Praznik v četrtfinalu AHL: Jesenice – Olimpija

Jutri se bodo v alpski hokejski ligi začeli izločilni boji. Gorenjci so bili v rednem delu tekmovanja najučinkovitejše moštvo.

Objavljeno
04. marec 2018 21.53
Hokej Jesenice in Olimpija. Jesenice, 13. januar 2018 [Hokej,Jesenice,Olimpija,Jesenice]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Hokej ne bo prav kmalu izginil izpod slovenskega športnega drobnogleda. Pred dnevi so odmevali nastopi risov na OI, aprila bo v Budimpešti SP skupine B, zdaj pa je napočil čas za končnico alpske lige, ki jo bosta že v četrfinalnem medsebojnem dvoboju odprla velika slovenska tekmeca v dvorani Podmežakla.

Ob štirih italijanskih moštvih – Asiagu, Rittnu, Vipitenu in Brunicu – sta na seznamu izločilnih bojev še dve avstrijski zasedbi (Feldkirch, Salzburg mladi), svojo priložnost pa bosta iskala tudi SIJ Acroni Jesenice in SŽ Olimpija. Za slednjo je ta sezona sploh prva v AHL – če seveda ne štejemo nekdanje alpske lige najprej iz 70. let prejšnjega stoletja, nato pa še iz 90. –, pred Jeseničani je druga zaporedna končnica v druščini moštev iz zahodne in severne soseščine.

Pred enim letom so izločilni boji lepo napolnili Podmežaklo in za železarje se je mednarodna sezona končala v polfinalu. Ta je vnovič podčrtan kot temeljni cilj, dasiravno bi se slovenski prvaki, potem ko so v rednem delu igrali na višji ravni kot v prejšnji sezoni, radi uvrstili v prestižno sklepno tekmo lige. Toda že četrfinale bo za jeseniške hokejiste zelo zahteven, četudi so tekmece iz Tivolija v šestih tekmah rednega dela AHL ugnali petkrat.

Jeseničani izbrali Ljubljančane

Podobno kot v EBEL tudi v tem regionalnem tekmovanju najboljši izbirajo tekmece v uvodnem delu končnice. In ko sta prvouvrščena, Asiago in Ritten, na srečanju v Innsbrucku izbrala vsak svoj par (Asiago – Vipiteno, Ritten – Salzburg mladi), je bila pred jeseniškim predsednikom Anžetom Pogačarjem izbira med dvema tekmecema – slovenskim in Brunicom. »Vem, da nam ne bo lahko proti našemu največjemu tekmecu, a izbral ga bom. Verjamem, da bomo skupaj z OIimpijo uživali v hokejskem prazniku,« je povedal prvi mož jeseniškega kluba, nakar je na oder stopil Olimpijin predsednik Tomaž Vnuk, se vodilnim zahvalil za odprta vrata v tekmovanje in napovedal zelo zanimiv slovenski četrtfinale.

»Ah, ko bi se vaše besede uresničile,« je že pred dvema mesecema dejal Vnuk ob omembi možnosti, da bi se vodilna slovenska kluba lahko pomerila tako v finalu DP kot že prej tudi v končnici alpske lige. Zdaj je velika domača predstava na dlani, v seriji na štiri zmage bo jutri prva tekma na Jesenicah, sledila ji bo druga v četrtek na ljubljanskem ledu. Po vsem videnem v sezoni in tudi po tem zadnjem kolu – Jesenice so po zmagi z 9:5 v Kitzbühlu najučinkovitejše moštvo rednega dela, Olimpija je po kazenskih strelih izgubila z zadnjeuvrščenim celovškum moštvom – so Gorenjci favoriti, a mik derbija je tudi v tem, da je vedno nepredvidljiv.