Nik Zupančič po preobratu: »Igralcem sem dejal le, naj začnejo znova«

Svetovno hokejsko prvenstvo se je danes pričelo tudi za slovensko reprezentanco. Slovenci so po prvi tretjini zaostajali z 0:4.

Objavljeno
06. maj 2017 13.54
Hokej Slovenija in Madžarska v Celju, 11. april 2017 [Hokej,Slovenija,Madžarska,Celje]
A. V., Siniša Uroševič, poročevalec
A. V., Siniša Uroševič, poročevalec

Pariz - Kakšen preobrat in kakšna smola slovenskih hokejistov! Slovenska reprezentanca je na prvi tekmi svetovnega prvenstva elitne divizije slabo začela in že po prvi tretjini zaostajala z 0:4. Slovenci so nato zaigrali precej bolje in prišli celo do podaljška, toda Švicarji so potem slavili po loteriji kazenskih strelov. Za najboljšega igralca pri Sloveniji so izbrali branilca Mitjo Robarja.

»Naš uvod v tekmo je bil prepočasen, to se nam večkrat dogaja na tekmovanjih najvišje ravni. V primeru te naše pariške premiere si je to težko drugače razlagati kot s spoznanjem, da vsi švicarski hokejisti prihajajo iz res močnih ligaških tekmovanj, večinoma domačega, za seboj imajo 8 pripravljalnih tekem ravni, na kakršni smo bili mi le enkrat ali dvakrat. A nisem zganjal preplaha, niti povzdignil glasu po visokem zaostanku z 0:4. Igralcem sem le dejal, naj izbrišejo dogajanje iz prve tretjine in tekmo začnejo znova. Potem smo bili iz minute v minuto bolj konkurenčni, si zaslužili točko, potem ko bi lahko v izteku rednega dela in tudi v podaljšku lahko celo zmagali. Zdaj je pred nami tekma s Kanado, praznik za slehernega hokejista. V preprosti igri s pogostimi streli so Kanadčani najboljši na svetu, poskusili se jim zoperstaviti po najboljših močeh,« je po tekmi za Delo povedal selektor Nik Zupančič.

Matija Pintarič, vratar Slovenije: »Ker je hokej tako nepredvidljiv, vedno moraš biti pripravljen na nalogo v vratih, tudi če tekme ne začneš. Zame pa je ta nastop v Parizu poseben tudi zato, ker po dveh letih v Dijonu opažam klubske navijače, ki me tu spodbujajo. Poskusil sem se kar najbolj zbrati za tekmo, dobro je, da smo prvenstvo začeli s točko, upam, da se bomo zdaj še bolj dvignili.«

David Rodman, napadalec Slovenije: »Vem, večkrat imamo te težave v uvodnih minutah, tudi na zadnji pripravljalni tekmi v Rusiji je bilo tako. A to se nam dogaja tudi zato, ker ne glede na tedne skupnih priprav preredko med sezono igramo skupaj. To je bilo vidno tudi v trenutkih naše številčne premoči. Sprva smo se še 'lovili', proti koncu pa smo bili za tekmeca že zelo nevarni. Ta točka nam je zagotovo v spodbudo pred nadaljevanjem prvenstva.«

Damien Brunner, napadalec Švice: »Takšen je pač hokej! Seveda nam ne more biti prav, ker smo zapravili tako visoko vodstvo, a tekmeci so pač ustrezno kaznovali naše napake in se odrezali z igralcem več. Dva od štirih golov so nam v lovu na izenačenje zabili v trenutkih številčne premoči, takrat zasluženo izenačili. Še dobro, da smo se veselili po kazenskih strelih.«

Slovenija bo po začetku s Švico tudi v nedeljo imela isti zgodnji termin, tekmec bo branilka naslova Kanada. Po dnevu premora Slovence v torek ob 16.15 čaka dvoboj z Norveško, dan pozneje ob 20.15 obračun z lani srebrno Finsko, po prostem dnevu pa se bodo Slovenci v petek, 12. maja, pomerili s Čehi, tekma bo ob 16.15. Zadnji slovenski tekmi predtekmovanja bosta v soboto, 13. maja, ob 16.15 proti Belorusiji ter v ponedeljek, 15. maja, ob 20.15 proti gostiteljici Franciji.

Slovenska četa bo celotno prvenstvo brez Žige Panceta, ki se je poškodoval. »Ena povsem normalna stvar, plošček te zadane v nogo oziroma strel blokiraš, kot je bilo v mojem primeru. V 99 odstotkih se ne zgodi nič, a je plošček zadel mesto tik nad drsalko, kjer ni zaščite. Rentgen je pokazal, da je mečnica počena, sledi nekaj tednov okrevanja in sezone je zame konec,« je pred tekmo s Švicarji razložil Pance, ki bo tako soigralce lahko spodbujal le s tribune. V postavi ga je zamenjal Nik Pem.

