S kapetanom v udarnem napadu

Risi pred vikingi: za Slovenijo danes, ob 16.15, zelo pomembna tekma z Norveško. Kdo bo v vratih, ostaja skrivnost.

Objavljeno
09. maj 2017 01.37
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pariz – Hokejisti z risom na prsih so se po dveh letih vrnili med najboljše na svetu, a že v uvodnem vikendu prvenstva doživeli toliko adrenalina, da so si francosko metropolo, povrhu še v dneh živahnega volilnega utripa, dobro zapomnili. Zdaj pa si morajo zbistriti misli, danes, ob 16.15, je pred vrati zelo pomembna tekma z Norveško.

»Na svetovnem prvenstvu je sleherna tekma pomembna,« je v pričakovanju nastopa št. 3 poudaril selektor Nik Zupančič, a obenem se kajpak zaveda, da po dveh visokih ovirah, Švici in Kanadi, zdaj prihaja na vrsto malce bolj znosna – vikinška. Norvežani so že dolgo uspešni v elitnem razredu, polovica njihovih reprezentantov prihaja iz švedskega ligaškega tekmovanja, za KHL drugega po moči na stari celini, vseeno pa je v načrtu naših risov ta torek vidno podčrtan. Podobno kot bosta nato sobota, ko bodo na nasprotni strani Belorusi, in naslednji ponedeljek s tekmo proti gostiteljem. Realno je namreč skalp vsaj katerega od teh treh tekmecev nujen za uresničitev želje po obstanku in tako za podaljšanje delovnega vizuma za naslednje leto v elitni družbi.

Med to pa so že v teh nekaj dneh doživeli precej: najprej na treningu poškodbo Žige Panceta in tako zanj že pred prvo tekmo konec prvenstva, nato predstavo z norimi zasuki, podaljškom in kazenskimi streli proti ugledni švicarski vrsti, kazen dveh tekem za člana udarnega napada Žigo Jegliča. Pri naši vrsti pa je sleherni zaplet še bolj boleč kot pri večini tekmecev, saj je interna izbira kandidatov za nastop na najvišji svetovni ravni ozka. Četudi so nekateri iz ozadja, torej 3. in predvsem 4. peterke, doslej nadvse korektno opravili svoje naloge, se je selektor s sodelavci iz strokovnega štaba – Edom Terglavom, Gabrom Glavičem in Alešem Burnikom – že znašel pred številnimi vprašanji in tudi zahtevnim včerajšnjim treningom. Nihče ni tam hranil svojih moči, vadili so vsi, tudi kaznovani Jeglič, sodeč po vsem videnem pa bo najvidnejša sprememba pred nadaljevanjem prvenstva prihod kapetana Jana Muršaka v udarni napad z Robertom Saboličem in Rokom Tičarjem. To je tudi po koncu vadbe potrdil slovenskim poročevalcem, a ni nam hotel razkriti končne odločitve o vratarju za današnjo tekmo: »Odločil sem se že, a tega ne želim javno razkriti, saj je prenos informacij prek različnih komunikacijskih sredstev danes tako hiter, da bi pri tekmecih že takoj vedeli, za koga se morajo pripraviti. Saj ste videli, kako je bilo v Jegličevem primeru: vsakdo, na kateremkoli koščku sveta, že ve, kaj se je zgodilo, in si razlaga zgodbo po svoje …«

Tako nas je selektor glede št. 1 prepustil ugibanju. Če bi sodili po Pintaričevi predstavi v drugi in tretji tretjini ter podaljšku s Švico, najbrž ne bi smelo nikakršnih dvomov: na današnjo tekmo se ta Mariborčan vrača v vrata! Izkušenj z velikih tekmovanj v preteklosti pa sta nabrala več Gašper Krošelj, zlasti v zadnjem letu, in Luka Gračnar. Seveda bo veliko odvisno v današnjem popoldnevu od učinka v vratih, udarna moč v napadu je naveza mojstrov Sabolič-Tičar-Muršak, Ken Ograjenšek, tradicionalno viden med risi, se bo pridružil v drugem napadu Janu Urbasu in Mihi Verliču, zelo pomemben proti Norvežanom pa bi utegnil biti tudi prenos igre z natančnejšo uvodno podajo v obrambni tretjini kot na dosedanjih dveh tekmah, zlasti tisti prvi s Švico.

»Dobro se tega zavedamo, res moramo igrati bolj povezano. A prepričan sem o naši kakovosti, sposobni smo pokazati več kot doslej. To velja tudi zame. Doslej sem delno zadovoljen s prikazanim,« pravi izkušeni branilec Sabahudin Kovačevič, lani septembra v Minsku med najboljšimi risi na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju. Takrat je Slovenija zares blestela, zdaj je v posameznih trenutkih na poti k zasuku proti Švici pokazala podobno raven. Kanada je pač razred zase in drugim največkrat ne ponuja realne primerjave. Zato se morajo risi lotiti lova na plen v tistem delu gozda, kjer ni (pre)hudih pasti. Današnja priložnost je zato vredna nabrušenih krempljev.