Robert Sabolič: Zdaj moramo pokazati vse, kar znamo

Najboljši ris proti Kanadi ne občuti več posledic poškodbe.

Objavljeno
08. maj 2017 09.50
Hokejska reprezentanca Slovenije Robert Sabolić [Hokejska reprezentanca Slovenije,Rok Sabolić]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Pariz – Med tistimi risi, ki so na prvih dveh tekmah pokazali največ, je Robert Sabolič. Izkušeni napadalec je proti Švici z imenitno potezo zabil gol za izenačenje, včeraj so ga izbrali za najboljšega slovenskega hokejista proti Kanadi. Po tej tekmi smo se z njim pogovarjali v hodniku Bercy Arene.

Kako ste v 60 minutah na ledu doživeli to tekmo proti branilcem naslova, najbrž spet prvim favoritom za lovoriko?

Realno nismo mogli pričakovati zmage, a tako prepričljivega poraza tudi ne. Privoščili smo si preveč napak, zlasti v prvem delu nismo uresničevali tistega načrta, kot smo si ga zamislili pred tekmo.

Res se je zdelo, da ste imeli v prvi tretjini kopico težav, z izjemo dveh ali treh minut ni bilo povezane slovenske predstave, kajne?

Priznajmo si, da so bili Kanadčani boljši od nas v vseh tretjinah te tekme, pri nas sem pogrešal več preprostega hokeja. Proti tako kakovostnim tekmecem na ta način pač ne gre. Privoščiš si napako, oni pa te pri priči kaznujejo.

Kakšna pa je po prespani noči vaša ocena uvodne tekme s Švico?

Res smo začeli zelo slabo. Zakaj? Ni več druge razlage, kot da nas presenetita vsa ta hitrost in agresivnost tekmeca. Ker imamo v pripravljalnem obdobju premalo preizkušenj na tej ravni, niti ne vemo, kaj nas potem čaka, potrebujemo nekaj časa za ogrevanje naših motorjev. Res, zadnja leta smo igrali tudi z moštvi, ki jih ne kaže primerjati s svetovno elito in nato se nam pripeti to, kar se nam je v uvodni tretjini na tem prvenstvu. Zato smo se po prihodu v slačilnico resno pogovorili, bili pozneje iz minute v minuto bolj samozavestni, si zaslužili odlično oceno za prikazano v drugi polovici tekme. Škoda je le, da nismo izkoristili še tiste številčne premoči v končnici rednega dela, res smo bili takrat blizu zmage.

Zlasti temu golu za izenačenje v vaši izvedbi je pripadel globok priklon stroke in navijačev?

To je bil pač sad uigranosti, že vrsto let v reprezentanci igram z Rokom Tičarjem in Žigo Jegličem, dobro poznamo drug drugega.

A slednjega včeraj ni bilo na ledu, kaznovan je še za torkov nastop z Norveško.

Vidite, v trenutku se mu je pripetila napaka, zdi se mi, da so ga namerno in brez posebnih analiz hitro s prvenstva umaknili za dve tekmi. Zdaj pač ne moreš ničesar storiti, na naslednji tekmi bomo morali garati brez Žige.

Včeraj ste tako začeli v tem napadu s Kenom Ograjenškom, pozneje ga je zamenjal zelo ustvarjalni kapetan Jan Muršak …

Naš selektor je pač na hitro moral preizkušati spremenjeno postavo, bomo videli, kako se bo odločil za torek.

Kako boste preživeli prihajajoči prost dan?

Zdaj bo res po dveh zahtevnih tekmah najbolj pomembna regeneracija. Tudi v glavah se moramo sprostiti, kar najbolj zbrano pričakati naslednjo tekmo in igrati na vso moč.

Ta proti Norveški pa je vendarle v pričakovanju prvenstva kot ena tistih kvalifikacijskih za Slovenijo, dosedanji, Švica in Kanada, vendarle sodita na višjo raven?

Nedvomno. Na omenjenih dveh tekmah ni bilo pričakovati čudežev, zdaj bo treba razgrniti naše znanje.

Kakšno je vaše počutje, potem ko ste zaradi poškodbe izgubili del sezone in je bil sprva celo vprašljiv nastop na SP?

Iz dneva v dan mi je bolje. Telesna moč še ni stoodstotna, včasih zaboli prst, a v podzavesti ni več težav, igram »na polno«, počutje, po katerem me sprašujete, je dobro.