Prva tretjina

V slovenskih vratih je tekmo pričel Gašper Krošelj. Slovenci so solidno začeli in Švicarjem niso dovolili, da bi prišli do hitrega vodstva, čeprav so imeli večjo posest ploščka. Prvo slovensko priložnost z igralcem več je imel Robert Sabolič. Na začetku je bil razigran tudi Rok Tičar, v istem napadu je še Žiga Jeglič.

Toda kmalu je Slovenija zašla v težave. Po izključitvi Jana Urbasa je Švica povedla z zadetkom Andresa Ambuhla v enajsti minuti. Očitno je bil šok za Slovence tako velik, da so znova klonili le dvanajst sekund kasneje. Zadel je Gaetan Haas. Švicarji se s tem niso zadovoljili. Z odličnim strelom ob vratnici je bil natančen Romain Loeffel. Švicarji so zatem znova potrebovali manj kot minuto za nov zadetek, saj je po napaki slovenske obrambe četrti švicarski gol prispeval Simon Bodenmann.

Druga tretjina

Povsem je bilo jasno, da bo morala bolje zaigrati slovenska obramba. Selektor Nik Zupančič se je odločil za menjavo vratarja, zato je poslal med vratnici Matijo Pintariča. Ritem igre je malce padel, saj so Švicarji pričakovali, da imajo poln plen že v rokah.

Kljub temu so se priložnosti vrstile na obeh straneh. Eno od slovenskih je velemojstrsko izkoristil Jan Muršak. Slovenci so v drugi tretjini igrali boljše in jo tudi dobili. Gol so dosegli celo z igralcem manj.

Tretja tretjina

Slovenska izbrana vrsta je nadaljevala z boljšo igro. Kmalu je zadel Žiga Jeglič po odličnem kombiniranju s soigralci, s slabim posredovanjem je k golu pripomogel tudi švicarski vratar. Po treh izključitvah švicarske reprezentance je imela Slovenija več kot minuto dva igralca več. Številčno prednost je izkoristil Jan Urbas.

Slovenci so zaigrali kot prerojeni, še vedno so imeli igralca več. Za izenačenje je zadel Robert Sabolič. Po izjemno slabi prvi tretjini so slovenski hokejisti vstali od mrtvih. Kmalu je imela Slovenija spet igralca več. Naši hokejisti so napadli z vso močjo, toda niso imeli dovolj sreče za zmago po rednem delu.

Spomnimo - v isti dvorani Bercy so do izjemnega preobrata že prišli slovenski rokometaši na tekmi za tretje mesto proti Hrvaški na januarskem svetovnem prvenstvu.

Podaljšek

Takoj so slovenski hokejisti prevzeli pobudo, toda niso zadeli. Švicarji so vzpostavili ravnotežje in si priborili igralca več. Številčne prednosti niso izkoristili, z nekaterimi obrambami se je izkazal tudi slovenski vratar Pintarič.

Kazenski streli

Brunner (Švi) - zadel
Sabolič (Slo) - neuspešen (obramba vratarja)
--------------------
Hollenstein (Švi) - neuspešen (obramba vratarja)
Tičar (Slo) - neuspešen (obramba vratarja)
--------------------
Richard (Švi) - neuspešen (obramba vratarja)
Muršak (Slo) - neuspešen (zgrešil)

 

Svetovno prvenstvo
Skupina B (Pariz)

Švica : Slovenija 5:4 po kazenskih strelih (4:0, 0:1, 0:3; 1:0)
Strelci:
1:0 Ambuhl (11, Sutter, PP1), 2:0 Haas (12, Praplan, Genazzi), 3:0 Loeffel (17, Hollenstein, Praplan), 4:0 Bodenmann (18, Brunner), 4:1 Muršak (39, Tavželj, SH1), 4:2 Jeglič (46, Kranjc, Sabolič), 4:3 Urbas (Ograjenšek, Pretnar, PP2), 4:4 Sabolič (56, Tičar, PP1)

Belorusija : Češka 1:6 (0:2, 1:1, 0:3)
20.15 Norveška - Francija
Finska : Belorusija 3:2
Češka: Kanada 1:4

Skupina A (Köln)
Latvija - Danska 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Slovaška - Italija 3:2 (po podaljšku, 1:0, 0:1, 1:1) 
20.15 Nemčija - Švedska
Švedska : Rusija 1:2
ZDA : Nemčija 1:2