v katerem bodo železarji kot bolje uvrščeni na lestvici štartali na domačem ledu, v Podmežakli gre pričakovati že danes med številnimi gledalci praznično ozračje. »Toda med dvoranama in igriščema ni prav posebnih razlik, ne bom se obremenjeval s tem, kdo igra doma,« pravi Jure Vnuk, pred katerim je prvi derbi na trenerski klopi. S svojimi igralci je pripravljen na odločen boj za polfinale, prepričan je, da ima njegovo moštvo več izkušenj od jeseniškega. Posebej pa se veseli prihajajočih četrtfinalnih večerov Andrej Hebar. Nosil je tako zeleno-beli dres kot rdečo opravo jeseniškega hokeja, iz Ljubljane se je zasebno preselil v Zgornjesavsko dolino, pred tekmo št. 1, danes ob 19. uri na Jesenicah, pa pravi: »Lepšega, kot je slovenski četrtfinale, se nam v AHL, ni moglo zgoditi!«