Slovo drugega finskega »boga«: po Selänneju še Koivu

Sloviti finski hokejist Saku Koivu je pri 39 letih končal bogato športno pot, ki jo je zaznamoval tudi premagan krvni rak.

Objavljeno
11. september 2014 15.38
ap*Vancouver Olympics Ice Hockey
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Toronto - Finski hokej je v le nekaj mesecih ostal brez dveh »bogov«, ki sta si z izjemnimi igrami zagotovila status nedotakljivih. Po Teemuju Selänneju, ki je drsalke zagnal v kot pri 43 letih, je dolgi in plodni športni karieri v slovo pomahal še 39-letni napadalec Saku Koivu, ki je kar osemnajst sezon prebil onkraj luže v NHL, trinajst pri Montrealu in zadnjih pet pri Anaheimu. V 1203 obračunih je prispeval 891 točk za 273 golov in 618 podaj, učinkovit pa je bil tudi v dresu z državnim grbom, saj je povprečno dosegal vsaj po eno točko na dvoboj (89 tekem, 94 točk za 30 golov in 64 asistenc). Veselil se je štirih olimpijskih odličij, enega srebrnega in treh bronastih, leta 1995 pa tudi naslova svetovnega prvaka na Švedskem.

»Ko se ozrem nazaj na 22 let profesionalnega hokeja, najprej v domovini in nato onkraj luže, se počutim izpopolnjeno. Odločitev o upokojitvi ni padla čez noč, o njej sem razmišljal že lep čas,« je pojasnil prekaljeni Finec, ki je največjo zmago zabeležil kmalu po prelomu tisočletja, ko je premagal krvnega raka, ki mu je sicer ukradel skoraj celotno sezono 2001/02. Edino, česar v dolgoletni karieri ni osvojil, je bil Stanleyjev pokal.