Risi so se pretirano lahko ujeli v vikinško past

Tretji poraz Slovenije: V Parizu proti Norveški najslabša predstava Zupančičevih izbrancev. Drevi ob 20.15 z močno Finsko.

Objavljeno
09. maj 2017 22.30
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pariz – Na svoji tretji tekmi v pariški skupini svetovnega prvenstva je slovenska reprezentanca pokazala najmanj doslej. Zato je tudi zasluženo izgubila z Norveško, danes pa je pred risi, ob 20.15, že tekma z močnimi finskimi levi. K moštvu se bo vrnil Žiga Jeglič, čigar odsotnost se je zelo poznala.

Potem ko je selektor Nik Zupančič na prost ponedeljek zavoljo Jegličeve kazni napovedal selitev kapetana Jana Muršaka k udarni navezi z Rokom Tičarjem in Robertom Saboličem, je dve uri pred začetkom včerajšnje tekme javno razkril še rešitev zadnje uganke pred tretjim nastopom slovenske izbrane vrste v Parizu: v vratih bo Matija Pintarič, eden junakov uvodnega zasuka proti Švici. Na vrsti je bila tokrat norveška ovira, tako kot sleherna med elito visoka, a v načrtu lova za točkami na prvenstvu vendarle znosnejša od uvodnih dveh, švicarske ter nato še kanadske. Prav mirne popotnice pa risi za boj le niso imeli: na zadnjih dveh prvenstvih so proti vikingom izgubili, obakrat po 1:3, povrhu so Norvežani pred včerajšnjim nastopom doživeli poraz s Švico ter so tako za mirnejše nadaljevanje prvenstva sanjali o zmagi.

Podobno naj bi bilo tudi v našem taboru, toda uvodne minute so hitro razkrile, da je več odločnosti in tudi pričakovane kakovosti med Norvežani. Podoba slovenske igre, tokrat drugič zapored brez Jegliča, ni bila na želeni ravni zadnjega olimpijskega kvalifikacijskega turnirja, precej več ustvarjalnosti, preprostih in natančnih potez je bilo v uvodni tretjini pri tekmecih. Učinkovito so kaznovali zaspanost naše vrste, za katero si 200 navzočih privržencev iz Slovenije v Parizu ni mislilo, da se bo kot na prejšnjih dveh tekmah spet morala pognati v lov za uvodnim visokim zaostankom. Norveška prednost s 3:0 po prvih dvajsetih minutah ni obetala ničesar dobrega, podobno kot po ponesrečenem uvodu na premieri s Švico je sledila menjava vratarja, včeraj v obratni smeri, namesto Pintariča je pridrsal na led Gašper Krošelj.

Toda tokrat v polju niti pozneje ni bilo odločnosti in opaznega premika na bolje. Sodeč po pogovorih z igralci po tekmi so se ti zavedali svojih številnih spodrsljajev, samokritičnosti se ni izogibal niti kapetan Jan Muršak. V udarnem napadu je bil njegov učinek manj viden od pričakovanj, jasno je bilo, da se odsotnost Žige Jegliča moštvu bolj pozna, kot si je morda kdo mislil. »Ni nam manjkal le on, tudi Žigo Panceta smo pogrešali. A spet je bilo prav jasno, da če vsi ne pokažemo najvišjega pristopa in kakovosti igre, ne moremo pričakovati uspeha na takšnem prvenstvu. Zdaj se mora vsak med nami pred ogledalom vprašati, če je storil vse za uspeh. Tudi jaz kot kapetan bom moral očitno še bolj odločno dvigniti slačilnico,« je poudaril Muršak.

Boleča je bila tokrat tudi medla predstava risov v trenutkih številčne premoči, petkrat so imeli namreč dveminutno prednost igralca več, pa niso zabili gola, tudi priložnosti je bilo pravzaprav zelo malo. Časa za globoke analize pa ni – danes je na vrsti že skok v drugo polovico uvodnega dela prvenstva.

Nik Zupančič, selektor Slovenije: »Seveda sem jaz prvi, ki nosi breme odgovornosti za nastope na tem prvenstvu, a zdaj morajo o vsem skupaj razmisliti tudi igralci. Ne poznam točnega števila, a vsaj pri polovici pristop k tej tekmi ni bil na želeni ravni. Vedno znova se nam zatika v uvodni tretjini, pričakovati, da bomo vedno izničili takšen zaostanek, kot smo to storili na tekmi s Švico, pa na tej ravni seveda ni uresničljivo. Ne gre brez preprostega hokeja, natančnih podaj, spodobnega števila strelov. Mi pa smo jih tokrat sprožili le 16, preveč zapletanja ne koristi nikomur. V nadaljevanju prvenstva moramo igrati drugače.«

Mathis Olimb, napadalec Norveške: »Uresničevali smo dogovor o strnjenem in odgovornem pristopu v obrambi, imeli pomoč vratarja. Naša ekipa je že dolgo skupaj, poznamo se, verjamem, da bomo še naprej nabirali točke.«