Risi brez prask iz Italije na pot v Rusijo

Slovenski hokejisti po odlični zadnji tretjini ugnali azzurre. Na turnir v St. Peterburg 26 kandidatov za SP.

Objavljeno
24. april 2017 02.45
Hokej Slovenija in Madžarska v Celju, 11. april 2017 [Hokej,Slovenija,Madžarska,Celje]
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Egna pri Bolzanu – Naši risi so po zmagi pred dnevi v Budimpešti lep plen ujeli tudi sinoči na obrobju južnotirolskih gozdov. Na četrti tekmi priprav za SP so ugnali Italijo, prav tako članico elitnega razreda, zdaj jih do odhoda v Pariz čaka še en teden v St. Peterbugu s preizkušnjama proti Norveški in ruski selekciji do 25 let. Na turnir bo odšlo 26 slovenskih kandidatov za nastop v Franciji. 

Slovenska hokejska reprezentanca je v drugi polčas tekem v tem sklepnem pripravljalnem obdobju za prihajajoče majsko svetovno prvenstvo vstopila na Južnem Tirolskem, kjer jim je sončno okolje neštetih sadovnjakov in vinogradov že od sobotnega popoldneva vlivalo pozitivno energijo. Obenem je sleherna pot za hokejiste močnega moštvenega duha prav dobrodošla, merjenje moči z Italijani, prav tako člani elitnega svetovnega razreda, pa pravo za iskanje odgovorov selektorja Nika Zupančiča in njegovih sodelavcev iz strokovnega štaba.

Prvi mož slovenske klopi je nazadnje s širšega seznama prečrtal Andreja Hebarja in Gregorja Koblarja, doma so tokrat ostali vratar Luka Gračnar ter branilca Matic Podlipnik in Aleš Kranjc, moštvo, ki pa se bo že v današnjih popoldanskih urah odpravilo proti Zagrebu in nato jutri zgodaj zjutraj od tod na turnir v St. Peterburg, pa bo z izjemo enega, morda dveh, že tisto, s katerim se bo Slovenija predstavila na svoji pariški premieri svetovnega prvenstva, 6. maja s Švico.

O tem, da je uigranost slovenske vrste na višji ravni kot v zadnjih dveh tednih, ko je dvakrat merila moči z Madžarsko ter enkrat s Kazahstanom, zdaj ni več dvoma, to je bilo jasno že od včerajšnjih prvih minut: v igri naše reprezentance je bilo več ustvarjalnosti in domišljije kot med gostitelji, risi so bili precej pogosteje pri ploščku, res pa je, da so bili nekajkrat zapored prekratki z zadnjo potezo, ki jo je strnjeni obrambni italijanski zid – kot bi gledali Juventus v Barceloni – preprečil. Resda bi bila zgodba že od uvoda drugačna, ko bi Žiga Pance v 5. minuti namesto vratnice zadel mrežo, a po prvi tretjini pač golov ni bilo, pozneje pa je celo kazalo, da bi si ob preredkih strelih naših hokejistov Italijani lahko priigrali prvo vodstvo na tekmi.

Gostitelji so namreč napadli z dvema igralcema več na ledu, ko sta bila hkrati izključena Mitja Robar in Rok Tičar, toda Gašper Krošelj je kot septembra lani v nepozabnih olimpijskih kvalifikacijah spet blestel v vratih slovenske reprezentance. S svojo zbranostjo in z refleksi je vlival samozavest soigralcem v polju, pri priči so uhajale misli na prvenstvo v Pariz in ob tako zanesljivem čuvaju mreže na uresničitev cilja vsaj o obstanku med elito, če še ne kakšnem koraku več … 

Ko pa je na polovici tekme Miha Verlič zadel za vodstvo Slovenije na Južnem Tirolskem, je zadišalo po zmagi št. 3 v tem pripravljalnem obdobju. Naša vrsta je bila dejansko, zlasti v zadnji tretjini, boljša od tekmice, za katero je bila to prav tako četrta tekma aprilskih priprav (po dveh z Avstrijo in eno s Kazahstanom), med risi je bila moteča le nedisciplina na ledu. Zupančičevi izbranci so si sinoči privoščili preveč izključitev: naklonjenost sodniške četverice domači vrsti je bila vidna, a obenem so tudi naši hokejisti storili nekaj prav nepotrebnih prekrškov. Kakorkoli: proti močnejšim tekmecem, denimo ob uvodnem pariškem vikendu s Švico in Kanado, bi lahko hitro sledila kazen.

Gol za izenačenje domačega moštva pa je le spodbudil slovenske reprezentante k odločnejšemu pristopu, številnim poskusom, povezanim akcijam. Zlasti drugi napad Muršak-Verlič-Urbas je takrat gostiteljem zastavil nekaj zapletenih ugank, domača mreža se je za konec le napolnila. V prihodnje gre pričakovati, da se bo odprlo še drugim trojkam, zlasti udarni s povratnikom Robertom Saboličem, ki je sinoči prestal svojo prvo pripravljalno tekmo v tem aprilskem obdobju.

Nik Zupančič, selektor Slovenije: »Naše moštvo je pokazalo dva različna obraza. V uvodnih dveh tretjinah je sprožilo premalo strelov, obenem bilo neuspešno tudi pri sodniških metih, zadnjih dvajset minut pa smo prevladovali in igrali tako, kot si želimo.«

Miha Verlič, najboljši igralec tekme: »Že ko smo igrali z Italijani na lanskem svetovnem prvenstvu na Poljskem, smo si bili na jasnem, da so zelo neugodni tekmeci. To se je izkazalo tudi tu, povrhu smo se morali zelo pogosto braniti z igralcem ali celo dvema manj. Verjamem, da bomo zdaj v Rusiji še bolj dvignili raven naše pripravljenosti.«