Rusije še ni pogrešal, a St. Peterburg bo koristen

Slovenski hokejisti danes z norveško selekcijo do 25 let, jutri pa še z rusko. Muršak, Verlič in Urbas so zelo dobro uigrani.

Objavljeno
28. april 2017 00.17
Slovenia forward Jan Mursak scores a shorthanded goal against Austria defenseman Gerhard Unterluggauer in the third period of a men's ice hockey game at the 2014 Winter Olympics, Tuesday, Feb. 18, 2014, in Sochi, Russia. Slovenia won 4-0 to advance to
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Pred slovensko hokejsko reprezentanco sta zadnji tekmi v pripravljalnem obdobju pred odhodom v Pariz, kjer bo devetič nastopila na prvenstvu najvišjega svetovnega razreda. Za odskočno desko so si risi izbrali St. Peterburg, ki ga še posebej dobro pozna Jan Muršak, član slovitega CSKA.

Njegov moskovski klub je v svoji dolgi zgodovini zbral precej več uspehov kot ta iz St. Peterburga, toda sedanjost razkriva prevlado slednjega, zdaj drugič prvaka KHL. Turnir, na katerem se bo Slovenija danes ob 18.30 pomerila z norveško selekcijo igralcev do 25 let, nato pa jutri še s podobno rusko, resda ne bo v osrednjem domu Ilje Kovaljčika in drugih asov peterburškega šampionskega moštva, a vseeno bo tudi ledena ploskev v tradicionalni dvorani Jubilejnij v ruskem velemestu ponudila prav poseben izziv tako kapetanu kot drugim iz brloga slovenskih risov.

»Resda Rusije po nekaj tednih doma še ne pogrešam pretirano, a verjamem, da bomo zadovoljni ob spoznanju o teh pripravah v St. Peterburgu. Nekateri nastopamo v KHL (med Slovenci poleg Muršaka še Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič; o. p.), a prav za vsakogar v naši slačilnici bo posebna izkušnja ta nastop v St. Peterburgu, zlasti v soboto z domačo reprezentanco. Predvsem pa je dobro, da smo v tem tednu zbrani na enem mestu, ni selitev iz kraja v kraj, pred nami sta dve tekmi, o razmerah za vadbo v takšnem hokejskem okolju res ni treba dvomiti,« je poudaril Jan Muršak in se ozrl tudi k zadnjem gostovanju v Italiji.

Tam je slovenska vrsta zabeležila tretjo zmago na svoji četrti tekmi v tem pripravljalnem obdobju, blestela je prav Muršakova napadalna trojka z Janom Urbasom in Miho Verličem. »Ko se spomnim te tekme, bi jo pravzaprav težko ocenil, ker smo bili zelo pogosto na kazenski klopi. Ne vem, občutek sem imel, kot bi igro krojili nogometni sodniki in ne hokejski … A na koncu tekme šteje zmaga, dosegli smo jo, tudi takšen preizkus, četudi ob številnih sodniških napakah, pa ti razkrije več kot običajen trening. Seveda sem vesel, da je naš napad učinkovit, naj bo tako tudi v prihodnje,« je dejal kapetan in pojasnil pristop k igri z reprezentančnima soigralcema: »Verjetno sem najpogosteje pri ploščku, iščem soigralca. Miha igra pogosto neposredno proti vratom, tam so odbiti ploščki, zato je nevaren za tekmece, za Jana pa vsi vemo, da ima zelo dober strel. Če ga najdem na prostem mestu, je to pri priči izjemna priložnost. Res upam, da bomo tako 'vroči' tudi na prvenstvu.«

V preteklosti je Slovenija nekajkrat zelo namučila favorite, denimo Slovaško in Rusijo v Bratislavi ali Kanado v Stockholmu, točke odločitve so ji ušle proti bolj primerljivim tekmecem. »Zato je zdaj dobro, da imamo še dve kakovostni preizkušnji v St. Peterburgu, verjamem, da bomo ustrezno pripravljeni za pariški štart,« je še dodal en teden pred odhodom na osrednje tekmovanje leta za slovenske hokejiste.