Občinstvo zlepa ne pozabi derbija

Olimpija dvakrat na Koroško, Jesenice v boj za vrh INL.

Objavljeno
03. december 2015 18.52
Prvi gol na finalni tekmi pokala Slovenije med Telemach Olimpijo in SIJ Acroni Jesenice. Jesenice, 1. december, 2015.[hokej,šport,Jesenice,Olimpija,pokali]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – V slovenskih hokejskih krogih se še ni povsem polegel odmev finalne predstave oživljenega domačega pokala med moštvoma iz Podmežakle in Tivolija, pred obema trenerjema, jeseniškim Dejanom Varlom in ljubljanskih Fabianom Dahlemom, pa so zdaj že nove naloge. Torkova tekma je potrdila, da občinstvo pri nas močno pogreša lokalne derbije.

Pravzaprav za poznavalce slovenskega hokejskega utripa torek na Jesenicah ni ponudil kakšnih posebnih presenečenj. Igri ne gre prisoditi visoke kakovostne ocene, dodano vrednost pogrešajo tako eni kot drugi, še najbližje ji je Olimpijin vratar Olivier Roy, ki je v prvih dvajsetih minutah ob številnih izključitvah reševal moštvo z igralcem ali dvema manj, pričakovano pa je tudi zanimanje občinstva. Resda na ledu ni več niti slovenskih hokejskih velemojstrov niti kakovostnih okrepitev iz tujine, a vseeno ta prestižni boj železarjev in zmajev krepko napolni tribune, bolj kot katerakoli tivolska tekma v EBEL, prav zato pa je smiselno ohranjati derbi. Četudi se je na naših ploskvah in ob njih marsikaj spremenilo, nenazadnje na Jesenicah še naprej igrajo v le polprofesionalnem tekmovanju ter tako po silno poučni šoli slovesa od elitne avstrijske družbe zdaj nikakor nočejo prehitevati realnega stanja, saj bi si tako lahko še močneje zaklenili dveri najboljšega hokejskega klubskega tekmovanja v regiji.

Kakorkoli, 2500 gledalcev je vsaj za en večer pozabilo na mučno zgodbo zadnjih let, mnogi med njimi – dasiravno je domače moštvo doživelo poraz z 0:4 – so se ob koncu spraševali, kdaj bodo spet naslednjič na ledu videli hkrati akterje v rdečih in zeleno-belih dresih. Oboji pa so zdaj pred pisanim koncem tedna na ledenih ploskvah.

Olimpijo čaka koroški dvojček gostovanj, najprej danes v Beljaku in nato še v nedeljo na celovškem ledu. V obeh taborih klubov z dolgo tradicijo s severne strani Karavank so po slabem štartu zamenjali trenerja: beljaško moštvo je po dobrih treh letih zapustil Finec Hannu Järvenpää, prav z njim so Ljubljančani ob uvrstitvi v polfinale EBEL 2012 dosegli zadnji vidni uspeh, pri KAC ni več Douga Masona, čigar nenavaden in neučinkovit pristop je že v prejšnji sezoni spoznaval Marcel Rodman, ki sicer zdaj v Dresdnu okreva po operaciji v predelu vratnih vretenc.

Zmaji bodo poskusili presenetiti Beljačane, pri katerih je zdaj trener Greg Holst, vidni vlogi na ledu pripadata nekdanjima Olimpijinima adutoma Mihi Verliču in Žigi Pancetu. Pred Jeseničani sta jutri in v nedeljo doma derbija za vrh INL z moštvoma iz Bregenza in Lustenaua.

Današnji pari v EBEL;18.30: Znojmo – KAC; 19.15: VSV – Telemach Olimpija, Innsbruck – Vienna Capitals, Salzburg – Graz 99ers; 19.45: Bolzano – Fehervar.