Sleherna točka zmajev zahteva zvrhano mero garanja

Hokejisti Telemacha Olimpije po zahtevni tekmi s Salzburgom danes (19.15) v Tivoliju z močnim moštvom iz Linza.

Objavljeno
14. oktober 2014 07.13
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Domačih hokejskih poznavalcev lestvica po desetih kolih EBEL ne preseneča. Iz slovenskega zornega kota je, podobno kot lani, pogled na zadnje Olimpijino mesto vse prej kot spodbuden, a nikakor ne gre niti mimo občutkov, da bi lahko imeli v Tivoliju kakšno točko več. Danes se bodo zmaji pomerili z moštvom iz Linza.

Očitno prav drevišnji tekmec skupaj s Salzburgom in z Vienno sodi v svoj kakovostni razred, v tem tekmovanju najvišji, možnosti – bodisi organizacijske bodisi tekmovalne – moštev z Madžarskega in Češkega so vendarle omejene, Bolzano po senzacionalni lovoriki prejšnje sezone plačuje davek novim visokim in tudi nerealnim apetitom, s krizo se pravzaprav od začetka sezone srečujeta tradicionalna koroška kluba, KAC (Celovec) in VSV (Beljak). In Olimpija? Ni jih bilo malo doma kot tudi severno od Karavank, ki so poleti ugibali, ali bodo v Ljubljani sploh sestavili moštvo za tekmovanje. Ob nakopičenih dolgovih in zato pomanjkanju sredstev za sestavljanje konkurenčnega moštva je celo grozilo, da bo Slovenija izginila z zemljevida EBEL, dasiravno se je nekoč s svojim klubom, septembra 2006 z Jesenicami, kot prva tuja udeleženka pridružila tekmovanju pod avstrijsko streho.

A ljubljanski klub je le preživel ter se osmo sezono zapored lotil izziva v družbi boljših in bogatejših. Prav zadnji tekmi, v petek na beljaškem ledu in nazadnje v nedeljo doma s Salzburgom, pa obenem razkrivata, da bi bila bera točk lahko tudi večja. Predvsem Korošci so bili to pot premagljivi, pri očitno kakovostnejšem moštvu s Solnograškega, povrhu z zanesljivim slovenskim vratarjem Luko Gračnarjem, pa se je vedno znova porajalo vprašanje, kako bi bilo, ko bi zmaji pokazali več učinkovitosti. A ta uganka jih spremlja že od začetka sezone, ni pa težko razkriti težave o pomanjkanju kakovosti.

Olimpija mora v sedanji zasedbi vložiti zelo veliko energije bodisi v napadu bodisi pri obrambnih nalogah. Domala ni tekme, v kateri ne bi v trenutkih tekmečeve številčne premoči prejela vsaj enega gola, ko pa poskuša z igralcem ali celo dvema več, poleg tega je ponavadi premalo vidne ustvarjalnosti. Obenem ni dvoma, da nekateri tivolski novi aduti obetajo precej, edini gol na nedeljski tekmi v salzburški mreži ni bil sad naključja, temveč lepe in natančne akcije. A vsakič ko si ljubljansko moštvo na tak način želi matirati tekmečevo obrambo, se znajde pred visokimi ovirami. »Seveda smo si na jasnem, da lahko le z izjemnim bojem in disciplino nabiramo točke,« je po nedeljskem porazu omenil Olimpijin kapetan Aleš Mušič, zavedajoč se nove zahtevne naloge na današnji tekmi proti Linzu.

Na nedeljski večer si je tekmo v Tivoliju ogledal tudi slovenski selektor Matjaž Kopitar, se vnovič prepričal o silno pomembni vlogi Gračnarja v avstrijskih vratih, ni pa nujno, da ga bo imel na prvem zboru v novi sezoni za močan turnir od 7. do 9. novembra v Ljubljani. Prav takrat namreč hokejiste iz Salzburga čaka nastop v končnici spet oživljene lige prvakov.

Današnja para (ob 19.15): Telemach Olimpija – Linz, Vienna Capitals – Dornbirn.