Po treh urah boja Švedi do jubilejne 10. lovorike

81. SP v hokeju: po kazenskih strelih skandinavsko rajanje, bron Rusiji. Slovenija za uvod na OI proti ZDA.

Objavljeno
22. maj 2017 02.44
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Köln – Sklepno dejanje letošnjega SP v hokeju je bilo napeto kot že dolgo ne. Po kazenskih strelih so Švedi odvzeli žezlo branilcem naslova iz Kanade. Elita se bo čez eno leto zbrala na Danskem, še prej pa na OI, kjer bo drugič zapored nastopila tudi Slovenija. Prav v Kölnu je dočakala potrditev sporeda tekem v Pjongčangu kot tudi nekaterih pripravljalnih preizkušenj.

Bo Kanada potrdila prevlado zadnjih let na velikih tekmovanjih, ali pa ji bo Švedska prekrižala načrte in osvojila jubilejni 10. naslov najboljše hokejske reprezentance na svetu? To je bilo ključno vprašanje v sončnem kölnskem popoldnevu, kjer je bilo sicer največ finskih in ruskih privržencev, a oboji so se kot poraženci polfinalnega sporeda morali tolažiti s tekmo za bron.

Finalna vizuma sta tako pripadla branilcem lovorike ter reprezentantom skandinavske dežele, ki je med vsemi evropskimi na letošnjem prvenstvu zbrala največ okrepitev iz NHL – 18. Severnjakom se je med prvenstvom pridružil tudi »kralj Henrik«, sloviti vratar Lundqvist, vrsto let ljubljenec privržencev NY Rangers v NHL, in prispeval pomemben delež k zmagi v nordijskem polfinalnem dvoboju s Finsko. Tudi sinoči je bil zanesljiv v sicer zelo izenačeni predstavi, kot se za finale spodobi, previdni in premišljeno taktični. Občinstvo v Lanxess Areni je dolgo čakalo na prvi gol, številčnejši švedski privrženci pa so mu posebej navdušeno ploskali, saj so ga njihovi ljubljenci zabili v trenutkih tekmečeve premoči igralca več!

A najboljši kanadski hokejist tega prvenstva, Ryan O'Reilly, cenjeni napadalec Buffala, je hitro izenačil, boj se je začel znova, zmagovalca po rednem delu ni bilo. In niti po izjemnem boju v dvajsetminutnem podaljšku ne, tako da so o naslovu odločali kazenski streli, po katerih se je lovorike veselila švedska izbrana vrsta.

Prvi zmagovalci včerajšnjega dne so bili ruski hokejisti, potem ko so v tolažilnem dvoboju za bron ugnali finske tekmece. Sanje o uvrstitvi v finale jim je dan prej uničila Kanada z veličastnim zasukom – od 0:2 do 4:2! In tudi včeraj je armada privržencev ruskega moštva navzlic vodstvu s 4:0 na polovici tekme začela trepetati. Finci so se po petih minutah 3. tretjine približali le na gol zaostanka, a ob koncu navzlic zelo živahni predstavi niso več zmogli uprizoriti zasuka. »Priznam, nismo prišli v Nemčijo le po bron, toda ponosen sem na svoje igralce v končnici te tekme,« je dejal Oleg Znarok, selektor ruske reprezentance.

Z njo se bo Slovenija pomerila tudi na naslednjih olimpijskih igrah. Hokejski turnir v Pjongčangu se bo začel 14. februarja, risi bodo prvič pridrsali na tekmo dan pozneje, in sicer proti izbrani vrsti ZDA. Tekme bodo zaradi osemurne časovne razlike pri nas bodisi zjutraj bodisi za kosilo, tako bo omenjena premiera po srednjeevropskem času že ob 8.40. Sledila ji bo dan pozneje tekma z Rusijo, za konec uvodnega dela pa še dvoboj s Slovaško, ki so jo nazadnje na OI naši hokejisti ugnali s 3:1 (Tičar, Razingar, Kopitar; Jurčo).

Tik pred odhodom v Korejo bodo slovenski hokejisti gostovali v Mannheimu in se tam pomerili z izbrano nemško vrsto, med pripravami za pomladno SP skupine B v Budimpešti pa bodo igrali dvakrat na Bledu z Južno Korejo, 13. in 15. aprila, 5. in 19. aprila pa bosta tekmi z Avstrijo.