Pred peklenskim štartom med risi ni preplaha

Premiera v Parizu: Slovenija danes ob 12.15 za uvod hokejskega SP s Švico. Žiga Pance zaradi poškodbe ne bo nastopil.

Objavljeno
06. maj 2017 02.04
Hokej Slovenija in Madžarska v Celju, 11. april 2017 [Hokej,Slovenija,Madžarska,Celje]
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pariz – Končno! Mesecu dni priprav, vključno z zadnjim gostovanjem v Rusiji ter dveh treningih na prizorišču prvenstva v Parizu, je odzvonilo. Pred slovensko reprezentanco je danes, že ob 12.15, deveti štart doslej med elitno svetovno druščino. Nazadnje so risi med najboljšimi nastopili pred dvema letoma, takrat so se od Ostrave poslovili z zmago proti Danski.

Toda tiste tri točke so ji bile le v tolažbo po novem izpadu, ki takrat le ni sodil k povsem pričakovanem scenariju. Slovenije seveda med elito ni mogoče šteti v krogu kandidatov za najvišja mesta, toda postava iz Češke 2015 z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom ter seveda še spominom na sanjski olimpijski Soči je obetala več. Risi danes? Resda v primerjavi z zadnjim nastopom tokrat nimajo svojega zvezdnika iz Los Angelesa, vendar optimizem vlivajo zdaj že jasne izkušnje ter pri večini lepa zadnja klubska sezona v cenjenih tekmovanjih, zlasti v KHL. Obenem pa selektor Nik Zupančič, v tej vlogi bo zanj to premierno tekmovanje najvišjega razreda, nima nikakršnih težav s psihološko pripravo svojih izbrancev.

»Če bi tu igralci iskali še kakšno dodatno pomoč, bi bilo nekaj narobe z našim trenerskim štabom. A v naši slačilnici ga ni, ki ne bi bil zelo motiviran za nastop na takšnem SP. Povrhu je za nami v tej sezoni že en vrh, olimpijski kvalifikacijski izziv. Takrat so fantje dokazali, da so kos pritisku, verjamem, da smo podobno raven sposobni ponoviti tudi na tem svetovnem prvenstvu,« je po zadnjem treningu, tokrat v ogrevalni dvorani s krajšim in ožjim igriščem od osrednjega v Bercy Areni, poudaril selektor Zupančič.

Včeraj je tudi razkril pričakovano odločitev o Gašperju Krošlju kot št. 1 med tremi slovenskimi vratarji. Blestel je tako med olimpijskimi kvalifikacijami v Minsku kot tudi na odločilnih tekmah lanskega SP skupine B v Katovicah, klubsko sezono je prestal pri AIK Stockholm v švedskem drugoligaškem tekmovanju, opazna je bila predvsem njegova statistika številnih natančnih obramb v končnici sezone. Kar zadeva slovenske čuvaje mreže, bo za začetek na rezervni klopi Matija Pintarič, na tribuni Luka Gračnar, ob slednjem bosta za soigralce med občinstvom stiskala pesti tudi branilec Jurij Repe in napadalec Nik Pem.

Vse tekme bodo peklenske

Slovenija je doslej igrala na svetovnih prvenstvih s Švico le enkrat in takrat, pred štirimi leti v Stockholmu, doživela prepričljiv poraz (1:7; 1:3, 0:3, 0:1; Pajič). Odtlej se je marsikaj spremenilo. Švicarska vrsta resda ohranja ugled, dasiravno je bila lani v Moskvi »le« 11., a tudi slovenska vrsta se vzpenja. »Sam se sicer nikdar ne obremenjujem z izidi iz preteklosti, o vsaki novi tekmi razmišljam posebej. Toda dejansko smo zdaj bolj zreli in kakovostnejši kot takrat v Stockhomu. Seveda Švicarje spoštujemo, drsajo zelo hitro, a v takšnem ritmu lahko drsamo tudi mi,« je prepričan izkušeni branilec Aleš Kranjc, eden akterjev stockholmske predstave proti švicarski reprezentanci. Gorenjec bo sicer svojo športno pot nadaljeval v Nemčiji pri Bad Nauheimu, kjer je v iztekajoči se sezoni igral prvič. »DEL 2 je nadvse spodobno tekmovanje, tudi s hokejisti, ki so igrali pred tem v najvišjem nemškem razredu. Uradno v klubu še niso tega objavili, a dogovorili smo se že, da bom tudi v prihodnje igral za ta klub,« je dejal 35-letni branilec.

V najvišjo nemško ligo pa se bo po svetovnem prvenstvu odpravil Jan Urbas. Naš odlični napadalec, med risi član zelo živahne naveze z Janom Muršakom in Miho Verličem, je namreč podpisal pogodbo v Bremerhavnu. »Želel sem si korak navzgor od EBEL, želja o odhodu v DEL se mi je uresničila,« je povedal 28-letnik, a zdaj si najprej želi, da bi se z risi predstavil v lepi luči. Ob omembi peklenskega štarta – danes s Švico in jutri z branilko naslova Kanado – pa je dejal: »Na tej ravni bodo za nas vse tekme peklenske. Smo pa dobro pripravljeni, zdaj moramo le to še pokazati na ledu.«