Pred EBEL zmaji bruhali ogenj

Olimpija presegla pričakovanja pred petkovim štartom lige EBEL, trener brzda evforijo.

Objavljeno
08. september 2014 10.33
Gal Koren hokejist HDD Telemach Olimpije. Ljubljana 28. julij 2014.
S. U., šport
S. U., šport
Szekesfehervar – Hokejisti Telemacha Olimpija so si proti pričakovanjem priigrali imenitno popotnico za petkov štart na celovškem ledu v novi sezoni EBEL. Prvič doslej so namreč osvojili 1. mesto na turnirju v spomin na Gaborja Ocskaya, dolgoletnega aduta madžarske hokejske reprezentance.

Sinoči so Ljubljančani ugnali gostitelje, s 5:2 (1:1, 1:0, 3:1; Logar, Ropret, Koren, Bishop, Leber; Wehrs, Bartalis), dan prej so bili boljši od moštva Graz 99ers, prav tako tekmeca v EBEL, s 4:1 (2:1, 0:0, 2:0; Pesjak, Hočevar, White, Mušič; Walker). Obakrat so tekmece razorožili s hitrim drsanjem, zbranostjo v obrambi, do živega jim za konec ni mogla niti sodniška četverica, v finalu vidno naklonjena Fehervarju.

A kakorkoli – pristop igralcev je razveselil trenerja Fabiana Dahlema, povsem jasno pa je, da ga lepi zmagi v pričakovanju začetka EBEL ne bosta uspavali. »Seveda sem ponosen na svoje moštvo, za prikazano si zasluži čestitke. A obenem moramo ostati na trdnih tleh, torej brez evforije,« je dejal v značilnem slogu razmišljanja iz nemškega športnega prostora. Novi Olimpijin trener je sicer tik pred začetkom prvenstvene sezone ostal brez Erica Panceta, ki se je pri 23 letih – vendarle malce presenetljivo – odločil končati športno pot. Njegovemu starejšemu bratu Žigi sicer odlično kaže v Bolzanu, bil je med najvidnejšimi akterji južnotirolske zmage proti uglednemu Turkuju, večkratnem prvaku Finske.

Če pa bi primerjali podobo Olimpijine igre na tem tradicionalnem turnirju in nekaj dni prej v Podmežakli proti na silo skrpanem jeseniškem moštvu, bi le stežka našli podobnost. Takrat je bil novi ljubljanski strateg Fabian Dahlem upravičeno zaskrbljen, zmaji so reševali kožo proti amaterskem moštvu. Prav zadnja sezona pa še kako jasno razkriva, kako pomembne so uvodne tekme – po zaostanku je lov za konkurenco zelo zahteven. Seveda v krepko omejenem proračunu nihče ne razgrinja pred ljubljanske hokejiste cilja uvrstitve v končnico, a na dlani je, da bi nekaj uvodnih porazov lahko Olimpijo spet porinilo k robu pozornosti. Daleč od občinstva in morebitnih pokroviteljev.

Telemach Olimpija je sinoči igrala v naslednji postavi – Chiodo, Sila; Cvetek, Degon, White, Leber, Bishop; Medvec, Logar, Koblar, Pešut, Koren; Groznik, Planko, Hočevar, Mušič, Ropret; Čepon, Šijan, Snoj, Pesjak, Kalan.