Rusi se v Kölnu počutijo domače kot lani v Moskvi

81. SP v hokeju: v polfinalu kanadsko-ruska klasika in nordijski derbi. Artjom Panarin: Če ni piva, pač ni navijačev.

Objavljeno
20. maj 2017 02.27
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Köln – Če bi si prireditelji želeli sestaviti sanjski polfinale svetovnega prvenstva, si kar ne bi mogli izbrati boljšega, kot bo ta s kanadsko-rusko klasiko na ledu in velikim nordijskim bojem Švedov in Fincev. Seveda bi imeli v Kölnu med četverico radi Nemčijo, a na ledeni ploskvi takšna zgodba ni bila realna.

Ko se Nemci lotijo prirejanja velikih športnih dogodkov, vedno znova poskrbijo za izjemno odmevnost, polne tribune, brezhibno natančnost, ponavadi sledi še uspeh domače izbrane vrste. Vse našteto se je zgodilo tudi v Kölnu (pri pariških soprirediteljih je bilo vendarle drugače), uvrstitev nemške reprezentance med osmerico pa so strokovnjaki in navijači podpisali za uspeh. Resda je ne bo na ledu ob spektakularnem koncu tedna, zato bodo domači športni zanesenjaki pozornost namenili zadnji tekmi nogometašev Kölna in njihovem boju za nastop v Evropi, vseeno pa si je hokejska Nemčija utrdila vidno mesto tik ob najboljših reprezentancah sveta. Denimo v družbi Švice ali Norveške, zdaj že z vidnim korakom pred nekdaj boljšima Slovaško in Belorusijo.

Med kölnsko četverico tako ostajajo štiri velike hokejske nacije. Lahko bi jim dodali še reprezentanco ZDA, najboljšo v nemški skupini uvodnega dela, ter Češko, ki pa se očitno oddaljuje od nekdanjih uspehov. Vnovič je obstala v četrtfinalu, proti taktično zreli in učinkoviti ruski vrsti ni našla protiorožja. »Bojim se, da prav veliko priložnosti za naslov prvaka ne bom imel več,« je Tomaš Plekanec, cenjeni hokejist Montreala, razočarano dejal ob odhodu iz Pariza. Pri 35 letih je na SP pričakoval več, s soigralci je upal na selitev v Köln, mesto, kjer je Češka nazadnje, leta 2010, osvojila lovoriko.

Tako pa so se iz Francije v Nemčijo vrnili Rusi in Švedi. Prvi odločno napovedujejo napad na naslov, zadnja dva sta pripadla Kanadčanom, zvezdnik moštva Artjom Panarin, adut novega vala Chicaga, nad svojo formo ni navdušen, čeravno s 14 točkami za štiri gole in deset podaj vodi na lestvici strelcev. V pariškem četrtfinalu so ga zmotile prazne tribune, ko so mu povedali, da v Bercyju – v nasprotju z dvorano v Kölnu – točijo le brezalkoholno pivo, se je nasmejal: »No, zdaj pa vem, zakaj ni bilo toliko naših privržencev …«

Slednji bodo danes do vrha napolnili Lanxess Areno, Rusija se bo počutila kot pred letom. A takrat v Moskvi ni uresničila načrta o domačem zmagoslavju. Kanada je osvojila drugo lovoriko zapored, zdaj se spogleduje s trojčkom, za to bo morala najprej ugnati Andreja Vasiljevskega, na tem SP že na treh tekmah brez prejetega gola. Se bo na večni lestvici pridružil Čehu Jiřiju Kraliku s prvenstva 1982 in Kanadčanu Camu Talbotu, junaku iz lanske Moskve, ki doslej edina na enem prvenstvu nista prejela gola na štirih tekmah?

»Proti komu bi igral v polfinalu? To mi je res vseeno,« je bil kratek veliki up finskega hokeja Sebastian Aho. Zdaj je pred njim veliki derbi s Švedi. In morda bi mu prav prišel kakšen nasvet slovitih predhodnikov Teemuja Selänneja in Sakuja Koivuja, ki ju bodo jutri v Kölnu slovesno sprejeli v Hišo slave IIHF.

Spored na SP – danes, polfinale: Kanada – Rusija (15.15), Švedska – Finska (19.15); jutri: za 3.mesto (16.15), za 1. mesto (20.45).