Pittsburgh in Lemieux dočakala Stanleyjev pokal št. 5

Pingvini za konec finalne serije NHL le strli močne tekmece iz Nashvilla in prvi po Detroitu 1998. ubranili lovoriko.

Objavljeno
13. junij 2017 01.35
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Nashville – Po šesti tekmi finala prestižne NHL dvomov ni bilo več, zvok sirene je bil tokrat res zadnji v sezoni. Favoriti iz Pittsburgha so ubranili naslov najboljših, za končno slavje v seriji s 4:2 v zmagah, za konec z 2:0 (0:0, 0:0, 2:0; Hörnqvist, Hagelin), so se morali zelo potruditi proti presenetljivo močnemu Nashvillu.

»Če imamo že dinastijo? Ne, to pa ne! Dvakrat zapored smo osvojili Stanleyjev pokal, a ko ga bomo štirikrat ali petkrat, bomo lahko razmišljali o dinastiji,« je v svojem slogu ostal na trdnih tleh Mario Lemieux, po Waynu Gretzkemu najbolj prepoznavni hokejist iz Severne Amerike. V sedanji dobi bi se mu lahko približal prvi zvezdnik te nove šampionske generacije Pingvinov iz Pittsburgha – Sidney Crosby. Rojen leta 1987, torej tudi vrstnik Anžeta Kopitarja, edinega slovenskega akterja v NHL, je tretjič ponosno dvignil Stanleyjev pokal, izjemno cenjeno lovoriko. Crosby se je s soigralci drugič zapored veselil šampionskega naslova, tako so v Pittsburghu prav ponosni, da so prvi med vsemi, ki so ubranilli lovoriko, odkar je pred ducatom let vodstvo lige uvedlo omejitev proračunov. Sicer pa sta minili že skoraj dve desetletji od zadnje ubranitve naslova – Detroit je bil namreč najboljši 1997. in nato še leto pozneje.

Pittsburgh, mesto v Pensilvaniji močne jeklarske preteklosti in tehnološke sedanjosti, se veseli petega Stanleyjevega pokala, prav pri vseh je sodeloval Mario Lemieux. Pri prvih dveh kot udarni zvezdnik na ledu, v letih 1991 in 1992, nato pa 2009. ter lani in letos kot lastnik kluba ter zaradi svojega izjemnega ugleda vedno znova spoštovan tudi pri strateških odločitvah. Pingvini sicer v tej končnici pogosto niso delovali tako prepričljivo kot presenetljivo konkurenčni Plenilci iz Nashvilla. Po štirih tekmah finala je bil izid v zmagah 2:2, pred tem je odmeval podvig Nashvilla v 1. kolu izločilnih bojev, ko je odpihnili s 4:0 Chicago, po imenih morda celo najmočnejšo zasedbo NHL. 

Toda na koncu se je zgodba razpletala po željah branilcev naslova, med katerimi je bilo precej junakov. Drugič zapored je stroka za najboljšega hokejista končnice razglasila Crosbyja (pred njim se je to nazadnje posrečilo prav slovitemu predhodniku Lemieuxu 1991. in 1992.), prvi strelec končnice je bil ruski as Jevgenij Maljkin, z zanesljivostjo v vratih je, ko je šlo za trenutke odločitve, prav na tej zadnji tekmi marsikoga presenetil 23-letni Matt Murray, posebna zgodba pripada neuničljivemu veteranu Mattu Cullenu. Mike Sullivan je prvi ameriški trener doslej v NHL z več kot enim Stanleyjevim pokalom, pod prav posebnimi žarometi pa sta bila tudi Patric Hörnqvist in Carl Hagelin, edina strelca na zadnji tekmi zanimive končnice. Šveda sta tako imenitno zaokrožila sezono, v kateri so se njuni rojaki pred tremi tedni v Kölnu veselili naslova svetovnih prvakov.