SP v Parizu: Slovenija strelske vaje Kanade omilila z dvema zadetkoma

Kanada je bila razred zase, sedemkrat je premagala Gašperja Krošlja, za Slovenijo sta častna zadetka dosegla Muršak in Urbas.

Objavljeno
07. maj 2017 13.32
IHOCKEY-WORLD-MEN-SWI-SLO
N. Gr.
N. Gr.

Pariz - Slovenija je prestala najtežji preizkus na tem svetovnem prvenstvu - tekmo z branilci naslova iz Kanade. Moštvo iz domovine hokeja je bilo za razred boljši nasprotnik, Slovenija se je dobro upirala le prvih deset minut, nato pa je Kanada povsem dominirala. Končni rezultat 7:2 bi bil brez izvrstnega Gašperja Krošlja lahko še višji.

Slovenski hokejisti lahko ledeno ploskev kljub temu zapustijo z dvignjemi glavami, saj so dali vse od sebe in v prvih minutah pokazali, da se lahko približno enakovredno kosajo tudi s tako dobrim tekmecem, kot je Kanada. Kasneje jim je branjenje pobralo ogromno moči, Kanadčani pa so pokazali, da premorejo neverjetno individualno kvaliteto. 

Na vrata Krošlja so sprožili kar 51 strelov, slovenski vratar tako naporne tekme verjetno ne pomne, veseli pa dejstvo, da se je pobral po včerajšnji slabi predstavi proti Švici in spet branil tako, kot je na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre. Najboljši igralec tekme pri Sloveniji je postal Robert Sabolič, pri Kanadi pa strelec treh zadetkov Nate Mackinnon

Prave tekme za Slovenijo na tem svetovnem prvenstvu še prihajajo, že v torek bo šlo povsem zares, ko se bodo risi pomerili z Norvežani, neposrednimi tekmeci za obstanek v elitni skupini. 

Prva tretjina

Jan Muršak je že kmalu po začetku tekme moral na klop za kaznovane hokejiste in Kanada je z igralcem več pritisnila. Nekajkrat se je izkazal Gašper Krošelj, nato bi po protinapadu tudi Muršak lahko zadel, na koncu pa se je zatresla slovenska mreža. Neubranljivo je sprožil mladi branilec Tyson Barrie, ki je tik pod prečko premagal Krošlja.

Slovenija je po zadetku vzpostavila ravnotežje na ledeni ploskvi, slovenski hokejisti drsajo z veliko želje in borbenosti, kar je nekoliko presenetilo tudi hokejiste iz dežele javorjevih listov. Plošček je nekajkrat zletel le malo mimo vrat, tudi pred vrati Krošlja pa so slovenski branilci vzpostavili ravnotežje. 

Kanada je nato hitro prišla še do dveh zadetkov, najprej je odbitek Krošlja v slovensko mrežo pospravil Mackinnon, nato je le dobro minuto kasneje po napaki slovenske obrambe vodstvo na visokih 3:0 povišal Brayden Point. Slovenija bo do konca tekme le še branila čast in poizkušala izgubiti s čim manjšo razliko. 

Druga tretjina 

Tudi druga tretjina se za Slovenijo ni začela nič bolje, v akciji za četrti zadetek so Kanadčani dokazali, da so resnično najboljši hokejisti na svetu. Claude Giroux je po prodoru z obratom vrgel iz igre dva slovenska branilca in ustrelil, Krošelj je strel ubranil, odbitek pa v gol pospravil Mackinnon za svoj drugi gol na tekmi. 

Mackinnon se je le minuto kasneje na levi strani znašel povsem sam, slovenska obramba je zaspala in napadalec Colorada je zadel točno pod stičišče vratnice in prečke, Krošelj pa ni imel nikakršnih možnosti. 

Častni zadetek za Slovenijo je po lepem prodoru Roberta Saboliča in hitri podaji dosegel kapetan reprezentance Jan Muršak. Gol v mreži Kanade je bil tudi eden od ciljev čete Nika Zupančiča, slovenska napadalca pa sta dokazala, da tudi v Sloveniji lahko igramo dober hokej.  

Slovensko veselje ni trajalo dolgo, Mitch Marner je z lepo potezo iz igre vrgel celotno slovensko obrambo in na hrbet položil tudi Krošlja, nato pa neovirano zadel v prazno mrežo. Ko Slovenci dobijo malo zaleta, kanadski hokejisti spet stopijo na plin in pokažejo, da so vendarle za razred boljši nasprotnik na današnji tekmi.  

Tretja tretjina

Kanada je sedmi zadetek dosegla z obilico sreče, ki je ob rezultatu 1:6 niti ni potrebovala. Po podaji Charlieja Skinnerja, ki sploh ni letela v smeri slovenskega gola, je Mušič plošček odbil, ta pa je v loku preletel Gašperja Krošlja in pristal v slovenski mreži. Hokejistom Nika Zupančiča na današnji tekmi resnično nič ne gre od rok, za nameček jim je hrbet obrnila še sreča. 

Kanadčani so nekoliko zmanjšali ritem, Slovenija pa je v zadnjih treh minutah poizkusila tudi s šestimi igralci v polju, ko je nekdo od Kanadčanov naredil prekršek za izključitev. Lepo so postavili igro z igralcem več in Kanado stisnili v njihovo tretjino, v gneči pred golom pa je drugi zadetek za Slovenijo dosegel Jan Urbas. Drugi zadetek je nekoliko omilil visok poraz, Chad Johnson je prejel dva zadetka iz 14 strelov na njegova vrata.   

Slovenija - Kanada 2:7 (0:3, 1:3, 1:1)