Risi, kot kaže, po plen v Budimpešto

Rise najprej čaka olimpijski nastop, nato uganka o igralcih za nastop v skupini B.

Objavljeno
16. maj 2017 00.50
Hokejska reprezentanca Slovenije Nik Zupančič [Hokejska reprezentanca Slovenije,selektor, Nik Zupančič]
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pariz – Pri dosežkih slovenske hokejske reprezentanca bosta še naprej zapisana dva obstanka v družbi najboljših na svetu, v letih 2002 in 2005, tudi v pariškem poskusu se ni izšlo po željah risov. Spet se bodo morali boriti za elito, prvenstvo skupine B bo skoraj zanesljivo v Budimpešti, še pred tem pa jih čaka prestižni olimpijski nastop.

Ob novem izpadu slovenske reprezentance iz elitnega razreda so se pri priči pojavili namigi, češ da bi lahko HZS, prvič po letu 2012 in takrat odmevnem šampionatu v Stožicah, priredila prvenstvo drugega razreda. Vendar vsaj za začetek prihajajočega letnega kongresa mednarodne zveze, od četrtka do nedelje v Kölnu, ne bo mogoče vložiti slovenske kandidature. Je namreč tako, moštva, ki pridejo v drugi razred bodisi iz elite bodisi iz skupine C, se v prvi sezoni ne morejo potegovati za prirejanje prvenstva. Zelena luč je po tej plati tako prižgana le za trojico, ki je že nazadnje nastopala v skupini B: Madžarsko, Poljsko in Kazahstan. Le če se nihče od teh ne bi prijavil, bi se lahko v boj za prirejanje vključila tudi HZS. A kot napovedujejo zadnji viri iz IIHF, tudi iz pisarne predsednika Reneja Fasela, bodo za prirejanje tekmovanja, ki bo že tradicionalno v drugi polovici aprila, kandidirali Poljaki in Madžari, že zdaj pa je na dlani, da bi bila vse drugo kot zmaga pri glasovanju slednjih izjemno presenečenje. Kot kaže, se bodo naši risi v osrednji športni areni v Budimpešti potegovali za svoj jubilejni deseti nastop med svetovno elito.

A pred tem jih čaka še nagrada za prigarano v zadnjih olimpijskih kvalifikacijah. Tako kot februarja 2014 v Sočiju bodo tudi na največjem dogodku naslednje športne zime nastopili slovenski hokejisti v skupini z Rusijo, ZDA in s Slovaško, kakšna pa bo podoba njihove igre, je zdaj težko ugibati. »Pol ure po koncu takšne tekme je prezgodaj za razmišljanje o načrtih,« je na vprašanje o možnosti kakovostnejših pripravljalnih preizkušenj, potem ko se je Slovenija spet poslovila od elite, dejal selektor Nik Zupančič, pred katerim je zdaj veliko dela. Kajti pred OI, torej sredi tekmovalne sezone, ne bo dovolj časa za temeljite priprave, pred naslednjim nastopom v skupini B pa bo spet v ospredju ugibanje, kdo od risov bo tam manjkal, ker bodo pač vsaj nekateri pri svojih delodajalcih takrat nastopali še v ligaških končnicah.

Podrobna analiza učinka na tem prvenstvu razkriva, da je bilo v igri več napak kot na kateremkoli prvenstvu doslej zadnjih šestih let, odkar je v strokovnem štabu Nik Zupančič. Njegovega odhoda – niti odstopa niti odpustitve – vsaj do konca naslednje sezone še ne gre pričakovati, vprašanje pa je, kakšna bo prihodnost nekaterih risov. Bo selektor še povabil tiste, ki jih tokrat ni bilo seznamu, bo spet zaupal nekaterim, za katere je izziv tekmovanja na najvišji ravni zelo zahteven? In kako rešiti vozel okrog pripravljalnih tekem? Vsa ta vprašanja vznemirjajo stroko in tudi vrh HZS.

Ta se bo prihodnji teden srečal na zasedanju skupščine, že pred tem bo v prihajajočih kölnskih dneh kongresa in odločilnih tekem za kolajne moral navezati več stikov kot doslej s predstavniki posameznih tujih zvez, natančno tudi razgrniti spored pripravljalnih tekem. Kajti četudi bo Slovenija igrala na prvenstvu dva tedna prej kot letos, ni ovir niti za test s Slovaško, Švedsko, Finsko itn. Ta krog reprezentanc bo namreč začel priprave s svojim širšim kadrom že v prvem aprilskem tednu, za popotnico lova za novim vizumom elite bi bil stik s katero od njih za rise nadvse koristen.