Risi na Jesenicah: tudi mlečnozobi v prvi veliki lov

Sinoči v Podmžakli hokejska reprezentanca prvič z novim selektorjem Ivom Janom.

Objavljeno
05. november 2018 19.40
Posodobljeno
06. november 2018 10.58
Slovenska hokejska reprezentanca se je sinoči zbrala na Jesenicah pod vodstvom novega selektorja Iva Jana (v ospredju, levo) in njegovega prvega sodelavca Mika Zettla.
Jesenice – Za nekaj dni bo domače klubsko hokejsko dogajanje potisnjeno v senco reprezentančnega utripa. A tako je vedno v uvodnih novembrskih dneh, ko napoči čas za prvi zbor risov v sezoni. Tokrat z novim selektorjem Ivom Janom, 43-letnim Gorenjcem, ki sicer vodi tudi moštvo Vipitena v alpski ligi. Prvič bo izbrano vrsto vodil v tem tednu na turnirju v Minsku.



Jasno je, da bo podoba reprezentance pomladi, ko se bo v Kazahstanu borila za vrnitev med najboljše, drugačna od sedanje. A napočil je čas za preverjanje mladih moči, morda si bo kdo od tu navzočih priboril vizum za osrednjo reprezentančno akcijo v sezoni. V novembrskem času je vedno podobno, drugače bo na naslednjem turnirju, februarja na Bledu. "Takrat se bomo predstavili z bolj izkušeno postavo, kot jo imamo za to gostovanje v Belorusiji. Toda moramo razmišljati o bazi mlajših hokejistov, vsaj nekateri med njimi bodo morali kdaj vstopiti v drsalke uveljavljenih predhodnikov," razmišlja Jan, ki je nazadnje na SP skupine B v Katovicah na Poljskem, aprila 2016, pomagal selektorju Niku Zupančiču, zdaj pa bo od četrtka do sobote v Minsku prvič glavni na klopi. Povrh proti močnim moštvom Belorusije, Latvije in Francije, rednim članicam zadnjega desetletja v najvišjem svetovnem razredu. Le prva od omenjenih je presenetljivo pomladi izpadla, zdaj bo ostra tekmica Slovenije v boju za vrnitev med najboljše.

image
TOMI LOMBAR Ivo Jan (v ospredju, levo) in njegov prvi sodelavec Mike Zettel.


Štirih še ni bilo na Gorenjskem


Sinoči se je v Podmežakli zbrala večina od povabljenih risov, manjkali so trije napadalci iz madžarskih klubov UTE (Andrej Hebar in Anže Ropret) ter Miskolc (Žiga Pance), vratar Luka Gračnar (Poprad, Svk) je ponedeljek v domovini izkoristil za zdravniški pregled. Četverico omenjenih gre pričakovati na današnjem dopoldanskem treningu, enem od dveh pred jutrišnjim odhodom v Minsk. Tako bo tudi izbrana vrsta vendarle ponujala več izkušenih obrazov, v zasedbi prvega dne priprav je bilo dejansko precej takšnih, ki šele trkajo na dveri reprezentančne slačilnice. A novemu selektorju ne predstavljajo takšne neznanke, kot bi se morda zdelo: z utripom pri izbrani vrsti se je dodobra seznanil pred dvema letoma kot član Zupančičevega štaba, zdaj je tudi trener Vipitena v alpski ligi, zato dobro pozna bazo hokejistov Olimpije in Jesenic. Teh je zdaj na seznamu skupno deset, zadnji spremembi sta bili na dan zbora: poškodovana zmaja Žana Jezovška in Gala Korena sta zamenjala klubski soigralec Janez Orehek in železar Blaž Tomaževič.