Risi kmalu spet v Parizu

Slovenija bi s sosedama rada gostila reprezentanco Švedske na pripravljalnih tekmah pred SP.

Objavljeno
18. maj 2017 23.15
Sergej Bubka Bled 9.4. 2015
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Köln – Kot ponavadi prvi dan letnega kongresa Mednarodne hokejske zveze (IIHF), tradicionalno vzporedno z izločilnimi boji na svetovnem prvenstvu, pripada predstavitvam kandidatov za pomembna tekmovanja v prihodnosti. O teh bodo odločali danes, že od včeraj pa je jasno, da se bodo risi vrnili v Pariz …

Francoske metropole si po športni plati ne bodo ohranili v lepem spominu, saj so v sedmih tekmah osvojili le eno točko, tako da bodo morali v drugem kakovostnem razredu spet loviti novi elitni vizum, kajpak bodo uspešnost krojile tudi pripravljalne preizkušnje. Po lanskem dogovoru o štiriletnem sodelovanju med Slovenijo, Belorusijo, Latvijo in Francijo je bil prvi skupni turnir na Bledu, novembra letos se bo četverica pomerila drugič med seboj, in sicer v eni od novih lednih aren v Parizu. Jasno je, da turnirja ne bo v Bercy Areni, kjer denimo hokejski utrip v teh dneh še zdaleč ni tako prazničen kot v Kölnu, a predvsem bo tridnevno tekmovanje pomembno za stroko, prav posebej za slovenski štab, saj se bodo risi pomerili s tekmeci, ki so v zadnjem desetletju nenehno v elitnem razredu. Kot kaže, decembrskega zbora nato ne bo, sodeč po uvodnih pogovorih na kongresu pa se bo nekaj dni pred odhodom na olimpijske igre Slovenija pomerila z Nemčijo.

Pisali smo že, da mora za sedanje vodstvo HZS predstavljati izziv tudi gostovanje katere od vodilnih velesil, saj je že več kot deset let ni bilo na slovenskem ledu. Takrat, v letih 2005 in 2006, sta se zapored v dvorani Podmežakla na Jesenicah predstavili izbrani vrsti Rusije in ZDA. Zdaj je na seznamu želja Švedska, njeno gostovanje bi lahko uresničili v sodelovanju z avstrijsko in madžarsko zvezo, tako da bi rumeno-modri med pripravami na SP igrali tri tekme v regiji. »Najbrž se bomo vsaj na eni tekmi pomerili s Korejci, ki se bodo več tednov pred prvenstvom na Danskem pripravljali v Evropi,« je ob koncu prvega dne kongresa poudaril Matjaž Rakovec, predsednik HZS, in dodal, da bosta v pomladnem pripravljalnem sporedu tudi tekmi z Avstrijo. Nato pa se bodo hokejisti slovenske reprezentance po še enem izpadu iz družbe najboljših spet lotili boja za prvi dve mesti v skupini B. Danes bodo delegati odločali o prireditelju, predstavniki madžarske zveze so favoriti proti Poljakom, saj so slednji v zadnjih treh letih kar dvakrat priredili tekmovanje drugega kakovostnega razreda. Prvenstvo bo prihodnje leto od 22. do 28. aprila.

Pri slovenski zvezi bodo kandidirali za prirejanje SP skupine C do 20 let. Potem ko so se Italijani in Poljaki umaknili iz boja, bo to tekmovanje na Bledu, letos od 9. do 15. decembra. Člani izbrane vrste do 18 let, ki so se prejšnji mesec prav na blejskem ledu uvrstili v skupino B, bodo v prihodnji sezoni nastopili v Rigi ob zares zahtevni konkurenci domače Latvije, Kazahstana, Danske, Norveške in Nemčije. Prav Bled pa naj bi bil prihodnje leto tudi prizorišče SP skupine D za ženske.