Novi pretres razdelil hokejske Jesenice

Hokej: Kadrovske menjave pri SIJ in Acroniju vplivajo na razmišljanje o novi sezoni.

Objavljeno
25. maj 2017 23.04
HK Jesenice/občni zbor
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Resda je navzlic novemu naslovu državnih prvakov jeseniški hokej še naprej daleč od nekdanje slave, a prav dogajanje v zadnji zimi je v Zgornjesavski dolini zbujalo upanje o želenemu premiku navzgor. Zdaj pa to spet izginja, saj tisti, ki so nazadnje pri vodenju kluba krmarili skupaj, niso več na eni valovni dolžini.

Profesionalno jeseniško moštvo se je v morju dolgov potopilo pomladi 2012 in se takrat tudi poslovilo od najvišje regionalne ravni, EBEL, dasiravno je vanjo vstopilo šest let prej kot prvi neavstrijski udeleženec. Pri priči je bila takrat vprašljiva prihodnost hokeja v Podmežakli, a reševali so jo tako nekdanji asi kluba kot tudi vodilni pri HZS. Zdaj takšne pomoči zveze pri novem klubu ne potrebujejo več. Povrhu se je na tribune vrnilo tudi občinstvo, še zlasti v februarsko-marčnih dneh zadnje sezone, ko se je vodstvu s predsednikom Anžetom Pogačarjem pridružila nova skupina. Takrat je Mitja Bervar, predsednik državnega sveta, povabljene v posebnem prostoru v Podmežakli razveselil z zelo optimističnimi pogledi, klub je gostil poslovneže iz Rusije in Kitajske, navzočnost v skupini Tomaža Razingarja, upokojenega reprezentančnega kapetana, je obetala še simpatije privržencev.

Obenem je bilo jasno, da zadnji proračun 450.000 evrov na sezono ne zadošča za korak višje, torej vstop v EBEL. Ta je mikaven, a pri klubu bi se zanj nedvomno bolj ogreli, če bi med regionalno elito še naprej nastopala Olimpija. Ambicije pa so čez noč splahnele, tudi skupne vznesenosti očitno ni več. Najprej se je v pismu javnosti oglasila omenjena skupina – s podpisoma tudi Razingar in Bervar –, nakar je še odgovorilo aktualno vodstvo kluba s podpisnikom Pogačarjem.

Očitno se je zataknilo pri razdelitvi odgovornosti, tudi vložkih. Razširile so se govorice o prihodih novih pokroviteljev v Podmežaklo, tudi velikega telekomunikacijskega podjetja. Pogačar zanika obtožbe o oklepanju funkciji, obenem še naprej vztraja pri trditvah, da klub deluje transparentno, pri skupini menijo drugače. Razingarja zanimajo, kot pravi, športni motivi, nikakor ni skrivnost, da bi bil ob njegovem prihodu klubu spet bližje tudi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kopitar. A zelo pomembne v vsej igri so tudi kadrovske menjave pri Slovenski industriji jekla in Acroniju. K slednjemu se je vrnil Slavko Kanalec. Poslovno je bil zelo uspešen, pri hokeju manj, takrat tudi zaradi naivnosti in nezanesljivih partnerjev. Prav Kanalčeva vrnitev pa botruje tudi ugibanjem, da pač ne morejo sodelovati tisti z medsebojnimi dolgovi iz let razpadanja starega kluba …