Štajerec in Finec sta si podala kljuko tivolskih vrat

Pri Telemach Olimpiji so po šestih kolih odslovili trenerja Hekkija Mälkiö, danes predstavitev Jana Muršaka.

Objavljeno
25. september 2012 00.52
Hrvaska Pula 14.09.2012 - Hokej v areni Medvessccak Olimpija. Foto: Leon VIDIC/DELO
P. Z., S. U., šport
P. Z., S. U., šport
Ljubljana – Po porazu proti hokejistom iz Gradca, petem na šestih tekmah, je trener hokejistov Telemacha Olimpije Heikki Mälkiä razmišljal o tem, da bo prihod Jana Muršaka morebiti pomenil iskrico, s katero bi ljubljanski zmaji spet lahko bruhali ogenj. Slednje se bo morda res zgodilo, vendar Finca ne bo na tivolski klopi. Včeraj je dobil odpoved. Naslednik še ni znan.

Mariborski as Jan Muršak, ki bo do konca »lockouta« v NHL nosil zeleno-beli dres, se bo javnosti predstavil danes dopoldne. Vendar ga bodo ljubljanski navijači na delu videli predvidoma šele čez 12 dni na domači tekmi s KAC, saj bo Olimpija konec tedna gostovala na Predarlberškem in Tirolskem, v petek v Dornbirnu in v nedeljo v Innsbrucku. Član moštva Detroit Red Wings bo gotovo pomenil veliko okrepitev v napadu, ki Olimpiji nikakor ne steče. Še posebej ne v igri s hokejistom več na ledu, samo štirikrat v 32 poskusih ji je uspelo unovčiti številčno prednost in tudi v tem tiči razlog, zakaj so zmaji na predzadnjem mestu v EBEL.

Mälkiä je po pogovoru z direktorjem Matjažem Sekljem že zapustil Tivoli, včeraj tudi ni bilo treninga, saj so imeli hokejisti prost dan. Četudi je javnost že včeraj okrog poldneva neuradno izvedela, da je sodelovanje s 54-letnim Fincem končano, iz kluba ni prišla uradna potrditev. Zadolženi za stike z mediji Tomaž Langerholz se sicer niti ni trudil zanikati govoric, toda zelene luči za uradno izjavo od nadrejenih tudi ni dočakal. Podrobnosti naj bi bile tako znane šele ob robu današnje Muršakove predstavitve. Je pa bilo na spletni strani kluba zvečer zapisano, da nekaj indicev kaže tudi na kršenje pogodbenih določil s strani trenerja ...

Odkar Olimpija sodeluje v EBEL, je zamenjala kar nekaj trenerjev in samo Hannu Järvenpää je začel in tudi končal sezono. Mike Posma je Olimpijo v krstni sezoni pripeljal vse do finala, a potem zdržal le kolo dlje kot zdaj Mälkiä. Njegov predhodnik Ildar Rahmatuljin je moral odstopiti po 19 kolih. Danny Gelinas je zdržal 25 kol in za las zgrešil december, pred njim pa je Randy Edmonds skoraj dočakal pomlad, a prav tako dobil nogo še pred končnico DP. Skoraj vedno sta bila dežurna gasilca po zamenjavi trenerjev »večna pomočnika« Bojan Zajc ali Andrej Hebar st. in tudi tokrat bržčas ne bo drugače, če do petka ne bo novega trenerja, morda pa bo ekipo v vmesnem času vodil Ivo Jan.

Mälkiä kot bivši »železar« že od imenovanja ni užival naklonjenosti ljubljanskega občinstva. Dežurni kritiki so mu vejo žagali že pred uvodnim porazom z Vienno. Da nekaj ni v redu, se je namreč nakazovalo že v pripravljalnem obdobju, v katerem je Olimpija dobila le eno od devetih prijateljskih tekem, potrditev odsotnosti forme in zmagovalne klime pa je prišla kmalu. Zeleno-beli so najslabše štartali v sezono, imajo dve točki ter razmerje v doseženih in prejetih golih skrb zbujajočih – 12:26. V slačilnici, polni tujcev bolj ali manj sumljive kakovosti, ni bilo pravega moštvenega duha, še posebej ne po nedeljskem porazu proti Gradcu (2:4), ko je tudi Mälkiä izrekel nekaj pikrih na račun svojih fantov.

Že tedaj se je zdelo, da ni več na enaki valovni dolžini tudi s svojimi nadrejenimi. Želel si je kadrovske spremembe v moštvu, saj je dejal, da so te nujne, vendar pa da o njih nikakor ne more govoriti, ker opravlja le vlogo trenerja. Bil pa je kritičen do pristopa moštva: »Povedal vam bom prav to, kar sem igralcem ob vstopu v slačilnico po koncu tekme. Na poti k zmagi moraš plačati ceno, moraš pokazati zavzetost, garati.« V novinarski družbi je umirjeno – kot pogosto v minulih dveh sezonah na Jesenicah – analiziral predstavo svojih igralcev: »Igrajo premehko. Premalo je prometa pred tekmečevimi vrati. Vem, imeli smo priložnosti, morali bi zmagati, tekmec ni bil kdovekako boljši od nas. A očitno smo spet premalo storili za točki.«

Prihod Muršaka je napovedal kot izjemno okrepitev. »Igralec, ki je že okusil NHL, bi bil lahko vodja tega moštva. Ta čas ga namreč nimamo. Sploh pa se igralci morajo zavedati svoje odgovornosti. Hokejska tekma namreč ni nedeljsko rekreacijsko drsanje, temveč hud boj. Brez vložka ali – kot se vam že dejal – plačane cene, ni uspeha,« je še sklenil Mälkiä, ki hokejske Slovenije zagotovo ne bo ohranil v lepem spominu.

Že res, da krivde za slabe rezultate ne more nositi samo trener – tudi Sekelj se lahko zamisli nad tem, kakšno ekipo je sestavil – vendar je v kolektivnem športu pač lažje zamenjati trenerja kot kopico igralcev. Direktor Sekelj pa lahko le upa, da bo šok terapija z novim šefom ekipe uspešna in da bodo njegovi zmaji v kratkem prišli na mesta, ki vodijo v končnico.