Risi z novo zmago v pričakovanju ovir v Parizu

Slovenija v St. Peterburgu ugnala drugo norveško selekcijo. Saboličev prvi gol po poškodbi. Spet preveč izključitev.

Objavljeno
28. april 2017 23.50
Slovenia forward Robert Sabolic (55) celebrates with Slovenia forward Ziga Jeglic after a second period goal against Russia during a men's ice hockey game at the 2014 Winter Olympics, Thursday, Feb. 13, 2014, in Sochi, Russia. (AP Photo/Mark Humphrey)
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
St. Peterburg – Slovenski hokejisti se bodo danes, ob 16.30, z gostitelji peterburškega turnirja pomerili za 1. mesto. Sinoči so namreč potrdili vzpon svoje forme in ugnali norveške tekmece, moteče v tem pripravljalnem preizkusu glede na bližino SP je bilo le to, da Skandinavci v Rusijo niso pripeljali udarne postave. Ta je ostala doma in izgubila s Slovaško (2:3).

O tem, da izbrancem selektorja Nika Zupančiča enotedenske priprave v mestu letošnjih prvakov KHL ponujajo kakovostne razmere, mir in zbranost, ni nikakršnega dvoma. A naloga HZS za prihodnost ostaja enaka kot doslej: zagotoviti preizkušnje s tekmeci visoke ravni. Italijani, ki so jih risi pred dnevi na Južnem Tirolskem ugnali brez vidnejših težav, bodo tik pred odhodom na SP igrali v Milanu z izbrano vrsto ZDA, tudi naši avstrijski in madžarski sosedje so imeli nekaj zelo resnih preizkušenj, po vsem videnem doslej pa bi za Slovenijo utegnila biti še najzahtevnejša današnja z rusko ekipo B. Seveda ne gre podcenjevati zadnjega gostovanja pri Italijanih ali tiste tivolske predstave s Kazahstanom, a pogled na spored prihajajočega prvenstva, ki že v uvodu prinaša tekmi z močnimi Švicarji ter branilci lovorike Kanadčani, usmerja misli k potrebi po dejansko uglednejših pripravljalnih tekmecih od večine dosedanjih v zadnjih letih.

Kakorkoli, Slovenija je bila iz minute v minuto bolj prepričljiva, podobno kot nazadnje proti azzurrom je potrebovala nekaj časa, da se ji odpre pred vrati tekmecev, s tremi zaporednimi goli v drugi tretjini si je na stežaj razgrnila pot k novi zmagi v tem pripravljalnem obdobju. Dvakratni strelec je bil Aleš Mušič, naš edini reprezentant iz slovenskega kluba. Sploh je Ljubljančan že dolgo v brlogu risov, zahteve selektorjev pogosto izpolnjuje brez pripomb, a vedno bo ostalo v zraku le vprašanje, v katero smer bi šla športna pot, če bi pred leti uresničil govorice o prestopu v Beljak k trenerju Hannuju Järvenpääju, zadnjemu ki je ljubljanske zmaje, zdaj že nekdanje člane EBEL, pripeljal v končnico tega avstrijskega tekmovanja.

Poleg Mušiča gre pri včerajšnji predstavi vsekakor podčrtati učinek Roberta Saboliča: prvič je po poškodbah rame in prsta na levi roki v KHL igral pred dnevi v Italiji, sinoči pa se je po lepem prodoru vpisal med strelce. Št. 1 je v vratih Slovenije tokrat pripadla Matiji Pintariču, ki je mrežo ohranil nedotaknjeno, pozneje ga je zamenjal Luka Gračnar, prejel tri gole, zadnja dva tudi ob pomanjkanju zbranosti našega moštva v izteku tekme pri vodstvu s 5:1. Pričakovati je sicer, da bo udarno štartno mesto med čuvaji mreže na svetovnem prvenstvu pripadlo Gašperju Krošlju, slovenskemu junaku z zadnjih dveh velikih tekmovanj v Minsku in Katovicah.

Podobno kot nazadnje v Italiji so si risi tudi včeraj privoščili preveč kazenskih minut, če je bilo pri tem kaj koristno, je vsekakor trening ob tekmečevi številčni premoči. A na prvenstvu bodo davki višji, tekme bodo zahtevale precej več odgovornosti na ledu. Tudi pristop risov bi danes, na zadnji tekmi turnirja, moral biti že na ravni Pariza. Ruska selekcija je Norveško ugnala z 8:2, seveda bi bilo za samozavest imenitno, ko bi Zupančičevi izbranci priprave sklenili z zmago …