Slovenija se brez zmage poslavlja od Pariza

Tudi zadnja tekma ni prinesla preobrata v slovenski reprezentanci, za konec je bila boljša še Francija s 4:1. 

Objavljeno
15. maj 2017 21.56
IHOCKEY-WORLD-MEN-SLO-BLR
N. Gr.
N. Gr.

Pariz - Slovenski hokejisti se sklonjenih glav odpravljajo nazaj v domovino, tudi na zadnji tekmi na svetovnem prvenstvu v Parizu so ostali praznih rok. Tokrat so bili s 4:1 boljši domačini, ki so vse naredili v drugi tretjini z dvema hitrima zadetkoma, ki sta pokopala rise. Varovanci Nika Zupančiča so močneje pritisnili le v zadnjih desetih minutah, a razen po samostojni akciji Jana Muršaka niso našli poti do mreže.

Pred Slovenijo je obdobje, ko bo potrebno razmisliti, kako naprej. Očitno je obstanek v elitni diviziji vendarle prevelik zalogaj, a to generacijo čaka (vsaj) še en vrhunec - nov nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto, kjer bodo morala biti razmerja moči v reprezentanci precej bolj jasna, če risi želijo priti vsaj blizu podvigu iz Sočija. 

Znanih je že sedem četrtfinalistov svetovnega prvenstva, ki se bodo v izločilnih bojih pomerili v Kölnu. V slovenski skupini B so se v drugi del tekmovanja prebile Kanada, Češka, Finska in Švica, v nemški skupini pa Rusija, ZDA in Švedska. Eno mesto še ostaja odprto, zanj se bosta jutri borili Nemčija in Latvija. 

Napoved tekme

Zgodbi slovenske in francoske reprezentance na svetovnem prvenstvu elitne divizije bi bili težko bolj različni. Medtem ko so Francoze ponesli domači gledalci in odlični Stephane da Costa, z rezultati so precej presegli pričakovanja, so Slovenci v odločilnih trenutkih popustili pod pritiskom.

Ne glede na izid zadnje tekme se bo Slovenija spet preselila v B divizijo in tako vnovič ni izpolnila zadanega cilja pred velikim tekmovanjem. Med risi sta tokrat izostala tako borbenost kot dobra igra v obrambi, niti Gašper Krošelj ni na ravni iz preteklih let, ko je kar nekajkrat reševal slovensko reprezentanco. Z zmago proti Franciji bi prvenstvo lahko zapustili dvignjenih glav in se podali razmisleku o prihodnosti slovenskega hokeja naproti.

Prva tretjina

Uvodni del tekme ni ponudil prav kakovostnega hokeja, zaspan ritem je prekinilo vsega skupaj 12 strelov, bolj nevarni so bili tokrat Slovenci. Priložnost se jim je po spotikanju Janila ponudila s kazenskega strela, proti Christobalu Huetu je zadrsal Aleš Mušič, a žal ustrelil prek vrat. 

Priložnost, še ena v nizu na tem prvenstvu, je ostala neizkoriščena, po prvih 20 minutah igre v dvorani Bercy pa ostaja pri začetnem izidu. 

Druga tretjina

Slovenska zgodba se je še enkrat ponovila v drugi tretjini zadnje tekme. Po pritisku risov in neučinkovitosti pred Christobalom Huetom je sledila nepotrebna izključitev Jurija Repeta, igro z igralcem več je izkoristil Antoine Roussel. A ni dolgo ostalo pri vodstvu z 0:1, Francozi so po hitrem postopku zadela še drugič, tokrat je bil z lepim strelom pod prečko natančen Yohann Auvitu. Slovenci spet dobivajo gole v serijah, kar se jim ponavlja že celo prvenstvo. Do konca drugega dela tekme je imela Slovenija še dve imenitni priložnosti, ki bi ju morali pretvoriti v zadetka, a tudi tokrat ni šlo. Slovenija je sprožila tri strele več od galskih petelinov, a jim to ne pomaga kaj prida. 

Tretja tretjina

Obzorja so se risom že na začetku zadnjih 20 minut tega prvenstva še bolj stemnila. Francija je uporabila preizkušen recept, ob slovenski izključitvi je z igralcem več zadel Antoine Roussel. Tik zatem je na 3:1 znižal Jan Muršak, s fantastičnim prodorom je najprej ušel francoski obrambi, nato pa ukanil še Christobala Hueta. Tekma še ni popolnoma izgubljena.  

V zadnjih desetih minutah je sledil slovenski pritisk, Boštjan Goličič je zastreljal novo stoodstotno priložnost, v dobrem položaju je bil tudi Urbas, a enostavno ni šlo. Pri Sloveniji je bil kljub trem prejetim zadetkom Matija Pintarič daleč najboljši igralec tekme, anemični napad in premalo borbena obramba pa kaj več od zmernega poraza proti domačinom enostavno nista zmogla. Piko na i je v prazno mrežo postavil Roussel. 

Svetovno prvenstvo, izidi:

Skupina A:

Danska - Italija 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Rusija - Latvija 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Skupina B: 

Kanada - Norveška 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Francija - Slovenija 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)