Ruski bazni tabor kot nalašč za Pariz

Hokejski selektor Nik Zupančič pred današnjim odhodom na svetovno prvenstvo zadovoljen z vadbo. 

Objavljeno
04. maj 2017 02.16
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Priprav na Gorenjskem, v Budimpešti, na Južnem Tirolskem in v Rusiji je konec, pred slovensko hokejsko reprezentanco je po dveh letih spet napočil čas za tekmovanje z najboljšimi na svetu. Danes zgodaj zjutraj bodo risi z brniškega letališča poleteli proti francoski metropoli, kjer bodo imeli nato v soboto (ob 12.15) uvodno preizkušnjo prvenstva s Švico.

Pred Slovenijo je deveti nastop med elito, med katero so risi obstali le dvakrat (2002 in 2005), večinoma pa vedno znova izpadli, a se tudi hitro vračali med najboljše. Zdaj bi radi med njimi ostali ter si tako priigrali tudi boljše izhodišče za prihodnost. Pri sestavljanju skupin za naslednje prvenstvo namreč ne bi bili povsem na dnu. To bo za Dansko 2018 pripadlo najboljšima z zadnjega tekmovanja v skupini B, Avstriji in Koreji, obe sta iz slovenskega zornega kota nedvomno premagljivi in zato ponujata lepo izhodišče za zmago v naslednjem boju za obstanek. A do olimpijske sezone je še dolga, zdaj misli slovenskih hokejistov uhajajo k prihajajočemu pariškemu izzivu.

Nanj so se po besedah selektorja Nika Zupančiča dobro pripravili, po včerajšnjem prihodu s sklepnih priprav v Rusiji je bil videti zadovoljen. Sploh je že spoznanje o tem, da so izbrani slovenski hokejisti neprekinjeno en teden vadili v priznanem hokejskem okolju ter med tem odigrali še dve pripravljalni tekmi, prav spodbudno in že kar nenavadno. Pri naši reprezentanci si z izjemo posameznih poti na Madžarsko, Slovaško, v Avstrijo ali Italijo v zadnjih letih preprosto niso mogli privoščiti daljših priprav na tujem, v spominu ostaja le tisto gostovanje na Finskem, ki ga je pač uredil severnjak Kari Savolainen, takrat selektor Slovenije.

»Seveda je povsem drugače, ko se lahko takole v miru pripravljaš v okolju, kjer hokej ohranja izjemen ugled. Vem, v preteklosti nam najbrž denarne zmožnosti niso dovoljevale takšnih priprav, zdaj je očitno prišlo do koristnega dogovora z rusko zvezo. Tudi tekmi v St. Peterburgu sta bili za nas v pričakovanju svetovnega prvenstva dobrodošli, sploh ta sklepna proti domači olimpijski reprezentanci je bila naša najmočnejša preizkušnja v vseh tednih zadnjih priprav,« je po vrnitvi iz Rusije poudaril Nik Zupančič. Svojim 25 izbranim hokejistom, s katerimi se bo odpravil v Francijo – že zgodaj popoldan bodo risi tudi preizkusili ledeno ploskev slovite arene Bercy –, je včeraj dal prost dan, predvsem pa je zadovoljen, ker v vseh teh aprilskih dneh ni bilo zaznati nikakršnih težav.

Posebej zahtevnega dela za zdravniško službo ni bilo, v St. Peterburgu so vsi do zadnjega ostali zdravi, zato je tudi selektor ostal pri načrtu, da moštvu z ruskih priprav ne bo dodal novih obrazov (ob tem času so namreč Marcel Rodman, Žiga Pavlin in Rok Pajič končali svoja klubska tekmovanja v Nemčiji in na Češkem), temveč bo na prvenstvo odpeljal tiste, s katerimi je bil že več tednov skupaj. »S seznama sem moral na koncu prečrtati Miho Štebiha, kar seveda ne pomeni, da je on storil kaj narobe, z njim računam tudi v prihodnje. A enemu branilcu smo se morali odpovedati. Sam pa bom zagovarjal stališče, da uigranega moštva z večtedenskih priprav ne kaže spreminjati, če te seveda v to ne prisilijo posebne okoliščine. Obenem nam preteklost razkriva, da so lahko za igralce, ki pridejo iz klubske končnice na prvenstvo, napori izjemni, zlasti poraženci končnic so telesno in psihično izčrpani,« je dejal selektor. Četudi je pred njim v tej vlogi premierno SP elitnega razreda, ne občuti posebne živčnosti v pričakovanju sobotnega štarta: »Predvsem sem zbral na ledu in ob njem že veliko izkušenj. Če bi se me lotila živčnost, bi se ta hitro prenesla še na druge, kar bi bilo za moštvo vse prej kot dobro.«

Prihajajoča dneva pariškega treninga mu bosta razkrila zadnje uganke okrog postave, tudi okrog vrstnega reda med vratarji – Luko Gračnarjem, Gašperjem Krošljem in Matijo Pintaričem –, preizkusil bo uigranost načrtovanih napadalnih trojk. »Res je bila naša udarna zadnjih let Tičar-Jeglič-Sabolič v zadnjih dneh manj učinkovita od nekaterih drugih, a po vsem, kar sem videl, sem zadovoljen s pripravljenostjo moštva. Če bomo stoodstotni na sleherni tekmi, se lahko kosamo prav z vsemi,« je pred odhodom v Pariz prepričan prvi mož slovenske klopi.