Sabolič v Budimpešti le vadil, v nedeljo pa bo igral

Hokej: Za Slovenijo danes ob 19. uri na Madžarskem tretji pripravljalni test pred SP.

Objavljeno
17. april 2017 22.47
Hokej Slovenija in Kazahstan v Ljubljani, 15. april 2017 [Hokej,Slovenija,Kazahstan,Ljubljana]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Kandidati za nastop v slovenski hokejski reprezentanci na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Franciji in Nemčij (od 6. do 21. maja) so potegnili črto pod prvo tretjino pripravljalnih tekem. Na sobotni večer so v Tivoliju gostili Kazahstan, po 60 minutah igrali 1:1, nato pa izgubili po kazenskih strelih, danes bodo risi gostovali v Budimpešti.

Selektor Nik Zupančič je z doslej videnim v dveh tednih skupnih priprav večinoma zadovoljen. Malce moteča je logistika s pogostimi selitvami, a najpomembneje je, da predvideni udarni aduti ostajajo zdravi, povrhu pa prav uspešno okreva po poškodbah rame in prsta iz klubske sezone v KHL tudi Robert Sabolič. Bržkone bo led preizkusil ob nedeljskem gostovanju v Italiji, v Budimpešti je sinoči vadil, a ga danes v postavi za tekmo še ne bo. Drevišnja tekmica Madžarska je sicer že na visoki ravni tekmovalne pripravljenosti, saj jo v soboto že čakata prvi nastop na letošnjem SP skupine B v Kijevu. Tam bodo poleg naših vzhodnih sosedov igrali še Avstrijci, Poljaki, Ukrajinci, Korejci in Kazahstanci.

S slednjimi, bržkone udarnimi favoriti prihajajočega šampionata za vrnitev v elitni razred, so se slovenski hokejisti pomerili v soboto, ko je prek 1500 navzočih v Tivoliju videlo na trenutke zelo všečno predstavo – a to niti ne preseneča, saj natančne in hitre poteze Jana Muršaka, Žige Jegliča, Roka Tičarja vedno znova navdušijo občinstvo, kazahstanska vrsta, katere jedro pripada moštvu Astane iz KHL, pa je zelo uigrana in tehnično močna. »Gre dejansko za hitre in sposobne hokejiste. Med Kazahstanci je tudi peterka naturaliziranih severnoameriških hokejistov, zato reprezentanca predstavlja posrečeno navezo igralcev kanadske šole ter tiste iz vzhodnoevropskega bloka. Prav takšna je tudi Belorusija, proti kateri bomo igrali v uvodnem delu prvenstva, zato je bila ta tekma za nas prav koristna,« je poudaril selektor Zupančič, ki je z uvodnega seznama kandidatov zdaj črtal vratarja Andreja Hočevarja in mladega napadalca Nika Simšiča. Na ledu v Budimpešti ne bo branilcev Andreja Tavžlja in Sabahudina Kovačeviča – oba se bosta med risi predvidoma preizkusila ob nedeljskem gostovanju v Italiji –, takrat bo pod drobnogledom tudi Saboličeva vrnitev.

V napadu z Jegličem in s Tičarjem je odličnega hokejista iz Vladivostoka najprej na pripravljalni tekmi proti Madžarom v Celju zamenjal David Rodman, na tivolskem ledu s Kazahstanom pa Žiga Pance. Ta je bil tudi strelec edinega gola za rise, ki so v podaljšku ob dobri in ustvarjalni predstavi zapravili možnost za zmago, brez nje pa so ostali pri kazenskih strelih, ko prav Pance in Jeglič nista bila natančna. V prvi polovici tekme je slovenska vrata branil Gašper Krošelj, drugih 30 minut je pripadlo Matiji Pintariču.

»Lepo se je spet vrniti v okolje, v katerem sem hokejsko odraščal,« je dejal strelec Pance, za katerim je sicer uspešna sezona v EBEL, četudi je potem s svojimi Celovčani doživel finalni poraz proti Dunajčanom z 0:4. »Vsekakor mi je zdaj lažje prestaviti na reprezentančne priprave, kot je bilo pred tem nekaterim soigralcem, ki že dolgo niso imeli klubskih preizkušenj,« je še dodal, selektor je takšni oceni prikimal: »Igralci, ki so dolgo v tekmovalnem ritmu, po nekaj dneh premora nimajo težav na reprezentančnih pripravah. Drugače pa je s tistimi, ki bodisi dolgo niso imeli tekem bodisi so zelo utrujeni, saj takoj po klubski sezoni že nastopijo za izbrano vrsto.«

V skupini slednjih so zdaj trije slovenski hokejisti, ki še igrajo pri svojih klubih na tujem (Žiga Pavlin in Rok Pajič na Češkem ter Marcel Rodman v Nemčiji), kdaj in če sploh bo kateri od njih vstopil v slačilnico risov, bodo razkrili prihajajoči dnevi. Po gostovanju v Italiji in tudi v St. Peterburgu, kjer bo Slovenija naslednji teden igrala na turnirju z rusko selekcijo do 25 let in norveško vrsto, tudi svojo tekmico na majskem SP.