Olimpija z zamudo začenja nastope v EBEL

Hokejisti Olimpije bodo v petek v Innsbrucku (19.15) začeli z nastopi v novi sezoni odprtega avstrijskega prvenstva.

Objavljeno
12. september 2013 12.13
Hokej
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Čeprav se je sezona v EBEL že začela, jo hokejisti Olimpije odpirajo z enotedenskim zamikom. Zaradi evropskega prvenstva v košarki, ki je s tekmami prvega dela gostovalo tudi v Tivoliju, imajo nekoliko prilagojen urnik in v prvih kolih predvidena le gostovanja.

Ljubljančani bodo tako prvo tekmo odigrali jutri, 13. septembra, na gostovanju v Innsbrucku. Najprej bodo na sporedu tri gostovanja (prvo v petek v Innsbrucku) in šele 24. septembra prva domača tekma s Salzburgom.

V novo sezono se slovenski prvaki podajajo s precej spremenjeno postavo. Od tujih igralcev je v Tivoliju ostal le vratar Jerry Kuhn, zato se je moralo vodstvo bolj opreti na domače igralce. Pogodbe so od izkušenejših podaljšali Igor Cvetek, Damjan Dervarič, Aleš Mušič, Matej Hočevar in Andrej Hebar, prišli pa so mladi Žiga Pešut, Gregor Koblar, Jure Sotlar in Jaka Zdešar. V tabor zeleno-belih se je po dveh sezonah vrnil tudi vratar Aleš Sila. Tuji novinci so kanadski Slovenec Jake Laplante, s katerim so po daljši preizkusni dobi sklenili pogodbo tik pred sezono, pa njegova rojaka Scott Howes in Jeff Ulmer, Američana Alex Berry in Bryan Schmid ter še en Kanadčan Judd Blackwater.

Na prvih tekmah trener Bojan Zajc ne bo mogel računati na poškodovane Morencyja, Howesa in Miho Pesjaka, vprašljiv pa je tudi nastop Mihe Verliča.

V Olimpiji so si kot cilj v EBEl zadali uvrstitev v končnico, ki je v prejpnji sezoni niso dosegli.» Lani smo bili morda drsalno močnejši, zdaj imamo mogoče več moči. To bo prvi cilj, a se zavedamo, da bo vsaka tekma nekako kot kvalifikacije. Zdaj vem, kaj potrebujem za to tekmovanje, in bom to formo dosegel prej,« je bil pred prvo tekmo prepričan Kuhn.

Zeleno-beli so bili sicer vso pripravljalno obdobje »brezdomci«, velika dvorana v Tivoliju se je namreč pred in med EP spremenila v košarkarsko prizorišče. Zmaji so tako do srede septembra iskali nadomestna ledena prizorišča v Sloveniji. Za začetek v Mariboru, nato v Kranju in Zalogu.

Tuje ekipe brez možnosti?

V novi sezoni lige EBEL je število klubov enako kot v prejšnji, a z dvema spremembama: zagrebški Medveščak se je zavihtel v precej močnejšo rusko ligo KHL, namesto hrvaškega kluba je novinec iz Italije oziroma Južne Tirolske Bolzano.

Zaradi zgoščenega koledarja, povezanega z reprezentančnimi obveznostmi (tako Avstrija kot Slovenija in Madžarska bodo naslednje leto nastopile na drugoligaškem SP, ki je na sporedu bolj zgodaj kot SP elitne skupine) ter olimpijskega turnirja, na katerem bosta nastopili Avstrija in Slovenija, bo letos EBEL imela še za odtenek bolj naporen ritem kot v prejšnji.

Naslov brani celovški KAC, ki velja za enega od favoritov tudi v tej sezoni. Njegov največji tekmec naj bi bili Dunajčani in Salzburžani, iz druge vrste bodo napadali beljaški VSV, Gradec in Linz, v Avstriji pa menijo, da tuje ekipe v ligi (Telemach Olimpija, Sapa Fehervar, Orli Znojmo in Bolzano) nimajo resnejših možnosti za preboj do finala, med outsiderje štejejo tudi domača kluba Dornbirn in Innsbruck.