Pogodba kot darilo za Kopitarja in navijače Kraljev

Vodilni slovenski hokejist bo najbrž ostal v Los Angelesu, zvestobo Kraljem naj bi podaljšal za naslednjih osem sezon.

Objavljeno
27. december 2015 22.55
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Los Angeles – Iztekajoče se leto po športni plati Anžetu Kopitarju, že desetletje vodilnemu slovenskemu hokejistu, ne bo ostalo v prav lepem spominu. A kmalu bi bil lahko spet nasmejan. Pred vrati je namreč podpis njegove pogodbe pri moštvu Los Angeles Kings. V Kaliforniji naj bi ostal tudi v naslednjih osmih sezonah, bržčas za nekaj manj kot 10 milijonov $ na leto.

Že sedanja pogodba, sedemletna za 47,6 milijona $, je bila izjemen mejnik v slovenskem hokeju, Gorenjec pa se je med Kralji dejansko predstavil kot eden vodilnih adutov, zbiral gole in podaje, tudi na odločilnih tekmah, ter prispeval izjemen delež k osvojitvi dveh Stanleyjevih pokalov (2012, 2014) za Los Angeles Kings.

A leto 2015, vsaj na športnem področju, dejansko ni bilo po njegovih željah. S svojimi Kralji je branil naslov zmagovalcev, a se sploh ni uvrstil v končnico, za tolažbo naj bi se nato veselil zmag z reprezentančnimi soigralci na svetovnem prvenstvu, toda dočakal je le eno, proti Danski z 1:0, ki pa ni zadostovala za obstanek Slovenije v družbi najboljših. Povrh pa se mu nato poleti ni uresničila želja, da bi se ob vrnitvi v Los Angeles po počitnicah v domovini razveselil tudi že nove pogodbe; sedanja – podpisal jo je 11. oktobra 2008 – velja le še za to sezono. »A tako je to – na vse lepe stvari je vredno čakati,« nam je takrat, v zadnjih dneh poletnega bivanja na Bledu, ob svojem 28. rojstnem dnevu, dejal eden vodilnih asov slovenskega hokeja. Toda četudi je bil potrpežljiv, mu pozneje, v jesenskih mesecih njegove jubilejne 10. sezone onstran Atlantika, ni bilo vseeno, ker še nima zagotovljenega nadaljevanja svoje imenitne športne poti. Številni hokejski poznavalci po Severni Ameriki so tako že začeli razpredati, češ da je napočil čas za njegovo selitev iz Kalifornije, najbolj glasno so omenjali Toronto, a zdaj pri vodstvu Los Angelesa privržencem pripravljajo novoletno darilo: pogodbo za Anžeta Kopitarja!

»Ko bi le moštvu priskrbeli še kakšnega učinkovitega krilnega napadalca,« opozarjajo navijači v klepetalnici na navijaški spletni strani »letsgokings« in si tako želijo, da moštvo ne bi bilo odvisno le od učinkovitosti napadalne trojke Kopitar-Gaborik-Lucic, temveč bi pot k vrnitvi na vrh, potem ko nazadnje za Kralje sploh ni bilo končnice, tlakovali tudi drugi igralci. A klubsko vodstvo z generalnim menedžerjem Deanom Lombardijem se bo najprej ukvarjalo z novima pogodbama prav za igralca iz omenjene udarne naveze: Slovenca naj bi v prihodnjih dneh na mizi čakala pogodba za osem let, ki bi mu na sezono zagotavljala med 9,5 in 10 milijonov $, nato se bodo v pisarni poskusili dogovoriti še z Lucicem, Kanadčanom srbskih staršev, ki je v prejšnji sezoni prestopil iz Bostona h Kraljem v Los Angeles.

Pat Brisson, osebni menedžer številnih asov v NHL – poleg Slovenca denimo skrbi tudi za Sidneyja Crosbyja, Patricka Kana in Jonathana Toewsa – o novi pogodbi še previdno molči, tudi naš as se javno še noče zaleteti, znano pa je, da bi najraje ostal pri klubu in v mestu, kjer se tako s soigralci kot tudi z družino odlično počuti. Predvsem v teh dneh, ko je Los Angeles na 3. mestu konference trdno zasidran med moštvi za končnico, Kopitar pa je z mojstrovino za gol v podaljšku odločil zmagovalca na sobotni tekmi v Arizoni.