Občutkov iz Minska se noče znebiti

Anže Kopitar posebej za Delo po uvodni zmagi Evrope na svetovnem pokalu.

Objavljeno
19. september 2016 11.30
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Po ducatu let so v Torontu vnovič dvignili zastor nad svetovnim pokalom v hokeju, tekmovanju, v katerem je prvič na led zadrsal tudi slovenski as Anže Kopitar. Kot kapetan evropske selekcije je bil vesel zmage proti ZDA s 3:0 (Gaborik, Draisaitl, Bellemare), v pričakovanju današnje nove preizkušnje s Češko (ob 21. uri) je posebej spregovoril za Delo.

Kako bi se ozrli k tej prvi tekmi in pomembnim točkam za uvod?

Sleherne zmage sem vesel, ta seveda odmeva, ker smo ugnali močno selekcijo ZDA. Uspeh smo si priborili predvsem po zaslugi izjemne discipline na ledu, res smo garali, naš pristop je bil ob koncu nagrajen. Tudi navadili smo se drug na drugega, nekaj časa smo že skupaj.

Toda po prihodu vas in drugih evropskih reprezentantov, ki so nastopali za svoja moštva v olimpijskih kvalifikacijah, najprej ni šlo vse po načrtih. Doživeli ste dva pripravljalna poraza.

Takrat smo res igrali slabo. A nismo zganjali preplaha, pogovorili smo se o igri, pristopu, podrobnostih taktike in se dejansko nato že na zadnji tekmi priprav pred začetkom priprav proti Švedski predstavili v povsem drugačni luči ter zasluženo ugnali omenjeno tekmico.

Zdaj je pred vami Češka, ki je za uvod, ko ste vi premagali moštvo ZDA, prepričljivo izgubila s Kanado (0:6; Marchand, Crosby, Thornton, Bergeron, Pietrangelo, Toews). Kako boste zdaj pristopili tej tekmi?

Že pred začetkom tega tekmovanja sem si bil na jasnem, da tu dejansko ni nepremagljivih moštev, a obenem ti lahko proti vsakomur močno spodrsne. Vsa moštva imajo kopico odličnih hokejistov, tudi češka reprezentanca je močna, četudi morda po uvodnem visokem porazu kdo razmišlja drugače. Pravzaprav bo to moštvo zdaj še bolj motivirano, hitro se bo hotelo pobrati, res nas čaka nova težka naloga. Spet bo treba ohranjati disciplino, želim si, da bi se poznavalcem hokeja v Torontu predstavili v lepi luči.

Kako sicer sami doživljate to povsem novo selekcijo za vas? Nazadnje ste bili namreč skupaj s številnimi prijatelji pri slovenski reprezentanci, sicer ste že desetletje v slačilnici moštva Los Angeles Kings. Se je bilo zdaj težko privaditi na povsem novo okolje?

Seveda je bilo za začetek kar nenavadno, a prav hitro smo se ujeli. Na ledu in ob njem. Zdaj lahko že rečem, da smo si ustvarili prava prijateljstva, čutim moštveni duh, tudi po tej plati se že prav veselim nadaljevanja svetovnega pokala. Če bomo na ledu še naprej uspešni, pa mi bo vse skupaj še v toliko večje veselje.

Spomini na Minsk in podvig slovenske reprezentance še zdaleč niso zbledeli.

Kje pa! Še zdaj se ob misli na 1. mesto v olimpijskih kvalifikacijah prav čudovito počutim. Takšni občutki naj kar trajajo.