SP v hokeju: V finalu Kanada in Švedska

Kanadčani so v polfinalu premagali Rusijo s 4:2 (0:0, 0:2, 4:0), Švedi pa so ugnali Fince s 4:1 (1:1, 2:0, 1:0).

Objavljeno
20. maj 2017 20.14
IHOCKEY-WORLD-CAN-RUS
A. V., STA
A. V., STA
Köln - Hokejisti Kanade so prvi finalisti svetovnega prvenstva elitne skupine v Nemčiji. V prvem polfinalnem obračunu v Kölnu so premagali Rusijo s 4:2 (0:0, 0:2, 4:0). V nedeljskem finalu se bodo pomerili z boljšim iz večernega polfinalnega obračuna med Švedsko in Finsko.

Svetovni prvaki imajo možnost, da v nedeljo ubranijo naslov z lanskega SP v Rusiji. Po pravi drami v Kölnu so premagali Ruse, ki so bili po dveh tretjinah boljši tekmeci in vodili za dva gola, nato pa povsem popustili.

Prvi polfinale prvenstva, končnica se po koncu dela tekmovanja v Parizu zdaj odvija samo še v Nemčiji, je pomenila pravi posladek za ljubitelje hokeja. Predvsem za kanadske in tiste nevtralne opazovalce, medtem ko so Rusi po koncu tekme lahko le razočarano razmišljali o zapravljeni priložnosti in o tem, da je treba hokejsko tekmo igrati vseh 60 minut.

Na ledu so bili sicer Rusi v prvih dveh tretjinah nevarnejši, aktivnejši in tudi že v prvi tretjini bližje vodstvu. Toda takrat zadetkov še ni bilo, vratarja Andrej Vasiljevski in Calvin Pickard pa sta se izkazala z nekaj lepimi obrambami.

V drugem delu so Rusi pospešili, po polovici tekme pa se je zdelo, da so našli recept za finale. V treh minutah so izvedli dve lepi šolski akciji, ko so povsem raztegnili obrambo tekmecev, strelca Jevgenij Kuznjecov in Nikita Gusev pa sta ostala skorajda sama pred vratarjem Kanade in jima ni bilo težko zadeti.

Po 40 minutah je bila Rusija tako na dobri poti do finala. A so se stvari takoj obrnile; že v prvem napadu zadnje tretjine so Kanadčani z igralcem več znižali, potem pa prevzemali pobudo. Podatek, da so Rusi v vsej zadnji tretjini sprožili le pet strelov na gol, pove dovolj o kanadski volji in moči za preobrat. Potem ko so ga dolgo gradili, pa so ga branilci naslova udejanjili v pičlih treh minutah.

Najprej je Nathan MacKinnon izkoristil napako Vladimirja Tkačjova, ki je izgubil plošček, ter premagal Vasiljevskega. Rusi so si komaj dobro opomogli po šoku, ko so doživeli novega; Ryan O'Reilly je bil strelec zadetka za popoln kanadski preobrat za 3:2 in tri minute pred koncem so se nenadoma v zelo slabem položaju znašli Rusi.

Kanadčani so mirno in zanesljivo nadzorovali igro, ob zadnjem obupnem poskusu tekmecev brez vratarja pa je Sean Couturier dosegel še četrti gol in Rusijo dokončno izločil iz boja za zlato medaljo.

Kanadski tekmec v nedeljskem velikem finalu bo bodisi isti kot lani, Finska, ali pa Švedska; severnjaška tekmeca se bosta v drugem polfinalu pomerila ob 19.15.

Kanada - Rusija 4:2 (0:0, 0:2, 4:0)
Dvorana Lanxess Arena, gledalcev 16.400, sodniki: Lemelin, Stricker (glavna), Lhotsky, Oliver.
Strelci: 0:1 Kuznjecov (Panarin, Kučerov, 33, 0:2 Gusev (Šipačjov, Panarin, 35.), 1:2 Scheifele (MacKinnon, Parayko, 41.), 2:2 MacKinnon (Konecny, 56.), 3:2 O'Reilly (Matheson, 57.), 4:1 Couturier (O'Reilly, Parayko, 59.).
Kazenske minute: Kanada 10, Rusija 12 + 10.

 

Švedi brez težav do finala s Kanado

Hokejisti Švedske so drugi finalisti svetovnega prvenstva elitne skupine v Nemčiji. V večernem polfinalu so s 4:1 (1:1, 2:0, 1:0) premagali Fince in si zagotovili nedeljski boj za zlato medaljo proti Kanadi, ki je popoldne s 4:2 premagala Rusijo.

Drugi polfinale v Nemčiji ni bil tako razburljiv kot prvi, v katerem so Kanadčani uprizorili uspešno vrnitev in si priigrali možnost za ubranitev naslova. Finci so bili lani v finalu poraženi, tokrat lahko upajo na največ bronasto medaljo.

Začetek severnjaškega obračuna je bil silovit in izenačen, Švedi so povedli že v drugi minuti, Finci pa z golom Joonasa Kemppainena izenačili v peti.

Toda poznejše dogajanje je bilo vse bolj na švedski strani. Finci, ki na letošnjem prvenstvu ne blestijo, vseeno pa so v polfinalu z zrelo taktično predstavo premagali dotlej le enkrat poražene Američane, so morali priznati, da so njihovi veliki tekmeci tokrat pač boljši.

Na koncu je bilo tudi razmerje strelov krepko na švedski strani, 41-23. Vratar Finske Harri Sateri pa je s številnimi dobrimi obrambami preprečil, da bi poraz postal polom.

Pri Švedih sta blestela igralca, ki sta se ekipi pridružila po koncu nastopov v NHL. Vratar Henrik Lundqvist in napadalec Nicklas Backström sta se izkazala za pravi okrepitvi; Lundqvist je danes končal z 22 obrambami, Backström pa je bil podajalec pri dveh golih.

A ključna je bila tudi boljša švedska moštvena predstava. Znali so odgovoriti na vsak poskus Fincev, imeli so nadzor nad tekmo ter zadevali, ko je bilo potrebno. Poleg Alexandra Edlerja so se med strelce vpisali še John Klingberg in William Nylander v drugi tretjini, ko so le še največji finski optimisti verjeli, da lahko lanski finalisti uprizorijo podoben čudežen projekt kot tri ure prej Kanadčani. Ni jim uspelo, Joakim Nordström je zapečatil njihovo usodo, so pa nato Finci skušali častno vsaj brez vratarja še znižati izid, a je nazadnje ostalo pri 1:4.

Čeprav sta sosedi veliki hokejski tekmeci, je bil današnji polfinale šele njun tretji medsebojni obračun v tej fazi tekmovanja po letu 1992, ko svetovna prvenstva potekajo na enak način kot danes. Zdaj je razmerje v zmagah 2:1 za Švede.

Švedska bo v velikem finalu, v nedeljo ob 20.45 se bo pomerila s Kanado, lovila prvi naslov po letu 2013. Kanadčani branijo lansko zmago iz Rusije, poražena polfinalista pa bosta skušala v malem finalu ob 16.15 priti vsaj do tolažilne nagrade.

Švedska - Finska 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Dvorana Lanxsess Arena, gledalcev 11.500, sodniki: Hribik, Jerabik (glavna), Otmahov, Vaanosten.
Strelci: 1:0 Edler (Backström, 2.), 1:1 Kemppainen (Aaltonen 5.), 2:1 Klingberg (Ekman Larsson, Nylander, 25.), 3:1 Nylander (Backström, 35.), 4:1 Nordström (Kruger, 54.).
Kazenske minute: Švedska 6, Finska 10.